Uutiset

Koululaisille kulttuurintuntemusta ja uusia ystäviä kansainväliseltä vierailulta

09.10.2019 klo 09:15

​Lokakuisessa tihkusateessa joukko yläkouluikäisiä hyppii koripallokentällä iloisina – osalla on päällä koulupuvut, osalla toppatakit. Viereisellä kentällä toinen joukko pelaa polttopalloa. 14-vuotiaat kiinalaiset Tian Yifei ja Liang Xinyí istuvat kiipeilytelineellä ja seuraavat pelejä. He ovat tulleet Pekingistä koulukavereidensa ja opettajiensa kanssa tutustumaan Suomeen ja Keravanjoen kouluun.

julkaisuun3.jpg
Tian Yifei ja Liang Xinyí kehuvat suomalaisia koululaisia ystävällisiksi ja ihailevat suomalaisen koulun vapautta.

Tian Yifei ja Liang Xinyí ovat juuri tulleet koululounaalta ja ihmettelevät suomalaisessa koulussa tarjottavaa ilmaista lounasta ja oppilaiden tasa-arvoa. He ihailevat suomalaisten koululaisten vapautta, heidän koulussaan on pidettävä koulupukuja ja tunnille kutsuu kello. Koulupäivät ovat 11-tuntisia, eikä niihin kuulu esimerkiksi kuvataidetta tai musiikkia.

Kiinalaisten koululaisten oppaina vierailulla toimivat keravalaiset koululaiset. Aicha Kalala, Ronja Wickman, Ella Leander ja Safi Kalala näyttävät kiinalaisilta saamiaan tuliaisia, onnea tuovia esineitä ja kirjanmerkkejä. Kansainvälisyysluokan oppilaat kertovat innoissaan oppineensa kaksipäiväisen vierailun aikana paljon kiinalaisesta kulttuurista ja tavoista. Myös kielitaito on kehittynyt: yhteisenä kielenä on käytetty englantia, mutta kiinaakin on opittu joitakin sanoja.

julkaisuun4.jpg
Aicha Kalala, Ronja Wickman, Ella Leander ja Safi Kalala ovat oppineet vierailun aikana paljon kiinalaisesta kulttuurista ja päässeet harjoittelemaan englannin puhumista.

Keravalaiskoululaiset kertovat kiinalaisten ikätoveriensa ihmetelleen suomalaista koulutyöskentelyä, esimerkiksi ryhmätöiden tekeminen on ollut kummastuksen aihe opettajajohtoiseen opiskeluun tottuneille. Kansainvälisyysluokkalaiset Ralitsa Dobreva ja Marina Senjuk kertovat kiinalaisten kyselleen lisäksi esimerkiksi läksyistä ja koulupäivien pituudesta. Kiinalaiset ovat myös ihastelleet Keravanjoen koulua ympäröivää luontoa.

julkaisuun5.jpg

Ralitsa Dobreva ja Marina Senjuk ovat saaneet uusia ystäviä kiinalaisista.

Kansainvälisyysluokan luokanvalvoja, englanninopettaja Heidi Yliheljo kertoo vierailujen olevan tärkeitä koko koululle. Kiinalaisten vierailu näkyy koululla esimerkiksi aamunavauksissa, ja käytävillä vierailta kysellään innokkaasti kiinalaisesta kulttuurista ja koulusta. Vieraiden oppaiksi on päässyt muitakin kuin kansainvälisyysluokan oppilaita, ja kiinaa valinnaisena kielenä opiskelleet ovat saaneet harjoitusta.

julkaisuun6.jpg

Sekä Keravalla että Pekingissä on valmistauduttu vierailuun. Keravalaiset koululaiset ovat tutustuneet etukäteen hiukan kiinalaiseen kulttuuriin ja käytöstapoihin ja opiskelleet muutamia sanoja kiinaa. Pekingiläiset taas ovat valmistaneet kulttuuristaan ja kotikaupungistaan kiinnostavan esityksen. Myös oman maan makuja on varauduttu esittelemään: kiinalaiset ovat saaneet irvistellä salmiakille ja maistaa ruisleipää, suomalaiset ovat päässeet kokeilemaan kiinalaista mausteseosta. Vaikka vierailuiden järjestämisestä on aina jonkin verran vaivaa opettajille, Yliheljo vakuuttaa sen kannattavan: oppilaiden ilo vierailuista kantaa pitkälle.

Vierailun parasta antia tuntuu olevan uudet ystävät. Kiinalaiset ja keravalaiset koululaiset ovat jo sopineet yhteydenpidosta vierailun jälkeenkin, ja suomalaisten puhelimiin on ladattu kiinalaiset somesovellukset viestien vaihtamista varten. Yhteiskuvia uusista kavereista on napsittu paljon.

Keravanjoen koulun opettajanhuoneessa alkaa yhtäkkiä kuhista iloisesti: ulkona sataa hentoa lunta. Kiinalaiset opettajat syöksyvät puhelimet kourassaan ulos kuvaamaan nopeasti ohimenevää kuuroa. Pekingissäkin on kuulemma juuri satanut lunta.


Heidi Yliheljon mukaan vierailujen järjestäminen kannattaa.


Keravan kasvatuksen ja opetuksen toimialan Kansainvälisyysohjelmassa on tavoitteena, että kansainvälisyys näkyy Keravan kasvatuksen ja opetuksen kaikissa yksiköissä arjen toiminnassa. Kaikki keravalaiset päiväkodit, koulut ja oppilaitokset voivat ottaa vastaan kansainvälisiä vierailijaryhmiä, ja jokaisella keravalaisella lapsella ja nuorella on oikeus kansainvälisyystoimintaan. Käytännön toiminta on opetussuunnitelman toteuttamista.

Kansainvälisyystoiminta kasvattaa ja ohjaa lapsia ja nuoria maailmanlaajuiseen vastuuseen ja avarakatseisiksi maailmankansalaisiksi. Se antaa valmiuksia toimia globaalissa maailmassa. Tavoitteena on, että keravalaisilla lapsilla ja nuorilla on hyvät valmiudet solmia ystävyyssuhteita ja toimia yhteistyössä eri kulttuurien edustajien kanssa.

Päiväkotien ja koulujen kansainvälisen toiminnan kautta vahvistetaan positiivisesti myös Keravan kaupungin mainetta erinomaisena kansainvälisenä yhteistyökumppanina, ja keravalaisia arvostetaan hyvien kansainvälisyystaitojen ansiosta.

Päivitetty 09.10.2019 klo 09:27