Uutiset

Kaupunki mukana meritaimenen ja siian nousua Keravanjoessa tutkivassa NOUSU-hankkeessa

12.10.2020 klo 13:45

​Kaupunki on mukana Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry:n kolmivuotisessa NOUSU-tutkimushankkeessa, jossa seurataan meritaimenen ja siian vaelluskäyttäytymistä Keravanjoessa ja Vantaanjoessa kaloihin kiinnitettävien radiolähettimien avulla.


Hankkeen tavoitteena on selvittää vuosien 2020-2023 aikana esimerkiksi toimiiko Keravanjoen Kellokoskeen vuonna 2018 rakennettu tekninen kalaporras ja kuinka paljon meritaimenia nousee Keravanjoen haaraa pitkin Kirkonkylänkosken yläpuolisille alueille. Tutkimusten lisäksi Keravanjoessa ja Vantaanjoessa tehdään useita kalojen nousua parantavia toimenpiteitä.


Keravan kaupungin lisäksi hanketta rahoittavat Helsingin kaupunki sekä Vantaanjoen ja Helsinki-Espoon kalatalousalueet. Hankkeessa on mukana myös Luonnonvarakeskus. Lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalouspalvelut on myöntänyt hankkeelle Maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-hankkeille tarkoitetun rahoituksen.


Mitä tehdä, jos saat saaliksi tai havaitset radiolähettimellä varustetun kalan

Mikäli saat saaliiksi lähettimellä merkityn kalan, kirjoita muistiin lähettimessä näkyvä numerokoodi ja ilmoita havainnosta tutkijalle. Jos kala on vaurioitunut, kuollut tai otat sen saaliiksi, irrota lähetin katkaisemalla kiinnityslanka ja postita se osoitteeseen Kala- ja vesitutkimus Oy, Yrittäjäntie 26, 01800 Klaukkala. Liitä mukaan yhteystietosi ja tilinumerosi. Palautetusta lähettimestä maksetaan 20 euron palkkio.


Mikäli havaitset radiolähettimellä varustetun kalan esim. kuduntarkkailun yhteydessä, merkitse ylös havainnon paikka ja aika sekä ilmoita havainnosta tutkijalle.


Tutkijoille havainnoista voi ilmoittaa joko soittamalla, puh. 040 7785 069 tai puh. 044 721 0821 tai sähköpostitse osoitteeseen petri.karppinen@kalajavesitutkimus.fi. 


Kuva: Maa- ja metsätalousministeriö

Päivitetty 12.10.2020 klo 16:42