Uutiset

Keravan kaupunki ennaltaehkäisee koronaviruksen leviämistä

18.03.2020 klo 20:30

PÄIVITYS TI 24.3. KLO 19.00

Kerava.fi sekä terveyspalveluiden sivuille on asennettu Koronabotti, jossa on vastauksia yleisimpiin kysymyksiä oireista, kanssakäymisestä sairastuneiden kanssa sekä mahdollisesta altistumisesta. Botti aukeaa sivun oikeasta reunasta samaan tapaan kuin monet chat-ikkunta. Infoa koronaviruksesta kootaan jatkuvasti tälle sivulle.

Hammashoidon kiireettömiä aikoja varataan vasta 1.8.2020 alkaen: kaikki resurssit keskitetään nyt kiireellisen hoidon turvaamiseen.


PÄIVITYS PE 20.3. KLO 16.40

Kokoamme koronasta ja poikkeustilanteesta tietoa tänne.


PÄIVITYS TO KLO 18.45

Pienin askelin eteenpäin rauhallisessa kaupungissa. 

Valmiusjohtoryhmän torstain tilanneraportti löytyy täältä.


PÄIVITYS KE 18.3. KLO 20.30

Kaupunginjohtajan valmiusjohtoryhmä on kokoontunut tänäänkin.

Linkin takana päivän päätökset.


PÄIVITYS KE 18.3. KLO 19.15

Tänään on viety selvityksiä eteenpäin ja kartoitettu yhteistyötahoja. Poikkeustilan voimaan astuminen aiheuttaa isoja muutoksia, eikä kaikista tilanteista selvitä ilman monen eri tahon toimenpiteitä. Aikaa kuluu mm. lakien tulkitsemiseen, juuri oikeiden toimintatapojen löytämiseen ja tiedustelujen sekä varmistusten tekemiseen. Kaiken sujumisen varmistaminen on aikamoinen urakka.

Paljon on silti taas saatu asioita eteenpäin! On muun muassa perustettu neuvontapuhelin, josta keravalaiset saavat yhteen numeroon soittamalla ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi ikäihmisten, vammaisten ja lapsiperheiden asioissa koronapandemian aikana.

Puhelinnumero ja muut ohjeet löytyvät klikkaamalla tänne.


PÄIVITYS TI 17.3. KLO 18.05

Olemme päättäneet kertoa kaupungin  valmiusjohtoryhmässä tehdyistä kaupungin toimintaan liittyvistä linjauksista ja päätöksistä päivittäin. Julkaisemme tiedotteen päivittäin, iltapäivisin. Ne julkaistaan täällä kerava.fi:ssä ja Facebookissa.

Lue tästä ensimmäinen "Poikkeustilan tilannetiedote".

-------------------------

PÄIVITYS 18.3. KLO 15.30

Keravan kaupunki ottaa koronapandemian ajaksi käyttöön yleisen neuvontapuhelimen, josta keravalaiset saavat yhteen numeroon soittamalla ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi ikäihmisten, vammaisten ja lapsiperheiden asioissa koronapandemian aikana. Kysymyksiin vastaa moniammatillinen sosiaali- ja terveyspalveluiden tiimi.

Neuvontapuhelin, p. 040 318 3113 on avoinna arkisin 8:30-11:30 sekä 12–16. Neuvontaan on mahdollista jonottaa linjalla, jättää takaisinsoittopyyntö tai ottaa yhteyttä sähköpostitse.

Neuvontapuhelimen kautta ei hoideta varattujen aikojen peruutuksia, akuutteja terveysasioita tai hoidontarpeen arviointia esimerkiksi koronaoireita epäiltäessä.

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostitse, korona@kerava.fi. Kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse vuorokauden ympäri, mutta neuvontatiimi vastaa kysymyksiin virka-aikana. 

Lisätietoa täältä.

-------------------------

PÄIVITYS TI 17.3. KLO 16.50

Neuvolassa keskitytään toistaiseksi raskaana olevien ja alle 1-vuotiaiden tarkastuksiin. Tällä hetkellä emme varaa uusia lastenneuvola-aikoja 1-vuotiaille ja sitä vanhemmille, mutta pääsääntöisesti jo aiemmin varatut ajat ovat voimassa. 

Ehkäisyneuvola palvelee toistaiseksi normaalisti. Avointa neuvolaa ei järjestetä, vaan toiminta on tauolla huhtikuun loppuun saakka.  Neuvolan lääkärivastaanottoja joudutaan perumaan jonkin verran. Jos vastaanottoaika joudutaan perumaan, neuvolan henkilökunta on yhteydessä perheeseen etukäteen.

Ikäihmisten neuvontapisteitä ei toistaiseksi järjestetä Katupappilassa eikä Sampolan palvelukeskuksessa.

--------------------------

PÄIVITYS TI 17.3. KLO 16.30

Keravan kaupungin kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksua alennetaan ajalta 18.3.–13.4.2020, kun lapsi on poissa koko edellä mainitun ajan.
Lisätietoa täältä.

--------------------------

PÄIVITYS TI 17.3. KLO 16.15

Keravan Energian asiakaspalvelu on toistaiseksi suljettu. Asiakkaita palvellaan puhelimitse ja verkossa.

Tarkemmat tiedot löydät Keravan Energian sivuilta.

--------------------------

PÄIVITYS TI 17.3. KLO 14.30

Keravan terveyskeskukseen avattiin epidemiapäivystys. 

Päivystykseen hakeudutaan soittamalla etukäteen.

Lisätietoja ja ohjeita täältä.

-------------------------

PÄIVITYS TI 17.3. KLO 12.10

Hallituksen 16.3. tekemien linjausten mukaisesti Keravan kaupungin kirjasto, Taide- ja museokeskus Sinkka, liikunta- ja vapaa-ajantilat (mukaan lukien uimahalli ja jäähalli) sekä nuorisotilat ovat suljettuna 18.3.–13.4.

Opiston kurssien lähiopetus perutaan ajalla 18.3.–13.4. (liikuntaryhmät 17.3. alkaen), mutta osa opiston kursseista toteutetaan verkko- ja etäopiskeluna. Selvitämme erilaisia verkko-opiskelumahdollisuuksia, ja tiedotamme niistä myöhemmin.

Sekä liikuntapalvelujen että Keravan opiston järjestämien liikuntaryhmien toiminta keskeytyy tiistaista 17.3. alkaen. Selvitämme mahdollisuuksia tukea kuntalaisten omaehtoista liikunnan harrastamista liikuntatilojen sulkemisen aikana.

Taide- ja museokeskus Sinkka suljetaan, mutta digitoituihin aineistoihin voi tutustua osoitteessa https://muistaja.finna.fi/keravan_museopalvelut/. Kouluille aineistoja on tarjolla osoitteessa https://www.finna.fi/Content/luokkahuone.

Kirjasto on avoinna tiistaina 17.3. klo 8–20. Aiemmasta tiedosta poiketen myös omatoimikirjasto suljetaan klo 20. Kaikki tilaisuudet on peruttu. Kirjaston sivuille kootaan lähipäivinä tietoa kirjojen, lehtien, musiikin ja elokuvien etäkäyttömahdollisuuksista.


PÄIVITYS TI 17.3. KLO 11.20

Kaupunginjohtaja Kirsi Rontu on päättänyt, että kaupungin valmiusjohtoryhmä kokoontuu tästä eteenpäin jokaisena arkipäivänä. 

Päivittäisissä kokouksissa käsitellään ja linjataan asioita, joista meillä kaikilla on kysymyksiä. 

Siksi laitamme tänne verkkosivuillemme ja sosiaaliseen mediaan viestin joka arkipäivä. Kerromme viestissä, mitä asioita olemme käsitelleet ja millaisia päätöksiä tai linjauksia on tehty. Jaamme tiedot aina myös ns. perinteisen median edustajille, joiden toivomme myös informoivan keravalaisia.


PÄIVITYS MA 16.3. KLO 23.50

Kerava toimii ja turvaa asukkaiden arjen

Maamme hallitus linjasi tänään lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsevat koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Mitä tämä tarkoittaa Keravalla?

Tiistaista lähtien liikuntaryhmien toiminta keskeytyy. Keskiviikosta alkaen kirjasto, liikunta- ja vapaa-ajantilat (mukaan lukien uimahalli) sekä nuorisotilat ovat suljettuja. Teemme parhaamme löytääksemme vaihtoehtoisia tapoja näiden palveluiden järjestämiseksi turvallisella, kaikille hyötyä ja iloa tuottavalla tavalla. Myös kuntouttava työtoiminta ja työpajatoiminta keskeytyvät keskiviikosta eteenpäin.

Kaupungin tilat, joita käytetään ulkopuolisten järjestämään ryhmien harrastustoimintaan, pidetään suljettuina keskiviikosta lähtien.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa keskitymme kiireellisimpien tapausten hoitamiseen. Kerromme poikkeustilan mukanaan tuomista mahdollisista muutoksista tarkemmin tiistain aikana.

Lähiopetus loppuu pääsääntöisesti. Perusopetuksen 1.-3. -luokkien lähiopetus järjestetään niille lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeustapauksissa lähiopetusta voidaan järjestää myös niille erityisen tuen oppilaille, joiden huoltajat eivät pysty järjestämään hoitoa kotona. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lapsi opiskelee kotona, jos siihen on mahdollisuus. Kotitehtävät ohjeistamme oppilaille Wilman kautta ja etäopetusta laajennetaan. Vanhempiin ollaan yhteydessä Wilman kautta.

Milloin käytännössä tullaan siirtymään koteihin?

Tiistaina 17.3. kaikki kouluun tulevat oppilaat saavat ohjeita etäopetukseen siirtymisestä. Koulupäivä on lukujärjestyksen mukainen 1.-3. luokkalaisilla ja heille järjestetään huomenna iltapäivätoimintaa. 4.-9. luokkalaisilla koulupäivä päättyy huomenna kouluruokailuun, jonka jälkeen he lähtevät kotiin.

Tuleeko varhaiskasvatukseen rajoitteita jatkossa?

Päiväkodit ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Kerava linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

Tarjoaako Kerava aamu- tai iltapäivätoimintaa 1.- 3. -luokkalaisille?

Ei tarjoa.

Miten kouluruokailu järjestetään?

Ryhdymme asianmukaisiin ja lain edellyttämiin toimenpiteisiin kouluruokailun toteuttamiseksi. Emme tiedä vielä tarkkaan, millainen hallituksen linjaus tulee olemaan. Ruoka tietenkin tarjoillaan niille oppilaille, jotka käyvät koulua. Ohjeistamme asiasta mahdollisimman pian.

Miten etäopetus käytännössä toteutetaan?

Etäopetusta toteutetaan eri tavoin. Opettaja voi antaa esimerkiksi Wilman kautta tehtäviä, jotka oppilas palauttaa sähköisesti opettajalle. Etäopetukseen liittyy myös tiedonhakua eri kanavista ja myös kirjoista. Huoltajilta tämä tietysti vaatii opinnoissa tukea ja varmasti vähän valvontaakin. Koulujen tietokoneita yms. laitteita luovutetaan käyttöön tarpeen mukaan niille, joilla ei ole konetta kotona käytössä. Viestimme aiheesta ja käytetyistä tekniikoista tarkemmin koululaisten huoltajille Wilman kautta.

Toimiiko lukio?

Lukiokoulutuksessa opiskellaan 17.3.2020 normaalin lukujärjestyksen mukaisesti. 18.3.2020 alkaen opetus toteutetaan etäopetuksena.

Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

Keravan kaupungin johto seuraa tilanteen kehittymistä tarkasti ja päivitämme edellä annettuja ohjeita aina uuden tilanteen mukaan. Seuraamme myös hallituksen linjauksia ja noudatamme tarkoin koko maan kattavia ohjeistuksia.

Huolimatta siitä, että joudumme nyt opettelemaan elämää aivan uusin tavoin, muistetaan pitää mielessä, että monet hyvät asiat jatkuvat aivan samalla tavalla kuin ennenkin. Nautitaan niistä. Minulla on vahva luottamus Keravan kaupungin työntekijöiden osaamiseen tässäkin vaativassa tilanteessa. Osoitan teille sydämellisen kiitokseni jaksamisesta ja hyvästä yhteishengestä. Kaikkia keravalaisia haluan kiittää: te olette säilyttäneet malttinne erittäin vaikeassa ja muuttuvassa tilanteessa. Yhdessä selviämme!

Kaupunginjohtaja

Kirsi Rontu


PÄIVITYS MA 16.3. KLO 17.15

Suomen hallitus antoi juuri linjauksia poikkeusolojen ajaksi. Keravan kaupungin johtoryhmä on koolla ja saamme varmasti kaupungin toimimaan kaikille turvallisella tavalla. Kerromme vielä tämän päivän aikana miten palvelumme tulevina viikkoina järjestetään. 

Muistetaan pitää toisistamme huolta, elämä jatkuu pitkälti samalla tavalla kuin ennenkin, ehkä hiukan hitaampana ja rauhallisempana!

Lue tästä hallituksen linjaukset.


PÄIVITYS MA 16.3. KLO 15.50

Terveyskeskuksen päivystysnumero on kovin ruuhkainen. Toivomme, että kiireettömissä asioissa ei soitettaisi aivan lähipäivinä. Meille on nyt tärkeintä saada ensisijaisesti "koronalinjan" puhelut hoidettua ja jokaisen koronaepäilyasiassa soittavan kunto saadaan puhelun aikana arvioitua parhaiden hoitosuositusten mukaisesti.

Tänään olemme keskustelleet jo yli 300 soittajan kanssa, joten pyydämme myös kärsivällisyyttä niiltä, joiden asia ei voi odottaa: jonotusaika on pitkä, mutta teemme todella parhaamme, että saamme kaikille vastattua!

Kiitos kärsivällisyydestänne ja ymmärryksestänne.

--------------------

PÄIVITYS MA KLO 10.50

Kerava turvaa nyt kaupunkilaisten arjen sujumista kaikin keinoin. Keravan kaupungin työntekijät tekevät kaikissa toimipisteissä kaikkensa, että jokaisen keravalaisen on turvallista asioida eri palveluissa.

Olemme lisänneet reilusti siivouksen ja pintojen desinfioinnin määrää, tervehdimme ystävällisesti hymyllä kättelyn sijaan ja pidämme vähintään metrin etäisyyttä aina kun se on mitenkään mahdollista.

Hyvät suojavarusteet ovat käytössä niissä tehtävissä, joissa lähikontakti on tarpeen. Kehotamme kaikkia asukkaita välttämään tarpeettomia tapaamisia ja turhaa itsen ja muiden altistamista. Meilläkin suuri osa tietotyöläisistä tekee töitä etänä, jotta virukset ja muut taudinaiheuttajat leviävät mahdollisimman hitaasti.

Autetaan toinen toistamme haastavissa tilanteissa ja muistetaan, että kovin moni asia on vielä sallittua. Erityisen tärkeää on käydä haukkaamassa happea, ulkoilu piristää mieltä sateellakin!

-------------------

PÄIVITYS SU KLO 16.20

Tämänhetkisen tiedon mukaan maan hallitus linjaa vasta huomenna maanantaina mahdollisia koko maata koskevia toimenpiteitä. Kerava noudattaa valtakunnallista ohjeistusta tarkoin.

Maanantai-illan valtuuston kokousta ei tässä tilanteessa pidetä. 

---------------------

PÄIVITYS SU 15.3. KLO 15.10

Keravan kaupunki seuraa koronatilannetta aivan koko ajan. Kerromme heti, mikäli perjantaina annettuja toimintaohjeita on syytä muuttaa. Seuraava merkittävä kohta on vielä tänään, kun pääministeri kertoo tilannepäivityksen.

Noudatamme tarkoin valtakunnallista ohjeistusta ja pystymme tekemään tarvittavia toimenpiteitä nopeasti sen mukaan, miten tilanne kehittyy.

Keskitytään edelleen pitämään riskiryhmät turvassa ja pidetään huolta toisistamme. Erityisen tärkeää on varmistaa, että ikäihmiset, alentuneen immuniteetin omaavat ja monisairaat eivät joudu kohtaamaan tartuntatautien kantajia.

--------------------

PÄIVITYS LA 14.3. KLO 14.40

Ei uusia ohjeistuksia, ei tartuntoja Keravalla. Palaamme asiaan heti, jos tilanne muuttuu.

--------------------

PÄIVITYS PE 13.3. KLO 15.30

Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata.

​Hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden, ei tule enää soittaa terveydenhuollon yksiköihin tai Päivystysapuun, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa.

Jatkossa koronavirusnäytteitä ei oteta matkailuun liittyen, vaan näytteenotossa keskitytään ryhmiin, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä.

--------------------

PÄIVITYS PE 13.3. KLO 13

​Koronavirus sairastuttaa ihmisiä eri puolilla maailmaa ja myös Keravalla varaudutaan tilanteeseen. Kaupunki haluaa ennaltaehkäistä viruksen leviämistä eri toimenpitein ja antamalla niihin liittyen ohjeita keravalaisten päivittäiseen toimintaan. Teemme kaikkemme, että Keravalla ollaan jatkuvasti tilanteen tasalla ja toimenpiteet ovat oikea-aikaisia ja oikein valittuja.

Seuraamme sekä kaupungin että kansallista tilannetta reaaliaikaisesti, myös viikonloppuisin.

Päivitämme näitä ohjeita aina tarpeen mukaan ja julkaisemme päivitetyt tiedot sekä kaupungin verkkosivuilla että sosiaalisessa mediassa joka päivä. Kerromme päivitetyt ohjeemme aina myös medialle, jonka toivomme julkaisevan oikeat ja ajantasaiset tiedot myös omilla alustoillaan.

Keravan kaupunki noudattaa valtakunnallista ohjeistusta kaikessa toiminnassaan. Niin teemme myös koronavirukseen varautumisessa. Maamme viranomaisten mukaan Suomessa varaudutaan laajempaan epidemiaan. Epidemia tulee etenemään eri tahdissa eri puolilla maata.

Kaupungin palvelut pysyvät nyt toiminnassa ja avoinna.

Vaikka Keravalla ei vielä ole diagnosoitu yhtään koronavirustapausta, haluamme välittää erityisesti kaikille riskiryhmiin kuuluville vahvan viestin: käyttäkää arkijärkeä nyt entistäkin tarkemmin.

Kaupunki pitää tässä vaiheessa kaikki palvelunsa toiminnassa ja saavutettavina. Emme sulje nuorisotiloja emmekä uimahallia, emme myöskään kouluja tai muita toimitilojamme. Mikäli joitain valmennusryhmiä (esim. synnytysvalmennus) tai muita päädytään siirtämään myöhemmäksi, tiedotamme niistä erikseen.

Sairaana ollessa on kuitenkin ehdottomasti pysyttävä kotona tervehtymässä, mahdollista terveyskeskus- tai lääkärikäyntiä lukuun ottamatta.

Paljon väkeä kerääviin tapahtumiin osallistuminen ei varmasti ole hyvä idea, isoimmat tapahtumat onkin jo peruttu. Myös kaupungin järjestämät isot yleisötapahtumat (esim. Kerava-salin ensi viikon perjantain konsertti) on peruttu tai tullaan perumaan toukokuun alkuun saakka.

Terveiden, mutta riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden (iäkkäät henkilöt, monisairaat, alentunut vastustuskyky) on syytä miettiä, kannattaako altistaa itseään pienemmissäkään kokoontumisissa.

Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille ihmisille, siten hidastetaan epidemian leviämistä.

Hyvän käsihygienian merkitystä ei voi korostaa liikaa: huolellinen käsien peseminen saippualla ja lämpimällä vedellä toimii erittäin tehokkaasti viruksen leviämisen ehkäisyssä. Tehokkailla torjuntatoimilla ja jatkotartuntojen ehkäisyllä voidaan vähentää etenkin iäkkäiden ja perussairauksista kärsivien sairastumista.

Keravan kaupungin eri toimipisteissä on lisätty siivousta ohjeiden mukaan ja wc-tiloissa olevat saippua-annostelijat täytetään entistä useammin. Näin käsihygieniasta on helppo huolehtia myös kaupungin tiloissa asioitaessa.

Terveyskeskuksessa ei juuri nyt anneta aikoja kiireettömiin palveluihin, esimerkiksi ajokorttia varten tehtäviin terveystarkastuksiin. Tällaisiin kannattaa palata myöhemmin keväällä. Myös jo annettuja kiireettömiä aikoja saatetaan joutua siirtämään.

Vierailuja hoivakodeissa tulee välttää. Paikan päälle meneminen kannattaa korvata puhelinsoitoilla. Juuri ulkomailta tulleet eivät saa mennä vierailemaan hoivakotien tiloissa.

Koulujen osalta Keravan kaupungissa on jo aiemmin linjattu, että ulkomaille suuntautuvat leirikoulu-, luokkaretki- tai opintomatkat perutaan kevään osalta. Kaupunki ei myöskään ota ulkomailta tulevia vierailijoita vastaan tänä aikana.

Kouluissa varaudutaan muutenkin, oppilaita on pyydetty aina päivän päätteeksi ottamaan kaikki oppikirjansa ja muut koulutarvikkeensa mukaan. Näin oppitunteja voidaan jatkaa myös etäopetuksessa, mikäli siihen tulee tarve.

Päiväkodissa tai koulussa olevien lasten poissaolopyynnöt hyväksytään. Kouluissa omien poissaolojen aikana toimitaan normaalin käytännön mukaan niin, että oppilaalle/huoltajalle lähetetään kotitehtävät Wilman kautta. Koronaviruksen tai siihen liittyvien epäilyjen vuoksi poissa oleville tai kotikaranteeniin määrätyille pyrimme huolehtimaan etäopetuksen järjestämisestä.

Mikäli huolellisesta käsihygieniasta ja sosiaalisten kontaktien välttämisestä huolimatta sairastut ja uskot saaneesi koronavirustartunnan ota puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen.

Keravan terveyskeskuksen puhelinnumero virka-aikana (ma-to klo 8-15 sekä pe 8-14) on 09 2949 3456.
Lauantaina terveyskeskuksen puhelin palvelee koronavirusepäilyyn liittyen klo 10-14 numerossa 040 318 3113.

Virka-ajan ulkopuolella soita päivystysapuun puhelinnumeroon 116117.

Koronavirukseen sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

Jos kuitenkin tunnet olosi terveeksi ja hyvävointiseksi, kannattaa viikonloppuna harrastaa monipuolisesti ulkoilua. Kävely, metsäretket tai vaikka alkavasta keväästä pyöräillen nauttiminen tuo hyvää oloa ja iloisemman mielen. On paljon asioita, joista voi edelleenkin nauttia ilman pelkoa viruksista.

Päivitetty 24.03.2020 klo 19:11