Uutiset

Kaupunki on tuonut etanaroskikset Virrenkulmaan, Sompioon ja Kannistoon: torju espanjansiruetanoita järjestämällä keräystalkoot!

07.07.2022 klo 11:10

​Kaupunki on tuonut Virrenkulmaan, Sompioon ja Kannistoon espanjansiruetanoille tarkoitetut etanaroskikset. Samalla kaupunki kannustaa asukkaita järjestämään talkoita espanjansiruetanan torjumiseksi. Paras tapa torjua espanjansiruetanoita on etanoiden kerääminen ja sen jälkeen etanoiden tuhoaminen mahdollisimman inhimillisin keinoin.


Espanjansiruetana on Suomessa haitallinen vieraslaji, joka kaikkiruokaisena aiheuttaa suurta tuhoa puutarhoissa ja viljelyksillä syömällä kasveja. Lisäksi se erittää limaa, joka voi sisältää ihmisille ja kotieläimille haitallisia bakteereja.


Kaupunki on sijoittanut etanaroskikset Virrenkulmassa Kimalaiskedon puistoalueen läheisyyteen, Sompiossa Luhtaniituntien viheralueelle ja Kannistossa Saviontaipaleelle Kannistonkadun läheisyyteen. Katso etanaroskisten sijainnit kartalta.


"Kaupunki kannustaa asukkaita järjestämään talkoita espanjansiruetanan torjumiseksi ja tarjoaa talkooapuna etanaroskikset alueille, joilla on havaittu eniten haitallisia espanjansiruetanoita", kertoo viheraluemestari Essi Vuorinen. "Etanoiden torjunta perustuu tällä hetkellä asukkaiden omaan aktiivisuuteen, sillä kaupungilla ei ole torjuntaan vaadittavia lisäresursseja."


Paras tapa torjua etanoita on niiden kerääminen. Etanat liikkuvat mieluiten kosteassa ympäristössä, joten niiden kerääminen tuottaa parhaiten tulosta sadesäällä ja illalla tai aamulla. Kerätessä kannattaa käyttää kumihanskoja bakteeri-infektioriskin takia


"Kerätyt espanjansiruetanat tulee tappaa ennen etanaroskikseen laittoa. Etanat voi tappaa esimerkiksi leikkaamalla sen pään halki sarvien välistä pitkittäin tai upottamalla ne kiehuvaan veteen. Kuolleet etanat viedään etanaroskikseen muovipussissa tai esimerkiksi maitotölkissä", Vuorinen neuvoo.


Kaupungin tuomat etanaroskikset tunnistaa niiden punaisesta väristä ja kyljessä olevasta infotarrasta. Etanaroskikseen ei saa laittaa muita roskia kuin kuolleita espanjansiruetanoita pussissa tai kartonkitölkissä.


Ennen etanatalkoita on hyvä opetella tunnistamaan haitallinen espanjansiruetana kotimaisesta ja harmittomasta ukkoetanasta. Selkein erottava tekijä etanoilla on hengitysaukko, joka espanjansiruetanoilla sijaitsee kilven etuosassa oikealla puolella ja ukkoetanalla kilven takaosassa. Espanjansiruetana ja ukkoetana ovat molemmat kookkaita etanalajeja, sillä espanjansiruetana voi kasvaa noin 14 cm pituiseksi ja ukkoetana jopa 20 cm pitkäksi. Lisäapua etanoiden tunnistamiseen löytyy vieraslajit.fi -sivustolta.

 

Kaupunki ei voi käyttää etanoiden torjuntaan ferramolia

Asukkaiden pyynnöistä huolimatta kaupunki ei voi käyttää etanoiden torjumiseksi ferramolia eli rautafosfaattia laajoilla alueilla, ainoastaan täsmäiskuina paikallisesti.


"Ferramolin levittäminen koko kaupungin tai edes koko kaupunginosan laajuisesti samaan aikaan ei ole ympäristöystävällistä, koska rautafosfaatti tappaa espanjasiruetanoiden lisäksi myös kaikki muut nilviäiset", Vuorinen selventää.

Kuva: www.vieraslajit.fi

Päivitetty 07.07.2022 klo 11:52