Uutiset

Keravalla ideoitiin yhdessä huoltajien ja koulujen yhteistyön kehittämistä

14.02.2020 klo 09:15

​Keravalla järjestettiin helmikuun alussa #uuttakoulua-hankkeen ja Vanhempainliiton Kaikkien yhteinen koulu. Muotoillaan yhdessä vanhempien kanssa 
-projektin ideointityöpaja. Tavoitteena oli löytää uusia ideoita huoltajien ja koulujen välisen yhteistyön kehittämiseksi. Mukana oli oppilaiden huoltajia ja henkilöstöä hankekuntien kouluista ja hallinnosta.

#uuttakoulua-hankkeen projektipäällikkö Minna Lumme korosti tilaisuudessa, että tulevaisuuden koulua on tärkeä kehittää yhdessä vanhempien, lasten ja nuorten kanssa. Vanhempainliiton erityisasiantuntija Tuija Metso kertoi liiton työskentelevän paljon nimenomaan vanhempien osallisuuden ja mukanaolon edistämiseksi koulun kehittämisessä.

Työpajassa kokoonnuttiin tutkimaan ryhmissä kysymyksiä kodin ja koulun yhteistyöstä. Kysymykset oli koottu lukuvuonna 2019–2020 toteutettujen huoltajahaastattelujen vastauksissa esiin nousseista asioista. Haastatteluissa huoltajat olivat toivoneet esimerkiksi vanhempainiltojen kehittämistä ja koulun apua toisten lasten huoltajiin tutustumisessa. Lisäksi oli toivottu, että lasten koulupäivästä ja kuulumisista saataisiin enemmän tietoa. Osa monikulttuurisista huoltajista oli kokenut ongelmaksi kielimuurin – esimerkiksi joitakin koulusta tulevia viestejä on ollut vaikea ymmärtää.

Ryhmät ideoivat pajassa muun muassa lukuvuoden alussa pidettäviä hetkiä, joissa huoltajat, lapset ja koulun väki kokoontuisivat yhdessä syömään. Pohdittiin myös huoltajien mahdollisuuksia päästä mukaan oppitunneille ja toivottiin monikulttuurisia perheitä kertomaan kulttuuristaan koulussa. Lisäksi toivottiin esimerkiksi selkokielisiä viestejä koulusta huoltajille ja parempia tulkkipalveluita. Pajassa ideoitiin myös lisää matalan kynnyksen paikkoja kohtaamiselle ja asukastoiminnalle.

Keravan kaupungin kasvun ja oppimisen tuen johtaja Helena Ripatti lupasi kaupungin ottavan ideat käsittelyyn. Tavoitteena on kokeilla ainakin yhtä ideoista vielä tänä keväänä.

 

Kerava kehittää perusopetustaan #uuttakoulua-hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää oppijalähtöisyyttä, lisätä opettajien osaamista sekä vahvistaa avointa ja yhteisöllistä toimintakulttuuria. Hankkeeseen osallistuu Keravan lisäksi 15 Uudenmaan kuntaa: Hanko, Raasepori, Lohja, Siuntio, Inkoo, Kirkkonummi, Karkkila, Vihti, Järvenpää, Nurmijärvi, Mäntsälä, Pornainen, Hyvinkää, Sipoo ja Tuusula. Hankekokonaisuudesta vastaa Tuusulan kunta, ja se toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston koulutuksen arviointikeskuksen, DialogiAkatemian, Positiivisen CV:n, ME-säätiön, Suomen Vanhempainliiton, Etelä-Suomen Aluehallintoviraston ja Opetushallituksen kanssa. Hanke on osa valtakunnallista Uusi peruskoulu -ohjelmaa.

Päivitetty 14.02.2020 klo 09:12