Uutiset

Keravan kaupunki ja Sinebrychoff tukevat yhdessä keravalaisten lasten ja nuorten harrastamista

02.12.2019 klo 10:45

​Keravan kaupunki ja Sinebrychoff jakavat kaksi kertaa vuodessa harrastestipendejä, joilla halutaan tukea keravalaisten lasten ja nuorten hyvinvointia. Sinebrychoff on myöntänyt stipendejä jo vuodesta 2009, Keravan kaupunki viime vuodesta asti. Stipendin voi saada ohjattuun harrastetoimintaan esimerkiksi urheiluseurassa, järjestössä, kansalaisopistossa tai taideoppilaitoksessa.

Viime keväänä Nina Vähäsarjan 11-vuotias tytär sai 300 euron stipendin urheiluharrastuksiinsa. Lähihoitajana työskentelevä Vähäsarja ja hänen ravintola-alalla työskentelevä miehensä haluavat tukea lastensa harrastuksia: Vanhempien aikaa kuluu tuntikaupalla lasten kuljettamiseen, kun sekä tytön että 13-vuotiaan pojan jääkiekkoharjoitukset ovat kolmesti viikossa ja tytön jalkapalloharjoitukset neljästi viikossa. Lisäksi on pelejä, turnauksia ja leirejä. Kaikkiin näihin kuluu myös rahaa. Pelkkiin seurojen kuukausimaksuihin perheessä kuluu rahaa noin 400 euroa kuussa, lisäksi maksetaan usean sadan euron kausimaksuja, varusteita sekä turnausmaksuja. "Ja lasten harrastusmaksut vain nousevat iän myötä", muistuttaa Vähäsarja. Vanhemmat näkevät kuitenkin harrastukset niin tärkeinä, että niihin kannattaa panostaa niin kauan kuin lasten innostus jatkuu.

ice-hockey-1900314_1280.jpg

Seurat ovat Vähäsarjan mukaan mainostaneet stipendejä jäsenilleen, ymmärrettävästi. Joissakin perheissä stipendi voi olla äärimmäisen tärkeä harrastamisen jatkumiselle. "On hienoa, että harrastamista tuetaan", Vähäsarja kehuu.

Myös Keravan musiikkiopiston rehtori Nina Rissanen on tyytyväinen siihen, että stipendejä myönnetään. Musiikkiopisto tukee harrastamista sisaralennuksilla ja vuokraamalla soittimia, ja joissakin tapauksissa myös maksuhuojennuksilla, mutta nämä keinot ovat rajalliset. "On kamalaa, jos nuori on harrastanut pitkään ja panostanut harrastukseensa mutta joutuu lopettamaan taloudellisten syiden vuoksi", Rissanen toteaa.

IMG_4535_2.jpg

Keravan musiikkiopiston rehtori Nina Rissanen korostaa taideharrastusten merkitystä lapsen tai nuoren hyvinvoinnille.

Rissanen muistuttaa, että lain mukaan kaikilla on oikeus taiteen perusopetukseen. Jos lapsella tai nuorella on kiinnostusta, lahjakkuutta tai halua luovaan harrastukseen, hänellä tulisi olla mahdollisuus harrastaa. Taiteen perusopetuksessa tavoitteena on elinikäinen harrastaminen ja hyvinvointi. Hyvinvointia tukee esimerkiksi musiikinopetuksessa se, että yksilötunneilla lapsi tai nuori saa aikuisen huomion kokonaan itselleen ja toisaalta yhteissoittotunneilla luodaan sosiaalisia suhteita. "Myös harrastuksissa opittu esiintymistaito ja itseluottamus ovat hyödyksi myöhemmin vaikkapa työelämässä", Rissanen korostaa.

Sinebrychoffin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Marja-Liisa Weckströmin mukaan Sinebrychoffin ja Keravan kaupungin yhteinen tavoite on kannustaa nuoria yhteisölliseen harrastustoimintaan ja näin estää syrjäytymistä. Kaupungin vapaa-ajan ja hyvinvoinnin toimialajohtaja Anu Laitila lisää, että taitojen karttumisen ohella hyvä harrastus parantaa itseluottamusta, antaa valmiuksia ihmisenä kasvuun sekä tuo mukanaan yhden välittävän aikuisen lisää. "Uskomme, että mieluinen harrastus on avaintekijä eriarvoisuuden kaventamiseen. Siksi haluamme tarjota sen mahdollisimman monelle lapselle ja nuorelle."

Harrastestipendiä voi hakea 7–17-vuotias keravalainen nuori. Hakuaika on 2.12.2019–3.1.2020. Lue lisää täältä.

Päivitetty 02.12.2019 klo 10:40