Uutiset

Kuvataidekoulun oppilaiden piirtämät Keravan kollit valtaavat Asemansillan

19.11.2018 klo 15:00

​Asemansillan valtaavat Keravan kolleiksi nimetyt kissakuvioiset kaiteet sekä sillan keskiosaan tulevat kissaportit, jotka Keravan kaupunki on toteuttanut yhdessä Keravan kuvataidekoulun oppilaiden kanssa.


"Idea Keravan kolleista saatiin yhdessä ideoiden kuvataidekoulun opettajien kanssa. Nämä ideat kaupunki hyväksyi ja siltä pohjalta lähdimme kehittelemään projektia", kertoo Keravan kuvataidekoulun rehtori Saara Mesterton. "Kissahahmot ovat eri ikäisten oppilaiden omia näkemyksiä Keravan kolleista eli siitä, minkälaista kansaa siltaa pitkin kulkee."


Kaikki kuvataidekoulun oppilaat osallistuivat kaiteisiin tulevien kissahahmojen tekemiseen viime keväänä. Lopulliset hahmot kaiteisiin valitsivat opettajat, ja valinnassa käytettiin kahta kriteeriä: hahmoja valittiin kaiken ikäisiltä oppilailta ja kissahahmojen liikkeen täytyi luoda jatkuva tarina.


"Meille oli tärkeää, että projektissa näkyy lasten ja nuorten oma käden jälki", Mesterton jatkaa. "Kissa voi olla itse kissa tai vertauskuva ihmiselle. Osa hahmoista on kissan ja ihmisen välimuotoja. Oppilaat ovat itsenäisesti tehneet hahmon ja opettajien tehtävä on ollut valita toisiinsa sopivat mielenkiintoiset hahmot kaiteita varten."

Lasten ja nuorten piirtämät kissat ovat persoonia, joilla on tarina

Asemansillan kaiteisiin kiinnitettyihin corten-teräslevyihin on leikattu 20 erilaista kissahahmoa, joista jokaisella on oma tarina sekä persoona. Kissahahmojen joukossa on muun muassa vihainen kissa, hyökkäävä kissa, pelokas kissa sekä hattuun ja kravattiin pukeutunut kissa.


"Minä en aluksi edes tajunnut, että me tehtiin kissoja sillalle", kertoo 12-vuotias Khiem Hoang. "Minulla on hyppäävä kissa. Se hyppii ilosta!"

"Minun kissalla on selkä pyöreänä ja karvat pystyssä. Se pelkää", jatkaa innokkaasti 11-vuotias Jonna Virta kysyttäessä kissahahmon synnystä.

Oppilaat ovat myös ylpeitä kissoistaan ja sillan uudesta ilmeestä.


"Me ajateltiin, että vanhemmat oppilaat tekisivät hienompia kissoja ja vain ne valittaisiin siltaan", kertoo 12-vuotias Rolf Björksten.


"Kissan tekeminen ei ollut hirveän vaikeaa", jatkaa Virta. "Olen käynyt sillalla ja kissat näyttävät hienoilta!"

Kaksikymmentä erilaista kissahahmoa on jaettu neljälle eri corten-levylle, joita toistetaan kaiteessa koko sillan pituudelta. Yhteensä Asemansillan kaiteisiin on kiinnitetty 78 levyä, joten kaiteilla kävelee lähes 400 kissahahmoa.

Kissahahmot seikkailevat kaiteiden lisäksi myös Asemansillan keskellä

Sillan keskelle tulee kolme corten-teräksestä tehtyä kissaporttia, joissa kaiteiden kissojen kaltaiset kissahahmot jatkavat seikkailuja. Nämä kissat ovat myös kuvataidekoulun oppilaiden käsialaa.  Jokaisen portin yhteyteen tulee myös penkki.


Asemansillan remontin valmistuttua kaiteiden ja sillan keskiosan kissaportteja korostetaan vielä valoilla.  Kaiteiden levyjen molemmille puolille tulee LED-kohdevalaistus, samoin kissaportit valaistaan LED-nauhojen avulla.


"Kissaportit ovat taideteos ja ne tehdään käsityönä", kertoo portit suunnitellut Keravan kaupungin liikennesuunnittelija Jari Sillfors. "Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan ja sekä porttien että kaiteiden valaistus saadaan toimimaan, voi valmiita kissakaiteita ja –portteja ihailla jo joulukuun puolella. Ensimmäisen kerran valot sillalle kuitenkin sytytetään vasta virallisissa avajaisissa tammikuun 11. päivänä."

Päivitetty 19.11.2018 klo 16:53