Uutiset

Keravan kirjaston käyttö nousussa

Kirjoja pöydällä
29.01.2020 klo 16:00

​Vuonna 2019 Keravalla käytettiin kirjaston palveluja entistä ahkerammin sekä fyysisesti että verkossa. Kasvuluvut heijastelevat kansallisia trendejä lukutaidon merkityksen kasvusta ja e-kirjojen suosiosta.

Kirjaston kävijämäärä kasvoi 12 % vuoteen 2018 verrattuna. Paikan päällä kirjastotalossa käytiin 446 658 kertaa, kasvua yli 5%. Kirjastoasioita hoidettiin paljon myös verkkokirjastossa ja KirjastoON-sovelluksessa. "Verkkokäyntien huimassa nousussa näkyy erityisesti KirjastoON-sovelluksen suosio, jonka käyttö kasvoi moninkertaiseksi ja oli nyt 134 400", sanoo vs. kirjasto- ja kulttuuripalveluiden johtaja Tuula Haavisto.

Kokonaislainaus, 698 069 lainaa, nousi 2,45 prosenttia edellisvuodesta. Lasten- ja nuortenkirjojen lainaus ansaitsee erityishuomiota: se on kasvanut kymmenessä vuodessa 40 prosenttia. Viime vuonna kasvua oli 4,5 %. Haaviston mukaan kasvuun vaikuttavat paitsi valtakunnallinen lukutaitokeskustelu, myös Keravalla vuosia harjoitettu määrätietoinen kirjavinkkaus ja kouluyhteistyö.


E-aineiston suosio kasvaa

E-kirjojen ja e-äänikirjojen määrät ja lainausluvut ovat perinteisiin kirjoihin verrattuna pieniä, mutta niiden kasvava suosio näkyy isona kasvuprosenttina. E-kirjoja hankittiin yli 40 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna, ja niitä luettiin peräti 81 % enemmän. "E-aineistojen käyttö tullee lisääntymään myös tänä vuonna, sillä aineistomäärää on tarkoitus entisestään kasvattaa. Käyttöön otetaan myös uusia sähköisiä palveluja. Elokuvien striimauspalvelu Viddla on jo Kirkes-asiakkaiden käytettävissä. Helmikuun alusta asiakkaat pääsevät lukemaan eMagz-palvelussa aikakauslehtien sähköisiä näköispainoksia vaikka omalta kotisohvaltaan", kertoo Haavisto.


Tapahtumia ja toimintaa

Kirjastossa järjestetyt lasten ja aikuisten kulttuuritapahtumat kiinnostivat noin 18 000 henkeä. Määrä on kutakuinkin sama kuin vuonna 2018. Erilaisiin ryhmäopastuksiin osallistui 1900 aikuista ja lasta.

Henkilökunnan tekemien omien opastusten lisäksi kirjastossa toimii myös muun muassa tieto- ja viestintätekniikasta kiinnostuneiden ikäihmisten yhdistys Enter ry, jonka vapaaehtoiset opastavat apua tarvitsevia tietokoneiden ja mobiililaitteiden käytössä. Opastusta sai viime vuonna 156 henkeä. Suomen lautapeliseuran ja Keravan alueen shakinharrastajat järjestävät kirjastossa viikoittain avoimia peli-iltoja. "Tällainen kansalaisten omaehtoinen toiminta on hyvä esimerkki kirjaston tilojen monipuolisesta käytöstä", summaa Tuula Haavisto.

Päivitetty 31.01.2020 klo 15:10