Uutiset

Koronavirusaltistus keravalaisessa päiväkodissa – jäljitys- ja eristystoimenpiteet käynnistettiin heti

26.08.2020 klo 09:30

​Keravalaisessa päiväkodissa on tapahtunut altistuminen koronavirukselle. Henkilökuntaan ja altistuneiden lasten vanhempiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Tilanne on hallinnassa ja altistuneet lapset sekä työntekijät asetetaan kotikaranteeniin.

Tartunnan saanut henkilö on ollut päiväkodin tiloissa viikolla 34. Lasten yksityisyyden suojan vuoksi päiväkodin nimeä ei julkaista.

– Kyseessä on yksittäistapaus, johon pystyttiin reagoimaan nopeasti. Sairastumisriski päiväkodissa on edelleen hyvin pieni ja lapsen vieminen hoitoon on turvallista Keravalla. Jatkotartunnat ovat koulu- ja päiväkotiympäristössä toistaiseksi olleet varsin harvinaisia, joten tätä taustaa vasten ajatellen sairastumisriski altistuneilla on varsin pieni. Riski altistumisen vuoksi on kuitenkin olemassa, joten oireiden ilmaantuessa on äärimmäisen tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon ja hakeutua näytteenottoon, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Tuure Ärling.

THL:n ohjeistuksen (päivitetty 25.8.) mukaan lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita:

 • Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.
 • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.
 • Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.
 • Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
 • Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana.
 • Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata.
 • Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päivittänyt lasten koronavirusepäilyjen testaamiseen liittyvää ohjeistustaan. Tiedotamme tästä vielä erikseen tänään.

Jos sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, ota puhelimitse yhteyttä Keravan terveyskeskukseen tai virka-ajan ulkopuolella Päivystysapuun. Päätöksen koronaviruksen testaamisesta tekee terveydenhuollon ammattilainen.

 • Keravan terveyskeskuksen keskitetty puhelinpalvelu
  p. 09 2949 3456 päivystää ma–to klo 8.00–15, pe 8.00–14.00.
 • Päivystysapuun (p. 116 117, maksuton) soitetaan aina ennen virka-ajan ulkopuoliseen päivystykseen hakeutumista. 
 • Myös Drive in -näytteenottoon (terveyskeskuksen edustalla, ma–pe klo 8–18 ja la–su 10–16) tarvitaan aina lähete -> soita aina ensin ajanvaraukseen.

Lisätietoja:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/lapset-ja-koronavirus?fbclid=IwAR2byBzbLzmB7i7JxZuVCqvmNFDoA0noZzDGgHGn8CHBQ9s3MCt_3XMN4nQ

https://terveyspalvelut.kerava.fi/

Päivitetty 26.08.2020 klo 11:12