Ruoka-ainevalinnat ruuanvalmistuksessa

Ateriapalvelut_Ruokakolmio.jpg

Valmistamme Keravan kaupungin ateriapalveluissa päiväkoti-, koulu-, hoitolaitos- ja kotihoidon ruuat pääsääntöisesti itse.

Ruoka-ainevalintojen periaatteet

  • Käytämme ruokalistojen ja -ohjeiden suunnittelun sekä ruuan valmistuksen ja elintarvikehankintojen pohjana eri ikäryhmien virallisia ruokailua, ruokaa ja ravitsemusta koskevia suosituksia.
  • Käytämme ruuanvalmistuksessa ensisijaisesti kotimaisia elintarvikkeita.
  • Aamu- ja välipalapuurot sekä -vellit valmistamme pääsääntöisesti luomuhiutaleista ja -suurimoista.
  • Valmistamamme ateriat eivät sisällä natriumglutamaattia eivätkä geenimanipuloituja ruoka-aineita.

Koulu- ja päiväkotiruoka syntyy näillä eväillä

Kasvikset

  • satokausi huomioiden
  • monipuolisesti vaihdellen
  • salaatteina, raasteina, tuorepalana ja osana pääruokaa

Marjat, hedelmät

  • Päiväkodeissa: aamu- ja välipalalla hedelmälohkoina, tuoremarja- ja hedelmäsoseina, rahkoissa, kiisseleissä ja vatkatuissa marjapuuroissa
  • Kouluissa: lounaalla raasteissa, salaateissa ja tuorepalana. Välipalalla hedelmälohkoina, tuoremarja- ja hedelmäsoseina, rahkoissa, kiisseleissä ja vatkatuissa marjapuuroissa

Leipä, puuro

  • leivät mahdollisimman kuitupitoisia ja vähän suolaa sisältäviä
  • puurot ja vellit täysjyvähiutaleista ja täysjyväsuurimoista

Täysjyväviljalisäkkeet ja peruna

  • perunaa, pastaa, ohrahelmiä ja riisiä vaihdellen

Kasviöljyt, margariinit

  • leivillä 70 %:sta kasvirasvalevitettä
  • ruuanvalmistuksessa kasviöljyä ja kasvirasvasekoitetta
  • salaatinkastikkeena öljypohjaista kastiketta

Vähärasvaiset maitovalmisteet

  • juomana rasvatonta maitoa ja piimää
  • ruuanvalmistuksessa vähärasvaisia maitovalmisteita
  • juustot vähärasvaisina ja vähäsuolaisina

Kala, siipikarja

  • kumpaakin vähintään kerran viikossa

Lihavalmisteet, punainen liha, kananmuna

  • lihavalmisteet ja punainen liha vähärasvaisina ja vähäsuolaisina
  • kananmunaa ruuanvalmistuksessa ja leikkeleenä

Sattumat

  • makkararuokia pari kertaa ruokalistakierron aikana

Ikäihmisten hoitolaitos- ja kotihoidon aterioiden ruoka-ainevalinnat

Perusruuan ainekset

Perusruoka sopii hyvin ikäihmisille. Terveyttä ylläpitävän perusruuan pääraaka-aineet ovat kasvikset, marjat, hedelmät, peruna ja täysjyväviljavalmisteet. Niiden lisäksi ruuan tulee sisältää riittävästi kasvirasvoja leivällä ja ruuan valmistuksessa.
 
Maitovalmisteet, liha, kala ja siipikarjanliha kuuluvat olennaisena osana tarjottavaan ruokaan. Ruuanvalmistuksessa käytettävillä yrteillä ja mausteilla korostamme ruoka-aineiden omaa makua ja herättelemme ruokahalua.


Niukasti syövät asiakkaat

 Ikäihmisten tahaton laihtuminen on haitallista. Se vähentää lihaskudoksen määrää, heikentää toimintakykyä, ravitsemustilaa ja sairauksista toipumista. Tämän vuoksi ruuan rasva-, suola- ja kuitukriteerit ovat väljemmät kuin perusruuan ravitsemussuosituksissa.
 
Käytämme niukasti syövien asiakkaiden ruuassa enemmän rasvaa sisältäviä ruoka-aineita sekä proteiinipitoisia leikkeleitä ja maitovalmisteita riittävän energian- ja proteiininsaannin turvaamiseksi. Tarvittaessa ruokavaliota täydennetään vielä täydennysravintovalmisteilla.


Puremis- ja nielemisongelmat

Monet eri sairaudet ja ikääntyminen voivat heikentää puremis- ja nielemiskykyä. Tällöin valmistamme ruuan helposti purtavaan ja nieltävään muotoon. Huolehdimme rakennemuunnetuissa ruuissa, että ne sisältävät riittävästi energiaa, proteiinia ja ravintoaineita. Ruuat ovat houkuttelevan näköisiä, maukkaita ja vaihtelevia.      


Eri ikäryhmien ravitsemussuositukset

Käytämme ruokalistojen ja -ohjeiden suunnittelun sekä ruuan valmistuksen ja elintarvikehankintojen pohjana eri ikäryhmien virallisia, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamia ruokailua, ruokaa ja ravitsemusta koskevia suosituksia.


Lue lisää ravitsemussuosituksista

 

 

                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivitetty 11.10.2016 klo 14:24