Uutiset

Asukasillasta vinkkejä ja neuvoja espanjansiruetanoiden ja muiden vieraslajien torjuntaan

04.05.2022 klo 11:25

​Kaupunki järjestää keskiviikkona 11. toukokuuta asukasillan, jossa asukkaille annetaan neuvoja ja vinkkejä espanjansiruetanoiden ja muiden vieraslajien torjuntaan sekä talkoiden järjestämiseen. Illan aikana on myös mahdollista keskustella, kysyä ja tutustua muihin vieraslajien torjunnasta kiinnostuneisiin.


Asukasillassa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen Anniina Vuorsalo kertoo ympäristökeskuksen roolista torjuntatoimissa, ja Markus Seppälä VieKas LIFE -hankkeesta esittelee Suomen luonnonsuojeluliiton hankkeen, kertoo vieraslajien torjuntatavoista ja antaa talkoovinkkejä. Illan lopuksi on mahdollisuus vielä kysyä kysymyksiä ja keskustella sekä illan vieraiden että kaupungin asiantuntijoiden kanssa ja tutustua muihin vieraslajien torjunnasta kiinnostuneisiin.


Asukasilta järjestetään ulkona Keravan kartanon terassilla keskiviikkona 11.5. klo 16.30-18. Sadesään sattuessa siirrytään Keravan kartanon sisätiloihin. Asukasilta on samalla Keravan puistokummien tapaaminen. Lisätietoja asukasillasta löydät asukasillan tapahtumasta.


"Kaupungilla on tällä hetkellä yli 80 eri ikäistä puistokummia vauvasta vaariin eri puolilta Keravaa pitämässä huolta valitsemastaan lähipuistosta, lenkkipolusta tai muusta rakkaasta luontoalueesta", kertoo kaupungin puistokummiohjaaja Sirpa Meriläinen. "Puistokummitoiminta on avointa kaikille halukkaille, ja keväästä lähtien toimintaa on laajennettu puistokummien toiveiden mukaisesti roskien keräämisestä myös vieraslajien torjuntaan ja talkoiden järjestämiseen."


Puistokummitoiminta on kaupungin tukemaa kaikille avointa vapaaehtoistoimintaa, jossa puistokummi päättää itse tavastaan osallistua ja vastaa toiminnan järjestämisestä. Tavallisesta talkootoiminnasta poiketen puistokummitoiminta on toistuvaa ja jatkuvaa. Lue lisää ja ilmoittaudu puistokummiksi osoitteessa www.kerava.fi/puistokummi

 

Asukkaat toivovat neuvoja ja tietoa sekä kaupungin tukea avuksi vieraslajien torjuntaan

Kaupunki kysyi maaliskuussa asukkaiden kiinnostusta osallistua vieraslajien torjuntaan asukaskyselyn avulla, johon saatiin 265 vastausta. Vieraslajit olivat jo melkein kaikille vastaajille tuttuja, sillä vastaajista 88 prosenttia tunnisti yhden tai useamman vieraslajin.


Vieraslajien torjuntaa erittäin tärkeänä piti 59 prosenttia vastaajista ja melko tärkeänä 27 prosenttia. Kolmeksi tärkeimmäksi torjuttavaksi vieraslajiksi vastaajat valitsivat espanjansiruetanan (85%), jättipalsamin (45%) ja komealupiinin (26%).


Vieraslajitalkoisiin vastaajista oli halukkaita osallistumaan 71 prosenttia, ja espanjansiruetanan keräystalkoisiin 68 prosenttia. Talkoisiin vastaajat olivat kiinnostuneita osallistumaan joko kerran viikossa, kerran kahdessa viikossa tai kerran kuukaudessa. Tiettynä päivänä ja tiettyyn kellonaikaan järjestettyihin talkoisiin halusi osallistua 46 prosenttia vastaajista, ja joko yksin tai yhdessä oman porukan kanssa itse järjestettyihin talkoisiin 31 prosenttia vastaajista. Järjestettyjen talkoiden parhaina ajankohtina vastaajat pitivät arkisin klo 16-20 välistä aikaa tai viikonloppuna joko aamu- tai iltapäivää. Kyselyyn vastanneista puistokummeista 74 prosenttia toivoi puistokummitoiminnan laajentamista myös vieraslajien torjuntaan.


Kaupungilta vastaajat toivoivat apua, neuvoja ja ohjeita vieraslajien tunnistamiseen, torjuntaan ja hävittämiseen. Lisäksi kaupungilta toivottiin välineitä, kuten etanaroskiksia eri puolelle Keravaa. 


Kuva: www.vieraslajit.fi

Päivitetty 04.05.2022 klo 11:42