Uutiset

Hoivakoti Vommassa juhlittiin 100-vuotiasta Siiriä

18.05.2020 klo 16:05

​Hoivakoti Vommassa juhlistettiin hiljattain 100-vuotiasta Siiriä. Koronan vuoksi juhlat jouduttiin pitämään pienessä piirissä turvavälejä noudattaen. Hoivakodin esimies Petra Blom-Toivonen kertoi, että Siirin silmät alkoivat sädehtiä hänen nähdessään kakun ja muut tarjoomukset sekä kuullessaan yhden lempiartisteistaan, Ville Valon, laulavan. Mieluisin vierailija oli luonnollisesti hänen pojantyttärensä Laura Koskinen, joka kävi mummiaan tervehtimässä turvavälin takaa.

100 vuotta on huima saavutus. Mikä ihme on Siirin pitänyt niin pitkään elämän syrjässä kiinni? Siiri on menettänyt kommunikointikykynsä Alzheimerin vuoksi, joten kysymykseeni vastaa hänen lempisukulaistyttönsä Laura.

 – Kyllä ne ovat Siiri-mummin loistava huumori, rehellisyys ja ahkeruus, mitkä varmaankin ovat hänen pitkän ikänsä salaisuus. Ennen sairastumistaan hän oli iloinen, sosiaalinen ja reipasotteinen nainen. Hänen hersyvä huumorinsa oli paikoin niin ronskia, että hän sai jutuillaan jopa häntä hoitamaan tulleet ensihoitajamiehetkin punastelemaan.

Siirin yksi lempiartisteista, Ville Valon lisäksi on, ei ehkä kovin odotetusti, Michael Jackson. Eritoten Jacksonin muuvit ovat Siirin mieleen, mutta ei ole Villen voittanutta. Myös vanhemmat suosikkiartistit Tapio Rautavaara, Olavi Virta ja muut komeaääniset miehet saivat hymyn huulille, kuten myös Irwin.Siiri_19vee_kuvaaja_tuntematon2.jpg

 – Kun mummi näki ja kuuli ensimmäisen kerran Ville Valon laulavan TV:ssä, hän sanoi, että onpas siinä nuorella miehellä komea ääni, mutta niin on mies itsekin, kertoo Laura nauraen muistolleen.

Laura: Olen mummini suurin fani

Siiri-mummi on kertonut paljon tarinoita lapsenlapselleen, joten Lauran on vaikeaa nostaa yhtä tarinaa ylitse muiden. Etenkin sota-ajasta Siiri on paljon turinoinut sukulaistytölleen.

 – Sellaisenkin tarinan muistan mummin kertoneen sota-ajasta, että hän oli tavannut juna-asemalla komean saksalaissotilaan ja ryhtynyt tämän kanssa kirjeenvaihtoon osaamatta sanaakaan saksaa. Siirin palveluspaikan emäntä oli ollut hyvin kielitaitoinen nainen ja toiminut kirjeiden kääntäjänä.

Juhlat Vommassa sujuivat kakutellen ja musiikkia kuunnellen. Siirin upeaa ikäsaavutusta muistettiin myös Keravan kaupungin taholta kaupunginjohtajan videotervehdyksen ja kukkalähetyksen muodossa. Laura arvelee Siirin nauttineen juhlistaan. Siiri oli tuumannut nuorempana olevansa aina valmiina, kun oli mahdollisuus päästä tansseihin tai kahvittelemaan herrojen pöytään, oli kyse sitten työsaavutuksista tai muista juhlista.

Kysyn vielä lopuksi Siiri-mummin merkityksestä Lauralle. Kuulen puhelimen päässä kertoilevan naisen äänessä lämpöä ja herkistymistä.

 – Mummilla on ollut aivan valtava merkitys minulle; olen hänen suurin faninsa. Siirillä on aina ollut suuri vaikutus eri-ikäisiin ihmisiin ja hän on toiminut ikään kuin sillanrakentajana eri sukupolvien välillä. Muutin mummin luo epävirallisesti asumaan varmaan jo 8-vuotiaana. Muistan, kun ala-asteella ollessani opettaja antoi meille tehtäväksi tiedustella isovanhemmiltamme, että mitä kouluja he ovat käyneet. Siiri-mummi ei juurikaan kouluja ollut käynyt: vain pari vuotta kansakoulua. Hän sanoi minulle leikillään, että pölvästin koulua minä olen käynyt. Tämän minä sitten ylpeänä toistin kummastuneelle opettajalleni. Enhän minä silloin ymmärtänyt, että mummi oli laskenut leikkiä. Hänen huumorinsa on kyllä lyömätöntä, sanoo Laura iloisesti nauraen.

Teksti: Taina Tervo
Kuvat: Hoivakoti Vomma, Siirin kotialbumi

Päivitetty 23.06.2020 klo 15:32