Uutiset

Kevyen liikenteen väylät on hiekoitettu

Hiekoituspartio lähdössä hoitamaan katuja
18.11.2022 klo 17:10

​Kaupunki ja urakoitsija on hiekoittanut kevyen liikenteen väylät Keravalla torstaina. Päätös hiekoituksesta on tehty ennakoiden, sillä tällä hetkellä sääennusteet näyttävät lumisateita viikonlopulle ja lämpötila on painunut pakkasen puolelle.

Kevyen liikenteen väylät ovat vilkasliikenteisten katujen lisäksi liukkaudentorjunnassa ensisijaisia paikkoja. Työ on edullisempaa tehdä normaalina työaikana arkena ennakoiden. Kaupunki suosittelee vaihtamaan polkupyöriin pistosuojatut kumit kaiken varalta ja käyttämään talvella nastarenkaita pyörissä sekä nastoja kengissä koko talven. 

Katujen kunnossapitoon vaikuttaa hoitoluokitus

Kaupungin kadut on jaettu hoitoluokkiin: 

  • 1-, 2- ja 3-luokan ajoradat
  • A- ja B-luokan kevytväylät

Luokitteluun vaikuttavat väylän liikennemäärät, joukkoliikenteen reitit sekä muun muassa koulujen ja päiväkotien sijainnit. Katuja kunnossapidetään hoitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä.

Katujen auraus aloitetaan mahdollisimman pian määriteltyjen laatulstandardien alituttua 1-luokan väylistä ja A-luokan kevytväylistä, joissa hoitotoimenpiteet aloitetaan aina kun mahdollista, ennen vuorokauden liikenteen huipputunteja eli kello 7 ja 16. Tämän jälkeen siirrytään 2- ja 3-luokan kaduille, joita ovat suurin osa kokoojakaduista sekä tonttikadut.

Pitkään jatkuvan lumisateen aikana pidetään väylillä avoinna riittävän leveä kulkutie. Lumisateen jatkuessa joudutaan ylemmän luokan väyliä hoitamaan jatkuvasti, jolloin esimerkiksi tonttikatujen hoito voi viivästyä. 

Katualueen päälle kasvaneet pensaat ja puut on karsittava

Kiinteistöjen toivotaan siistivän viimeistään nyt puut ja pensaat, jotka ulottuvat katualueelle ja vaikeuttavat koneellista kunnossapitoa.. Hoitamaton kasvillisuus aiheuttaa myös vaaraa liikenteelle estäen näkyvyyttä ja vaikeuttaen liikkumista. Pensaat ja puun oksat voivat myös peittää liikennemerkkejä ja aiheuttaa vahinkoa busseille ja muille ajoneuvoille sekä kunnossapitokoneille.

Kiinteistöjen tulee myös raivata lumitilaa tontille riittävästi ja pitää tontilta ja tonttiliittymästä poistettu lumi tontillaan sekä tonttiliittymän rumpu avoinna kasvillisuudesta, lumesta ja jäästä.

Kuntaliiton oppaassa (pdf) selviää pääpiirteittäin, kuinka katujen hoitovastuut jakautuvat kaupungin ja kiinteistöjen kesken.

Keravan pohjoisen alueen syys- ja talvityöt hoidetaan urakointina

Keravan kaupungin kilpailuttaman Pohjoisen Keravan talvihoito- ja syyssiivousurakan 20222024 voitti Kaskenoja Oy. Kaskenoja Oy on aloittanut 1. lokakuuta katujen harjauksilla Keravan pohjoisella urakka-alueella ja jatkaa urakkaohjelman ja sopimuksen mukaisesti katujen talvihoidolla aina aurausvaurioiden korjaukseen ja hiekannostoon saakka. Urakka-aika on vuosittain 1.1030.5.

Urakka-alueeseen kuuluvat Kalevan, Ylikeravan ja Kaskelan alueet. Kaskenoja_Oy hoitovastuualue.pdf  

Keravan pohjoiseen urakkaan liittyen Kaskenoja Oy:n palautesähköposti on kerava@kaskenoja.fi. 

Kaupungin hoidossa olevat alueet

Keravan kaupungilla omat hoitoalueet ovat kaksinkertaistuneet. Lisääntyneiden alueiden johdosta on palkattu henkilökuntaa ja hankittu kalustoa lisää. Kaupungin talvihoidossa ovat Ydinkeskustan, Sompion, Killan, Savion, Alikeravan, Ahjon, Jokivarren alueet.

Kartassa on piirrettynä Kaupungin_hoitovastuualue.pdf hoitoluokkineen.

Keravan muiden alueiden talvihoitoon liittyen kaupungin palautesähköposti on kuntateknisetpalvelut@kerava.fi.

Päivitetty 18.11.2022 klo 20:11