Uutiset

Keravalle ja Vantaalle tulee ainutlaatuista asumispalvelua vammaisille

keittiö, huone, kodinkoneet
29.05.2020 klo 11:40

Keravan ja Vantaan kaupungit alkavat tarjota täysin uudenlaista tapaa tuottaa asumispalveluja vammaisille henkilöille. Tavoitteena on hankkia 1000 kotia asiakkaan tarpeet huomioiden niin, että heidät otetaan mukaan unelmiensa kodin suunnitteluun jo alkuvaiheessa. Tämä toteutetaan uudella ja laaja-alaisella työpajatoiminnalla, jossa mukana ovat asiakkaat ja heidän läheisensä sekä palveluntuottajat, vammaisjärjestöt ja kaupunkien vammaisneuvostot.

Kehitysvammaisten ja vaikeavammaisten asumisen ratkaisut hankitaan yksilöllisesti kunkin elämäntyyliin pohjautuen. Tämän mahdollistaa dynaaminen hankintajärjestelmä, jolla taataan yhtenäinen asumispalveluiden laatutaso.

‒ Tämä tarkoittaa sitä, että syksyllä 2020 kilpailutamme asumispalvelujen tuottajat. Kaikki ne, jotka täyttävät lailliset vaatimukset ja ylittävät tässä kilpailutuksessa asetettavat laatukriteerit, ovat mukana palveluntarjoajina. Näistä asiakkaat voivat valita palvelunsa yhdessä sosiaalityöntekijän tai palveluohjaajan kanssa, sanoo Vantaan kaupungin palvelupäällikkö Nina Linja.

Asumispalveluiden laatukriteerit määritellään ainutlaatuisten työpajatyöskentelyjen pohjalta, joissa mukana ovat alan asiantuntijat Keravalta ja Vantaalta. Tilaisuudet järjestää Tamora Oy.

­‒ Kysymme asiantuntijoilta, joita ovat asumisyksikköjen asukkaat ja läheiset, millainen on paras mahdollinen koti? Keskustelemme heidän kanssaan kesäkuussa 45 markkinavuoropuhelutyöpajassa, sanoo Tamora Oy:n toimitusjohtaja Jaana Utti.

Ihmisoikeussopimusten mukaisesti jokaisella tulisi olla oikeus tyydyttävään elintasoon. Tämä pitää sisällään myös oikeuden asuntoon. Jokaisella on siis oikeus valita itselleen parhaiten soveltuva koti.

‒ Olemme hyvin innoissamme tästä mahdollisuudesta kuulla asiakkaiden ja muiden sidosryhmien ajatuksia vammaisten ihmisten hyvästä elämästä. Toivottavasti myös palveluntuottajat kokevat tämän työskentelytavan toimivana ja hyödyllisenä, sanoo Keravan kaupungin perhepalveluiden päällikkö Kati Sihvonen.

Keravan ja Vantaan kaupunkien tavoitteena on kilpailuttaa parhaat mahdolliset kodit asiakkailleen ja tarjota heille unelmiensa kodit.

Lisätiedot:

Nina Linja
Palvelupäällikkö
Vantaan kaupunki

Kati Sihvonen
Perhepalveluiden päällikkö
Keravan kaupunki

Jaana Utti
Toimitusjohtaja
Tamora Oy
Päivitetty 04.06.2020 klo 13:27