Uutiset

Keravan kouluista kuuluu – ruokaraadin toimintaa Ahjon koulussa

27.01.2020 klo 15:05

Jos haluaa hiljaisuutta ruokalaan, voi käydä soittamassa kelloa. Linjaston siisteys on Ahjon koulun ruokaraadin tämän kevään tavoite.

Keravan kouluista kuuluu -uutisissa keravalaiset koululaiset ja opettajat kirjoittavat koulujen ajankohtaisista asioista ja tapahtumista.


Aino Koponen (6A) ja Ahjon ruokaraati

Ahjon koulun ruokaraati on toiminut vuodesta 2014 saakka eli noin 6 vuotta. Ruokaraatiin valitaan joka luokalta kaksi oppilasta kahden vuoden välein. Näiden vuosien aikana eri ruokaraadit ovat yrittäneet parantaa ruokarauhaa sekä lisätä siisteyttä ja viihtyisyyttä ruokalassa. Siinä olemme mielestäni onnistuneet aika hyvin. Olemme mm. hankkineet melua mittaavat liikennevalot, jotka auttavat huomaamaan, jos ruokalassa on liikaa ääntä.

Olemme myös yrittäneet ohjata oppilaita ottamaan ruokaa sopiva määrä, jotta ruokahävikkiä ei paljoa tulisi. Loka-marraskuussa seurasimme biojätteen määrää joka päivä vaa'an avulla. Pienin määrä biojätettä oli 740 grammaa päivässä. Enimmillään biojätettä mitattiin 4500 grammaa.

Ruokaraadin kokouksessa arvelimme, että biojätettä tulisi vähemmän, kun on oppilaiden lempiruokaa, esimerkiksi uunimakkaraa, makaronilaatikkoa tai tonnikalapastavuokaa. Ajattelimme, että jätettä tulee paljon, kun on ruokaa, josta oppilaat eivät pidä, tai jos ruoka on ehtinyt jäähtyä lautasella.

Herkkuruuan kohdalla arvasimme oikein. Kun biojätettä oli vähän, ruokana oli makaronilaatikkoa! Parina päivänä, kun biojätettä tuli noin 4 kg, ruokana oli kanakeittoa ja kasvissosekeittoa. Keiton kanssa on usein leipää ja hedelmä, minkä arvelimme lisänneen jätteen määrää.

Ruokaraadin toiminta on koettu meidän koulussa hyödylliseksi. Ruokaraati jatkaa innokkaasti tärkeää tehtäväänsä. Tänä keväänä yritämme edelleen vähentää jätteen määrää sekä kiinnitämme huomiota linjaston siisteyteen.

 Päivitetty 27.01.2020 klo 15:07