Uutiset

”On tärkeää, että lapset ja nuoret saavat vaikuttaa” – koululaisvaltuusto tenttasi päättäjiä harrastuksista

08.02.2019 klo 09:45

Keravan koululaiset pääsivät tenttaamaan päättäjiä ja kertomaan näkemyksiään joka toinen vuosi järjestettävässä koululaisvaltuustossa tiistaina 4.2.2019. Paikalla oli edustajia Keravan koulujen oppilaskunnista, kaupungin toimialojen johtoa, kaupunginvaltuutettuja sekä nuorisovaltuuston edustajia.

Koululaisvaltuuston teemana tänä vuonna oli lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet ja niiden kehittäminen Keravalla. Kurkelan koulun edustajat Samuli Raila, 6C, ja Robert Feil, 8K, toivoivat lisää eri lajien harrastusmahdollisuuksia Keravalle. Heidän luokkatoverinsa ovat kaivanneet erityisesti lisää harjoitussaleja voimistelulajeille, pojat kertovat ennen tilaisuuden alkua Keravan lukion ruokasalissa.

"Keräsimme koulussa ehdotuksia vanhan Anttilan tilalle. Siihen voisi tulla tila nuorille, jossa voisi tehdä ja harrastaa kaikenlaista", Raila kertoo.

"Meillä on hieno Keinukallio, sinne voisi järjestää vaikka frisbeegolfia porukalla", Feil ideoi.

"Harrastusten ei ole pakko olla aina liikuntaa", huomauttaa pöytään istunut Railan veli Wilhelm. "Ihmisiltä voisi kysyä, mitä he haluavat."

Nuorten äänen esiin tuominen on koululaisvaltuuston tavoite. "On erittäin tärkeää, että lapset ja nuoret ovat kertomassa asioista ja kyselemässä omasta näkökulmastaan", toteaa Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu. Päättäjät olivat saaneet etukäteen oppilaskunnilta listan kysymyksiä. "Hyvä että saimme kysymykset etukäteen ja pystyimme valmistautumaan. Saimme kaikkiin kysymyksiin vastaukset, vaikka osa oli tiukkoja", Rontu kertoo.

Myös valtuutetut ovat mielissään yhteistyöstä koululaisten kanssa. Koululaisten esittämät ideat saivat lämpimän vastaanoton ja luvattiin ottaa huomioon päätöksenteossa. Kaupunginvaltuutettu Inna Kallioinen kertoo ennen tilaisuuden alkua odottavansa sitä innolla. "Olemme pyrkineet lisäämään lasten ja nuorten sekä päättäjien välistä vuoropuhelua. On tärkeää, että lapset ja nuoret saavat vaikuttaa."

Keravan nuorisovaltuuston edustajan Anriikka Pajarin mielestä keravalaiset nuoret voivat vaikuttaa asioihinsa hyvin. "On nuorisovaltuusto ja oppilaskuntat. Mahdollisuudet ovat hyvät, kunhan vaan vaikuttaa", Pajari pohtii. "Ehkä aktiivisimmat ja rohkeimmat käyttävät näitä mahdollisuuksia."

Ekaluokkalainen Neea Hälikkö Ali-Keravan koulusta kertoo edustavansa oppilaskuntaansa ensimmäistä kertaa. Silti vastaus kysymykseen, jännittääkö tilaisuus häntä, on napakka: "Ei."

Päivitetty 08.02.2019 klo 09:48