Uutiset

Kerava antaa tyhjät purkukiinteistöt taiteen käyttöön

17.06.2021 klo 13:30

Kuva: Jennifer Backlundin teos Ykseys.

Keravan kaupunki on ensimmäisenä kuntana Suomessa päättänyt ohjata tyhjät, purkukuntoiset kiinteistönsä taiteen ja kulttuurin käyttöön. Viime kesänä 30 000 kävijää kerännyt Taiteen kotitalo on profiloinut Keravan purkua odottavissa kiinteistöissä toteutettavien taideprojektien pääkaupungiksi Suomessa. Purkutaiteen Taiteen kotitalo saa tänä kesänä jatkoa.

Keravan kaupunginhallitus teki toukokuussa periaatepäätöksen, jonka mukaan Keravalla tyhjilleen jäävät purkuluvan saaneet kiinteistöt luovutetaan taide- ja kulttuuritoimijoiden käyttöön aina, kun kaupungilla ei ole kiinteistölle käyttöä. Taiteen kotitalon menestyksen myötä urbaanin hukkatilan hyödyntäminen taiteilijoiden toimesta on siirtynyt marginaalista tulevaisuuden trendiksi. Keravan kaupunki haluaa vahvasti tukea alueen kulttuuritoiminnan ja yhteisöllisyyden kehittymistä.

 - Olen ylpeä, että kaupunginhallitus hyväksyi ehdotukseni ohjata Keravan kaupungin tyhjät, purkukuntoiset kiinteistöt taiteen käyttöön. Purkutaide upeine taiteilijoineen on tärkeä Keravalle ja Kerava Purkutaiteelle, sanoo Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu.

Koronaturvallisesti järjestetty Taiteen Kotitalo-näyttely oli viime kesänä autioituneessa kulttuurikesässä ainutkertainen ilmiö. Hankkeeseen osallistui lähes sata taiteilijaa sekä laaja joukko vapaaehtoisia. 

Päätös on merkittävä askel laajemman tavoitteemme toteutumista kohti. Kulttuurikentällä on idearikasta väkeä, mutta myös krooninen resurssipula. Samaan aikaan erilaisissa hukkatiloissa on valtava hyödyntämätön potentiaali. Näiden kahden yhdistämiseen on tänä kesänä havahduttu laajemminkin ympäri maata. Tämän kesän "Taiteen kotitalo"-näyttely on meille jo kymmenes toteutus ja pidän sitä niistä myös laadukkaimpana. Näyttelyn jälkeen alamme yhteistyössä kaupungin kanssa tutkimaan tarkemmin uusia mahdollisuuksia, Purkutaide-projektin taiteellinen johtaja Jouni Väänänen kertoo.

Taiteen Kotitalo saa jatkoa heinäkuussa

Taiteen kotitalo avautuu uudelleen heinäkuun alussa. Viime kesänä mukana olleista taiteilijoista 70 toteuttaa uudet teokset samaan kerrostaloon, joka sijaitsee Keravan Ahjossa, Moukaritie 4:ssä. Luvassa on muun muassa interaktiivisia installaatioita, katutaidetta ja immersiivisiä tilataideteoksia. Myös kulttuurikentän koronavuoden ahdinko näkyy osassa teosten teemoja.

Taiteen kotitalo avautuu yleisölle 1.7.2021. Hanke on saanut tukea Keravan kaupungilta. Kaupunki odottaa Taiteen kotitalolle runsaasti kävijöitä!
 
Purkutaide.


Päivitetty 17.06.2021 klo 13:30