Uutiset

Muistathan leikata näköesteiksi kasvaneet puut ja pensaat – tuot turvaa liikenteessä ja helpotat katujen kunnossapitoa

24.04.2020 klo 16:30

Keravan kaupunki muistuttaa kaikkia tonttien omistajia huolehtimaan tonttiensa rajojen sisäpuolella olevien puiden ja pensaiden hoitovastuusta. Näköesteiksi kasvaneet puut ja pensaat voivat aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä, varsinkin risteyksissä ja tonttiliittymissä. Näissä paikoissa vaarassa ovat erityisesti jalankulkijat ja pyöräilijät.


”Korkean pensasaidan takaa autoilija joutuu ajamaan poikkikadulle ilman minkäänlaista näkyvyyttä, jolloin auton keula on useasti jo kaistalla ennen kuin sivulta tuleva liikenne on nähtävissä”, kertoo Keravan kaupungin viheraluemestari Milja Kosonen. ”Lisäksi pienet lapset eivät näy korkeiden pensasaitojen takaa eivätkä he vielä ymmärrä tai pysty huomioimaan kaikkia liikenteen vaaroja.”


Tontin omistajan vastuulla on huolehtia tontillaan kasvavien puiden ja pensaiden hoidosta leikkaamalla näköesteiksi kasvaneet pensaat ja puiden oksat. Vastuisiin kuuluu myös huolehtia etteivät rehottavat puut ja pensaat haittaa katujen ja teiden kunnossa- ja puhtaanapitotöitä.


”Pensaiden ja puiden tulisi pysyä tontin omalla puolella, pois katujen kunnossapidon tieltä. Tällöin vältetään vahingot ylläpitokalustolle sekä esteet kadun kunnossapidolle kadun koko leveyden osalta,” kertoo Keravan kaupungin tiemestari Peter Englund.


Kaupunki huolehtii omilla maillaan kasvavien puiden ja pensaiden hoidosta leikkaamalla oksia ja pensaita tarpeen mukaan.


”Huomaamme näköesteenä olevat tai tielle kasvavat puut ja pensaat joko itse muiden töiden ohessa tai saamme niistä ilmoituksia asukkailta,” Kosonen kertoo. ”Muille kuin kaupungin omistamille tonteille emme kuitenkaan voi mennä katkomaan oksia tai harventamaan pensaita. Siksi tarvitsemme asukkaiden apua ja oma-aloitteisuutta katualueisiin rajoittuvien puiden ja pensaiden hoidossa.”


Oman kadun oksa- ja pensastilanteen voi tarkastaa esimerkiksi yhdessä naapureiden kanssa.


”Yhdessä naapureiden kanssa puiden ja pensaiden leikkaamisesta sopiminen on erinomainen tapa tehdä katualueesta yhteneväinen, siisti ja turvallinen. Naapureiden kanssa voi sopia myös puutarhajätteiden hävittämisestä”, Kosonen vinkkaa. "Korona-aikana on muistettava kuitenkin pitää vähintään metrin turvaväli sekä olla kokoontumatta yli 10 hengen ryhmiin."


Taajama-alueilla risuja ja muuta puutarhajätettä ei saa polttaa. Puutarhajätettä ei myöskään saa viedä kaupungin tai jonkun toisen maille. Risut ja oksat voi hakettaa ja puutarhajätteet kompostoida omalla tontilla. Kiertokapulan ohjeiden mukaan puutarha- sekä risu- ja oksajätteet voi myös laittaa sekajäteastiaan. Isommat risu- ja oksakuormat voi viedä Puolmatkan jätteidenkäsittelyalueelle.Päivitetty 24.04.2020 klo 17:25