Uutiset

Keravalle saapuneet innokkaat ESC-nuoret aloittivat vapaaehtoistyövuotensa karanteenilla

29.09.2020 klo 16:00

Euroopan solidaarisuusjoukot logo.png

Keravan kaupunki ja sen Nuorisopalvelut on pitkäaikainen yhteistyökumppani Euroopan solidaarisuusjoukoille, joka kokoaa eurooppalaiset nuoret yhteen rakentamaan tasa-arvoisempaa ja oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Kyseessä on Euroopan Unionin liikkuvuusohjelma, jonka tarkoituksena on, että nuorten ääni kuuluu ja sitä kuunnellaan. Vapaaehtoistyö on keskeinen osa Euroopan solidaarisuusjoukkojen toimintaa ja myös Keravalle saapuu vuosittain nuoria aikuisia eri puolilta Eurooppaa työskentelemään erilaisissa työtehtävissä ja hankkeissa muun muassa nuorten ja lasten parissa.

Malttamattomana uusien mahdollisuuksien ja erilaisen kulttuurin äärellä

Keravan kaupunki on tänäkin vuonna juuri vastaanottanut kaksi innokasta vapaaehtoisnuorta, Dorine Bulkon Ranskasta ja Claudia Gutierrez-Semprunin Espanjasta. Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi tarkkoina tietenkin ollaan ja nuoret ovat olleet karanteenissa saapumisestaan lähtien viimeisen viikon ajan ja ovat vielä toisenkin, ennen kuin pääsevät aloittamaan vapaaehtoistyövuotensa. Dorine ja Claudia kertovatkin jo odottavansa malttamattomina työmahdollisuuksiin, Keravaan sekä Helsinkiin tutustumista kun karanteeni on ohi. He haluaisivat jo kovasti päästä hommiin.

Karanteeni täällä ei kuitenkaan ole tuntunut kummoiseltakaan, sillä esimerkiksi Espanjassa oltiin neljän seinän sisällä monta kuukautta – Suomessa saa kuitenkin mennä ulkoilemaan ja ruskaa ihailemaan karanteenista huolimatta. Myös syyskuun hellivät lämpöastelukemat ovat positiivisesti yllättäneet ja olo Suomessa tuntuu turvalliselta.

"Kerava on minusta kuin kaupunki metsän keskellä. Pieni ja täällä on tosi vähän ihmisiä," Dorine sanoo.

Nuoret yllättyvätkin kuullessaan, että Kerava on itse asiassa varsin tiheästi asutettu paikkakunta kokoonsa nähden ja että Suomi on täynnä kaupunkeja, jotka ovat vielä paljon enemmän metsän keskellä.

Kokemus työn merkityksellisyydestä motivoi

ESC-toiminnassa vapaaehtoisyöt- ja projektit valitaan ja räätälöidään yhdessä kunkin nuoren kanssa heidän omien toiveidensa ja vahvuuksiensa mukaisesti. Dorinen ja Claudian ajatukset vapaaehtoistyöstä tai toiveista sen suhteen eivät ole juurikaan Koronan vuoksi muuttuneet. Enemmänkin nuoret olivat huolissaan, että koko projekti peruuntuisi eivätkä he pääsisi tulemaan. Hankalan maailmantilanteen vuoksi tuntuu vapaaehtoistyö kuitenkin entistäkin merkityksellisemmältä. Lisäksi Dorine ja Claudia ovat tyytyväisiä siitä, että täällä heillä on vapaaehtoisina mahdollisuus tehdä jotain konkreettista hyvää, kun kotona ei olisi voinut tehdä mitään.

"Motivoivinta vapaaehtoistyössä on kaikki tieto ja taidot, jotka karttuvat koko elämän varrelle. Uuden kulttuurin lisäksi tässä oppii myös itsestään uudessa maassa turvallisella tavalla, sillä voi keskittyä työhön täysillä, kun asuminen ja muut käytännön asiat on hoidettu puolestani. Tuntuu ihan unelmalta olla nyt Suomessa. Tämä on tosi hieno mahdollisuus saada tehdä työtä, jolla on merkitystä. Se onkin paljon tärkeämpää, kuin raha," sanoo Claudia.

Lisäksi uuden aivan erilaisen kielen opiskelu motivoi ja nuoret kertovat haluavansa oppia suomea kunnolla, sillä uskovat, että siitä on hyötyä tulevaisuudessa. "Hyvää huomenta" ja "kiitos" tulevat jo sujuvasti. Vitsailemmekin, että kenties työ pikkulasten parissa voisi alkuun olla hyvä vaihtoehto, sillä kielitaso heidän kanssaan voisi olla juuri sopiva oppimisen kannalta. Dorine kertoo pitävänsä valtavasti lapsista ja haluaisi myös sen vuoksi vapaaehtoisvuotensa aikana päästä heidän kanssaan työskentelemään.


Keravan Nuorisopalvelut tukena koko vuoden ajan

Keravan Nuorisopalvelut kannustaa ESC-vapaaehtoisia hakeutumaan monipuolisesti töihin myös muualle päin Suomea tekemällä esimerkiksi työskentelyvaihdon, jossa eri kaupungeissa työskentelevät nuoret vaihtavat paikkoja vähäksi aikaa. Se on mahtava vaihtoehto tutustua vielä laajemmin työmahdollisuuksiin ympäri Suomen ja toivottavasti Korona-tilanne sallisi myös Claudialle ja Dorinelle sen mahdollisuuden jossakin vaiheessa heidän vapaaehtoisvuottaan.

Keravalla ESC-nuorista pidetään hyvää huolta koko heidän vapaaehtoistyövuotensa ajan ja vapaa-ajallekin järjestetään tekemistä ja kokemista.

"Haluaisin kutsua Claudian ja Dorinen käymään luonani Lahdessa ja viedä heidät täällä eräälle kauniille suolle kävelemään," sanoo Keravan nuorisokirjastovirkailija ja nuorten mentorina toimiva Lorena Echkart.

Lopuksi Dorine ja Claudia sopivat vielä toisen mentorinsa Pekka Järvisen kanssa, että laittavat viimeisen karanteeniviikon ajan kauppaostostoiveet tulemaan Pekalle viestillä suomeksi. Siitä se alkaa, uuden kielen ja kulttuurin oppiminen sekä ihan pian myös itse vapaaehtoistyöt - tänä vuonna vain erilaisessa maailmantilanteessa, kuin aiemmin. 

Päivitetty 29.09.2020 klo 14:30