Uutiset

Väsyneille jaloille helpotusta – Keravalle 19 uutta penkkiä

04.07.2019 klo 13:00

​Eri puolelle Keravaa on aloitettu 19 uuden penkin asentaminen paikoille, joissa penkkejä ei ole ennen ollut. Penkkiprojektin tavoitteena onkin parantaa penkkien kattavuutta koko kaupungin osalta. Uusien penkkien asentamisen lisäksi kaupunki kunnostaa vanhoja penkkejä keskustan alueella.


Uudet penkit ovat suurimmaksi osaksi raittipenkkejä kulkureittien ja kävelyteiden varsille.


"Lähelle keskustaa tulevat penkit ovat puisia ja selkänojallisia ja osa samanlaisia kuin Kauppakaarelle jo olevat penkit. Keskustan ulkopuolelle tulevat penkit ovat pelkistetympiä sekä paremmin maalaismaisemaan sopivia", kertoo kaupunginpuutarhuri Mari Kosonen.


Penkkejä on tulossa myös muutamalle bussipysäkille sekä esimerkiksi Kivisillan läheisyyteen asukkaiden suosimalle valokuvauspaikalle. Aurinkomäen leikkipaikka sai uudet penkit jo viime vuonna ja Keinukalliolle tulee uusia penkkejä suunnitellun leikki- ja pelailualueen valmistuttua.


Penkkiprojektissa on otettu huomioon myös ympäristöasiat asukkaiden toiveiden mukaisesti.


"Kierrätysmateriaaleista tehtyjä puupenkkejä ei oikein ole saatavilla, mutta kunnostamme pikkuhiljaa Keravalla aikaisemmin käytössä olleita vanhoja puupenkkejä ja otamme niitä uusiokäyttöön", Mari Kosonen kertoo. "Kierrätysmuovipenkkien mahdollisuuksia on myös tutkittu, mutta vielä emme ole löytäneet kustannuksiltaan sopivaa vaihtoehtoa."


Penkkien välittömään läheisyyteen pyritään myös laittamaan roska-astia niissä paikoissa, joissa roska-astiaa ei muuten ole lähettyvillä.


Penkkiprojekti jatkuu ainakin vuoteen 2020 asti. Suunnitelmissa on asentaa lisää penkkejä, mutta myöhemmin asennettavien penkkien paikkoja ei vielä ole päätetty. Projektissa kaupunki on käyttänyt apuna keväällä 2018 tehdyn penkkikyselyn vastauksia sekä asukkaiden toiveita penkkien sijoituspaikoiksi. Nyt asennettavien penkkien jälkeen Keravalla on yhteensä 536 penkkiä.


Keskustan penkkejä kunnostetaan ja maalataan käsityönä

Uusien penkkien asentamisen lisäksi käynnissä on myös penkkien kunnostaminen. Kauppakaarella olevat penkit on kuivajääpuhallettu, minkä jälkeen pinta viimeisteltiin vielä käsin.


"Ensin penkkeihin vedettiin pohjamaali ja sen jälkeen pinta ootrattiin eli jäljiteltiin puupinnan ulkonäköä. Tämän jälkeen ootrauksen päälle on vielä vedetty useampi lakkakerros", kertoo viheraluemestari Milja Kosonen.


Kauppakaaren penkkien lisäksi myös kävelykadulla olevat pyörätelineiden puuosat kunnostettiin. Kunnostustyöt jatkuvat Keskuspuistossa, jossa meneillään on puupenkkien homepesu.


"Pohjatöiden jälkeen Keskuspuiston penkkien pinnat käsitellään samalla menetelmällä kuin Kauppakaaren penkit mutta lopputuloksesta tulee hieman erilainen, koska penkkejä ei ole puhallettu vaan pohjat hiotaan käsin", Milja Kosonen jatkaa.


Terveyskeskuksen ja Hopeahovin ympäristön penkit on kunnostettu maalaamalla ne kirkkaan punaisiksi ja Sampolanaukion läheisyydessä olevia penkit ovat saaneet pintaansa pinkin maalikerroksen. Seuraavaksi kunnostusvuorossa ovat Sibeliuksentien ja Tuusulantien alikulun penkki sekä Luhtaniityn raitin penkit. Myös Pohjolantien leikkipaikalla on maalattu muutama penkki. Lisäksi kaupungin kiinteistöjen pihoilla on kunnostettu muutamia hajanaisia penkkejä.


Päivitetty 04.07.2019 klo 13:15