Koronavirustilanne ja toiminta poikkeustilanteessa

Kerava ja muu pääkaupunkiseutu ovat tällä hetkellä koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, kuinka sinun tulee toimia jos epäilet koronatartuntaa. Sivulla on myös ohjeet positiivisen koronatestituloksen saaneelle ja koronavirukselle altistuneelle henkilölle. 

Näin korona vaikuttaa arkeen.png


Keravan kaupungin toimenpiteet ja suositukset koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi


Jos epäilet koronatartuntaa

Jos sinulla ilmenee koronaviruksen oireita, jää kotiin sairastamaan. Sairaana ei tule mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin. Voit tehdä mahdollisuuksien mukaan koronaviruksen kotitestin. Terveydenhuollon testit ovat pääasiassa priorisoitu riskiryhmille sekä sosiaali- ja terveysalan työntekijöille.

Ansiotulon menetyksen vuoksi et tarvitse terveydenhuollon tekemää koronatestiä, vaan koronatautia sairastaessasi voit saada niin sanottua tavallista sairauspäivärahaa esimerkiksi työterveyshuollosta. Jos tarvitset sairaslomatodistusta terveyskeskuksesta, ota aina yhteyttä ensin puhelimitse.

 Jos sinulla on flunssaoireita ja mietit päivystykseen lähtemistä, soita terveyskeskuksen koronalinjalle puh. 09 2949 3456 ma–to klo 8–15 ja pe klo 8–14 tai virka-ajan ulkopuolella päivystysapuun numeroon 116 117.

Ajan lääkärille tai hoitajalle saa vain soittamalla terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon.

Kriittiset oireet: soita 112!

Jos tarvitset ajan terveydenhuollon tekemään koronatestiin, saat ajan nopeimmin ja helpoimmin Koronabotin kautta. Voit tehdä ajanvarauksen itsesi lisäksi myös alle 16-vuotiaalle lapsellesi. Ajan koronatestiin saa myös soittamalla puh. 09 2949 3456, ma–to klo 8–15 ja pe 8–14.

Drive in -näytteenottoon (Metsolantie 9, ma–pe klo 8–20 ja la–su 10–18) tarvitaan aina lähete. Testauksesta vastaa Huslab.

Ohjeet positiivisen koronavirustestituloksen saaneelle

Toimi näiden ohjeiden mukaan, jos saat positiivisen testituloksen koronaviruksen kotitestistä tai terveydenhuollon tekemästä koronatestistä.

Lue ohjeet huolellisesti. Terveydenhuollosta ei automaattisesti enää kontaktoida kaikkia positiivisen koronatestivastauksen saaneita.

Jos olet huonovointinen, hakeudu tarvittaessa terveydenhuollon arvioon

Jos oireesi ovat hankalat ja tarvitset terveydenhuollon arviota, soita Keravan terveysaseman koronaneuvontaan, p. 09 2949 3456 ma–to klo 8–15 ja pe 8–14. Muina aikoina soita päivystysapuun 116 117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita 112.

Tee verisuonitukosriskin oma arvio

Koronavirusinfektioon liittyy jonkin verran kohonnut riski saada verisuonitukoksia. Osa sairastuneista hyötyy itse kotona pistettävästä tukoksenestolääkityksestä. Jos esimerkiksi olet raskaana tai sinulla on jokin verisuonitukoksille altistava sairaus tai perinnöllinen tekijä, esimerkiksi verisuonitukoksille altistava geenivirhe, tarvitset tukoksenestolääkityksen koronaa sairastaessasi. Kaikki kansansairaudet eivät automaattisesti ole riskitekijöitä. Voi olla myös, että riskitekijöitä tulee olla useampia, jotta perusteet tukoksenestolääkityksen aloittamiseen täyttyvät.

Lue HUS ohjeet riskitekijöiden arvioinnista. Jos HUS ohjeen mukaan kuulut verisuonitukosten osalta riskiryhmään, soita terveysaseman koronalinjalle p. 09 2949 3456 ma–to klo 8–15 ja pe 8-14. Tee kuitenkin aina ensin oma-arvio HUS ohjeen mukaan: Koronavirustaudin aiheuttama tukosriski – potilaan oma arvio | HUS

Eristäydy muista ihmisistä

Pysy kotona äläkä kutsu vieraita luoksesi. Et saa mennä töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin. Eristyksen aikana ei saa käydä kaupassa, apteekissa eikä muissa yleisissä tiloissa.

Saat olla tekemisissä vain samassa taloudessa asuvien henkilöiden kanssa. Jos heillä ei ole vielä todettu koronavirustautia, voit yrittää pitää mahdollisimman paljon etäisyyttä myös heihin esimerkiksi nukkumalla ja ruokailemalla erillään heistä.

Pyydä, että ruoka- tai apteekkiostokset hoitaa henkilö, joka ei ole sairastunut tai karanteenissa. Voit myös tilata monista kaupoista tai ravintoloista ruokalähetyksen kotiisi verkossa tai puhelimitse. Apteekissa asiointia varten voit antaa toiselle henkilölle valtuutuksen asiointiin puolestasi Asiointi toisen puolesta - Kansalaiset - Kanta.fi. Huolehdi silloin siitä, ettet ole kontaktissa toiseen henkilöön, kun maksat ja vastaanotat kotiinkuljetuksen. Jos sinulla ei ole ketään, joka voisi toimittaa ostokset tai et voi tilata kaupasta kotiinkuljetusta, ole yhteydessä sosiaali- ja kriisipäivystykseen: 09 8392 4005.

Kuinka pitkä on kotieristyksen pituus?

Lieväoireisilla ja oireettomilla omaehtoinen eristys on vähintään 5 vrk oireiden alusta tai oireettomalla henkilöllä 5 vrk positiivisen testin ottopäivästä. Eristäytymistä tulee tarvittaessa jatkaa pidempään, kunnes oireettomuutta on ollut 48h. Yli 20 vrk eristäytyminen ei ole tarpeen.

Oireiden alkupäivä tai testipäivä on "päivä nolla" ja eristyksen pituuden laskeminen alkaa siitä seuraavasta päivästä.

Omaehtoisen eristyksen voi päättää, jos oireiden alusta tai positiivisen koronatestin ottopäivästä on kulunut vähintään 5 vrk ja olet ollut viimeiset 48h lähes oireeton (ei limaista yskää, ripulointia, lämpöä yli 37,5C).

Jos olet sotetyöntekijä ja palaat eristysajan jälkeen töihin, käytäthän työssäsi FFP2-maskia ja syöthän muista erillään 10 vrk ajan oireiden alusta laskien.

Sairaana tai oireisena ei tule palata töihin/päiväkotiin/kouluun. Sairauspoissaolokorvauksen vuoksi käänny ensisijaisesti työterveyshuollon ja työnantajan puoleen. Selvitä ensin voitko olla poissa omalla ilmoituksella (työnantajan luvalla). Jos tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen tekemän todistuksen, ole ensisijaisesti yhteydessä työterveyshuoltoon. Jos sinulla ei ole työterveyshuoltoa, soita terveyskeskuksen koronalinjalle. Terveyskeskuksen sairaanhoitaja voi usein jo heti soittosi yhteydessä kirjoittaa sairauslomatodistuksen 5vrk ajaksi, tätä pidemmät sairauslomat myöntää lääkäri.


Valtioneuvosto on tehnyt 28.2.2022 asetuksen, jonka mukaan laboratoriotestillä vahvistetun koronan vuoksi töistä pois jäävät voivat hakea tartuntatautipäivärahaa ajalla 1.1.-30.6.2022. Tartuntatautipäivärahaa kelasta haettaessa tulee esittää todistus siitä, millä ajalla ansiotyöhön osallistuminen ei ole suositeltavaa koronan tartuntariskin vuoksi. Todistuksen voi kirjoittaa sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai lääkäri. Todistuksesta tulee ilmetä tieto siitä, että henkilöllä tai huoltajan alle 16-vuotiaalla lapsella on todettu laboratorio varmennettu covid-19-tartunta. Lisäksi tulee ilmetä yksiselitteisesti, mistä lukien ja mihin saakka työstä, varhaiskasvatuksesta tai oppilaitoksesta poissaoloa suositellaan.

Tarvitaanko koronaviruksen vahvistamiseksi laboratoriotestiä, jos olen saanut positiivisen vastauksen jo kotitestistä?

Positiivisen kotitestin tulosta ei pääsääntöisesti ole tarvetta varmentaa ns. virallisella PCR-testillä. Tarkista HUS-alueen toimintaohje koronavirustestaukseen liittyen https://www.hus.fi/ajankohtaista/koronavirus-covid-19/toimi-nain-kun-epailet-koronavirustartuntaa

Kotitestin tulos ei tilastoidu, sillä ei saa merkintää koronapassiin eikä kotitestin perusteella voi hakea tartuntatautipäivärahaa, mutta normaalia sairauspäivärahaa voidaan myöntää kotitestin perusteella.

Kenelle kerron sairastumisestani?

Ilmoita itse sairastumisestasi työnantajalle / kouluun / päiväkotiin / harrastusryhmän vetäjälle, ym. Ilmoita mahdollisesta altistumisesta henkilöille, joiden kanssa olet ollut lähikontaktissa ilman maskia 48 tunnin aikana ennen oireiden alkua tai koronatestin ottohetkeä.

Jos testisi on tehty terveydenhuollossa, voit myös täyttää altistuneiden henkilöiden tiedot osoitteessa Koronatietoni. Ilmoittamillesi altistuneille henkilöille ei tule soittoa terveydenhuollosta eikä heille tehdä virallista karanteenipäätöstä. Ilmoittamasi henkilöt saavat automaattisesti tekstiviestin, jossa kerrotaan mahdollisesta altistumisesta ja annetaan yleisiä ohjeita.


Ohje koronavirukselle altistuneelle                   

Sain tiedon, että olen altistunut koronavirukselle, enkä ole sote-työntekijä, miten minun pitää toimia?

Vältä oman kodin ulkopuolisia maskittomia kontakteja mahdollisuuksien mukaan 5 vrk viimeisestä altistumishetkestä koronapositiivisen henkilön kanssa.

Karanteeni on omaehtoinen eli tältä ajalta ei saa karanteenitodistusta. Ensisijaisesti sinun tulee selvittää mahdollisuus tehdä etätöitä. Jos etätyöt eivät ole mahdollisia, niin voit mennä töihin käyttäen maskia (FFP2-maski ensisijaisesti) ja noudattaen muita turvallisuus- ja hygieniavarotoimia mahdollisuuksien mukaan, sillä edellytyksellä, että sinulla ei ole mitään koronavirusinfektioon sopivia oireita. Vältä myös kaikkia kodin ulkopuolisia sosiaalisia kontakteja mahdollisuuksien mukaan ja huomioi turvatoimet. Visiiriä tai kangasmaskia ei voida pitää tehokkaana suojana jatkotartuntojen ehkäisemisessä

Perhealtistustapauksissa oireeton lapsi voi palata päiväkotiin/kouluun. THL suosittaa 5vrk omaehtoista karanteenia perhealtistustapauksissa ja tätä ohjetta saa noudattaa, mikäli se on mahdollista järjestää vaarantamatta lapsen oikeutta saada lain mukaista opetusta tai varhaiskasvatusta. Oireisena ei saa kouluun/päiväkotiin mennä.

Pitääkö minun mennä koronatestiin, koska olen altistunut koronavirukselle enkä ole sote-työntekijä?

Jos sinulle tulee oireita, suosittelemme ensisijaisesti kotitestausta. HUS-alueen suositus virallisten testien kohdentamiselle löytyy oheisen linkin kautta: https://www.hus.fi/ajankohtaista/koronavirus-covid-19/toimi-nain-kun-epailet-koronavirustartuntaa  Oireisen henkilön tulee jäädä kotiin sairastamaan ja ottaa ensisijaisesti yhteyttä työterveyshuoltoon, jos tarvitset sairauslomatodistuksen töihin. Jos sinulla ei ole työterveyshuoltoa, voit pyytää sairauslomatodistuksen terveysasemalta.

Vaikka olisit oireeton ja saisit negatiivisen vastauksen koronatestistä, vältä silti kodin ulkopuolisia maskittomia kontakteja, koska jos olet altistunut koronalle niin tauti saattaa olla kuitenkin itämässä, vaikka ei vielä testissä näkyisi.

Sain tiedon, että olen altistunut koronavirukselle ja olen sote-työntekijä, miten minun pitää toimia?

Ota yhteyttä esimieheesi ja kysy työpaikkasi toimintaohjeet. Voit mennä töihin FFP2-maskia käyttäen, sekä huolellista käsihygieniaa ja muita turvatoimia tarkasti noudattaen, edellyttäen että sinulla ei ole mitään koronavirusinfektioon sopivia oireita. Sinun tulee välttää työpaikalla ihan kaikkia maskittomia kontakteja 7 vrk viimeisestä altistumishetkestä koronapositiivisen henkilön kanssa. Jos perheenjäsenelläsi todetaan koronatartunta, on varoaika 7 vrk viimeksi sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta. Työpaikan ulkopuolella voit noudattaa ym. tilanteissa 5vrk varoaikaa.


Koronarokottajaksi

HUS - Koronarokotusten vauhdittamiseen tarvitaan lisää rokottajia

Ota yhteyttä: 

Kirsi Buddas 

kirsi.buddas@kerava.fi 

Puh.0403183363

Todistus HUSin koronatestin tuloksesta / Certificate on a coronavirus test

Voit ladata itsellesi maksuttoman englanninkielisen todistuksen negatiivisen koronatestin tuloksesta koronatietoni.fi-palvelusta. Palveluun kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

In the MyCovidData service, you can download your certificate on a coronavirus test. Using the service requires strong identification with online banking credentials or a mobile certificate.

Näytteenottopisteet / Coronavirus testing

Varaa aika Drive in -näytteenottoon Koronabotti-sovelluksesta.  Näytteenotosta vastaa Pihlajalinna. Näytteenottopisteitä on Keravalla yksi:

Book an appointment for testing at the address koronabotti.hus.fi. There is one testing points in Kerava: 

  • Metsolantie 9, 04200 Kerava (ma–pe klo 8–20 ja la–su 10–18)

Sosiaalipalvelut koronapandemian aikana 

Sosiaalipalvelut ovat avoinna. Asiakasasioita hoidetaan osin puhelimitse tai videopuheluiden avulla ja kasvokkaisia tapaamisia järjestetään tarpeen mukaan. Täydentävän ja ennaltaehkäisevän toimeentulotuen sekä muut sosiaalihuoltoon liittyvät hakemukset käsitellään normaalisti.  Sosiaalityöntekijät ovat tavoitettavissa virkanumeroistaan.

Jos et tiedä kehen olla yhteydessä:

  • Aikuissosiaalityön ohjaus ja neuvonta ma-to klo 8–15 ja pe klo 8–13, puh. 09 2949 2610
  • Vammaispalveluiden ohjaus ja neuvonta ma-to klo 8–15 ja pe klo 8–13, puh. 040  318 2133
  • Lapsiperheiden ohjaus ja neuvonta sekä lastensuojelun virka-aikainen päivystys ma-to klo 8–15 ja pe klo 8–13, puh. 040 318 2611.

Immigrant services and Activity Center Topaasi 

The Activity Center Topaasi is meant for immigrants living in Kerava. Topaasi offers Finnish language education, guidance, counseling and support in different life situations. Opening hours: Mon–Thu 9–11 and 12–16, Fri 9–11 and
12–14, Kauppalantalo, Aleksis kiven tie 4
. The employee can be reached on 040 318 2399Topaasi employees will use interpreters as needed.

Social workers responsible for immigrant affairs provide counseling and guidance to immigrants: Kultasepänkatu 7, tel. 040 318 2572

Toimintakeskus Topaasi on avoinna ja antaa ohjausta ja neuvontaa keravalaisille maahanmuuttajille maanantaisin klo 9–11 ja 12–16 sekä perjantaisin klo 9–11 ja 
12–14 osoitteessa Kauppalantalo, Aleksis kiven tie 4. Työntekijä on tavoitettavissa puhelimitse p. 040 318 2399. Topaasin työntekijät käyttävät tarpeen mukaan tulkkeja.

Maahanmuuttajapalveluiden sosiaalityöntekijä on paikalla sosiaalitoimessa osoitteessa Kultasepänkatu 7, p. 040 318 2572.  Hän ottaa vastaan sosiaalityön asiakkaita tarvittaessa sekä antaa ohjausta ja neuvontaa puhelimitse, tarvittaessa puhelintulkkauksen avulla.


 

 

Neljännet koronarokotukset laajenevat iäkkäiden joukossa - Keravan Kaupunkihttp://www.kerava.fi/ajankohtaista/neljännet-koronarokotukset-laajenevat-iäkkäiden-joukossaNeljännet koronarokotukset laajenevat iäkkäiden joukossa - Keravan Kaupunki​Neljänsiä koronarokoteannoksia tarjotaan Keravalla niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet. 16.5.2022 6:20:00<img alt="" src="/PublishingImages/Terveyspalvelut/koronarokotus.jpg?RenditionID=6" width="717" style="BORDER: 0px solid; ">
Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista - Keravan Kaupunkihttp://www.kerava.fi/ajankohtaista/ajankohtaista-tietoa-koronarokotuksista-(2)Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista - Keravan KaupunkiViikolla 19 (9.–15.5.) Anttilan rokotuspiste on auki tiistaina ja keskiviikkona. Keravan kaupunki tiedottaa koti- ja omaishoidon piirissä olevien neljänsistä koronarokotuksista viikon 19 aikana.6.5.2022 11:20:00<img alt="" src="/PublishingImages/Terveyspalvelut/koronarokotus.jpg?RenditionID=6" width="717" style="BORDER: 0px solid; ">
Koronarokotukset viikolla 18 - Keravan Kaupunkihttp://www.kerava.fi/ajankohtaista/koronarokotukset-viikolla-18Koronarokotukset viikolla 18 - Keravan KaupunkiViikolla 18 (2.–8.5.) voit hakea rokotteen ilman ajanvarausta tai ajanvarauksella tiistaina klo 8.15–15.45 tai keskiviikkona klo 8.15–17.45.29.4.2022 5:50:00<img alt="" src="/PublishingImages/Terveyspalvelut/koronarokotus.jpg?RenditionID=6" width="717" style="BORDER: 0px solid; ">
Anttilan rokotuspisteen aukioloaikoja supistetaan - Keravan Kaupunkihttp://www.kerava.fi/ajankohtaista/anttilan-rokotuspisteen-aukioloja-supistetaanAnttilan rokotuspisteen aukioloaikoja supistetaan - Keravan Kaupunki​Anttilan rokotuspiste on viikosta 16 alkaen auki kahtena päivänä viikossa. 19.4.2022 9:00:00<img alt="" src="/PublishingImages/Terveyspalvelut/koronarokotus.jpg?RenditionID=6" width="717" style="BORDER: 0px solid; ">
Koronarokotukset viikolla 15 - Keravan Kaupunkihttp://www.kerava.fi/ajankohtaista/koronarokotukset-viikolla-15Koronarokotukset viikolla 15 - Keravan KaupunkiViikolla 15 (11.–17.4.) voit hakea koronarokotteen ilman ajanvarausta Anttilan rokotuspisteeltä (Kauppakaari 1).8.4.2022 10:25:00<img alt="" src="/PublishingImages/Terveyspalvelut/koronarokotus.jpg?RenditionID=6" width="717" style="BORDER: 0px solid; ">


Päivitetty 11.04.2022 klo 13:16