Uutiset

Ensihoitajaksi opiskeleva Nikke valitsi harjoittelupaikakseen Keravan kotihoidon

18.12.2019 klo 09:35

​Ensihoitajaopiskelija Nikke Riiheläinen oli viisi viikkoa harjoittelussa Keravan kotihoidossa, ja ehti viimeisenä harjoittelupäivänään kertomaan, miten jakso on sujunut. Riiheläinen opiskelee ensimmäistä vuotta lähihoitajaksi Stadin ammattiopistossa, suuntautumisvaihtoehtona perustason ensihoitaja. Hän on ehtinyt opiskella vasta pari kuukautta ja suorittaa nyt ensimmäistä harjoitteluaan. Harjoittelujakso tarjosi paljon uusia kokemuksia.

–On hyvä päästä suoraan kiinni työelämään ja näkemään kunnolla, mitä alan työskentely on käytännössä. Harjoitteluun on tietysti valmistauduttu erilaisten harjoitusten muodossa koulussa: on ollut hygieniaosaamista, pistämistä ja muuta kotihoitojaksoon kuuluvaa käytäntöä ja teoriaa. Nyt harjoittelussa olen kuitenkin päässyt tekemään hoitotoimenpiteitä myös käytännössä. Ensimmäisen oikean asiakkaan kohtaaminen jännitti, mutta kun keskityin siihen, mitä piti tehdä, kaikki meni hyvin.


Oma juttu löytyi alaa vaihtamalla

Riiheläisen lähipiirissä on muitakin hoitoalalla toimivia, ja siitä lähtikin kipinä alan opiskeluun. Vuonna 2014 hän valmistui kone- ja metallialan levyseppähitsaajaksi. Nuorempana hän ei vielä tiennyt, mitä haluaisi ammatikseen tehdä ja siksi tuntui luontevalta seurata veljen jalanjäljissä. Hitsaajan ammatti ei kuitenkaan tuntunut täysin omalta, sillä Riiheläinen on aina tehnyt asiakaspalvelutyötä ja viihtynyt ihmisläheisessä työssä. Siksi hoitoala tuntui enemmän omalta jutulta. Keravan kotihoito valikoitui ensimmäiseksi harjoittelupaikaksi käytännön syistä, mutta myös suositusten perusteella.

— Asun Keravalla, joten sijainti tietysti houkutti. Läheisiäni ja tuttujani on ollut Keravan kotihoidossa töissä ja paikkaa on suositeltu. Kaikki ovat ottaneet hyvin vastaan ja aina on saanut tarvittaessa apua. Viisi viikkoa on kulunut nopeasti ja olen kyllä ollut tyytyväinen harjoittelun sisältöön. Kaikki asiat ovat niin uusia, että tietyllä tasolla kaikki työtehtävät ovat olleet haastavia, etenkin lääkehoito. Palkitsevinta on nähdä kotikäynneillä monien asiakkaiden kohdalla se kiitollisuuden tunne siitä, että he saavat hyvää hoitoa.

Riiheläinen on saanut asiakkailta paljon positiivista palautetta siitä, että nuoret lähtevät opiskelemaan näin tärkeää alaa. Jotkut asiakkaat eivät ole tottuneet miespuolisiin hoitajiin, mutta useimmat olivat tyytyväisiä, kun vaihdettiin kuulumisia.

– Minusta oli hienoa päästä osaksi heidän arkeaan, mutta samalla harmittaa, ettei aika riitä aina jäädä pidemmäksi aikaa. Toivoisin, että enemmän vapaaehtoisiakin kävisi vanhusten ja muiden asiakkaiden luona kyläilemässä.


Musiikki ja liikunta tasapainottavat arkea

Vapaa-ajalla Riiheläinen laulaa raskaampaa musiikkia ja liikkuu paljon.

– Käyn paljon keikoilla ja olen jo useamman vuoden tehnyt bändihommia. Musiikki elää mukana arjessa. Olen myös pelannut jääkiekkoa jo noin 14 vuotta. Toistaiseksi kuitenkin keskityn enemmän musiikkiin, koska aika ei riitä kaikkeen. Työ kotihoidossa on fyysistä, muttei tunnu minusta erityisen kuormittavalta, koska olen tottunut liikkumaan paljon. Koirani Ode on myös usein mukana luontopoluilla ulkoillessa: tulee hyvä fiilis ja saa vähän ajatuksia nollattua.

Tulevaisuudessa Riiheläinen haluaisi työskennellä ensihoitajana ambulanssissa ja kouluttautua vielä korkeakouluopinnoissa. Hän suosittelee Keravan kotihoitoa myös seuraaville harjoittelijoille.

– Kaikkien kanssa tulee hyvin toimeen, loistavaa porukkaa! Tiimi toimii hyvin yhteen ja uutena tekijänä on ollut helppo tulla kaikkeen mukaan. Nyt tuntuu, että olen omalla alalla. Olen jo jonkin aikaa ehtinyt etsiä omaa paikkaa työelämässä, ja ensihoito tuntuu itselle sopivimmalta vaihtoehdolta.

Päivitetty 18.12.2019 klo 09:38