Uutiset

Olipa kerran Aune Laaksonen – Taiteen tahtonaisen kokoelma näytteillä Sinkassa

24.01.2020 klo 09:40

​Keravan taidemuseossa Sinkassa avautui keskiviikkona 22.1. uusi näyttely "Olipa kerran", joka koostuu Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmista. Näyttely on avoinna 3.5. asti. Näyttelyssä on tällä hetkellä esillä 118 teosta 34:ltä eri taiteilijalta, mutta kokoelma on huomattavasti laajempi: yhteensä kokoelmassa on yli 2000 Suomen johtavien taiteilijoiden teosta. Näyttelyssä nähdään muun muassa Outi Heiskasen, Kuutti Lavosen, Antti Tantun, Nina Ternon sekä Hannu Väisäsen teoksia. Avajaistunnelma oli innostunut ja tiivis, sillä paikalle oli saapunut runsaasti vieraita. Avajaisvieraat pääsivät nauttimaan kahvitarjoilusta, ja musiikkiesityksistä vastasivat lied-pianisti Tuula Hällström ja tenori Juho Punkeri.

Aune Laaksosen ja niin sanottujen talkoolaisten toiminta kuvataiteen ja taidekasvatuksen saralla alkoi jo 1970-luvun alussa, ensin Kerava-seuran taidejaoston ja sittemmin Keravan taide- ja kulttuuriyhdistyksen puitteissa. Taidetta tuotiin nähtäville Nikkarin koulun palloiluhalliin sekä keskustan suuriin näyteikkunoihin. Merkittävin taide- ja kulttuuriyhdistyksen organisoima kaupunkitapahtuma oli Keravan Sirkusmarkkinat, jonka tuotoilla kerättiin niin taidemuseon kokoelman pesämuna kuin Aune Laaksosen taidesäätiön ykköskokoelma. Sittemmin kokoelma on vielä karttunut liki tuhannella teoksella. Laaksosen aikanaan luotsaama Kerava-seuran taidejaosto lahjoitti kaupungille ikoniset sirkushevoset ja jaoston pohjalta kasvanut Keravan taide- ja kulttuuriyhdistys järjesti taidekeräyksiä Kauppalan 50- ja 60-vuotisjuhlien yhteydessä.

Vuonna 1998 perustetun Aune Laaksonen Taidesäätiön hallituksen puheenjohtajana toimii Aune Laaksosen keskimmäinen poika Timo Laaksonen. Taidesäätiön kokoelma lahjoitettiin Keravalle vuonna 2018. Kokoelma onkin nyt palannut kotiin kymmenen Tuusulan kasarmilla vietetyn vuoden jälkeen, ja avajaispuheissa kiiteltiin tätä hienoksi tapahtumaksi keravalaisen taidekulttuurin näkökulmasta.

Avajaispuheet pitivät valkoisen flyygelin äärellä Keravan taidemuseon johtaja Arja Elovirta, Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu sekä Timo Laaksonen. Elovirta totesi, että taiteilijoiden luoma jälki voi säilyä jopa tuhansia vuosia, mutta jäljen vaaliminen on ensiarvoisen tärkeää – kokoelma on hyvä esimerkki siitä. Rontu painotti, että hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä voidaan parantaa kulttuurikokemusten kautta, ja Aune osasi tuoda erilaiset ihmiset yhteen. Myös Timo Laaksonen korosti puheessaan sitä, miten suuresti Aune Laaksonen arvosti talkoolaisten työpanosta.

Aune Laaksosen toiveissa oli, että kokoelma säilyy yhtenäisenä ja että se on asetettava kaikkien nähtäville. Kiinnostusta kokoelmaan oli esitetty valtakunnallisesti, mutta Taidesäätiön hallitus teki lopulta yksimielisen päätöksen kokoelman sijoittamisesta Keravalle. Suuri osa valtavan kokoelman teoksista on tällä hetkellä varastoituna, sillä kaikki eivät mahdu kerralla näytteille. Teoksia tullaan sijoittamaan kaupungin julkisiin tiloihin ja käyttämään Sinkan näyttelytoiminnassa, jotta useammat kokoelman upeista teoksista pääsisivät ihailtaviksi.

Päivitetty 24.01.2020 klo 09:37