Uutiset

Porkkanavallankumous saapui Sompioon – alakoululaiset oppivat keittiötaitoja kerhossa

12.11.2018 klo 13:25

Ryhmä alakoululaisia on kokoontunut Sompion koulun kotitalousluokan opettajanpöydän ääreen. "Tietääkö joku mikä tämä on?" kysyy Mirva Viljaala, kotitalousopettajaopiskelija ja Carrot Revolution -kerhon vetäjä. "Retiisi!" kuuluu reippaasti monesta suusta. Alakoululaisten kokkikerho on alkamassa ja tänään ohjelmassa on lihapullakekkerit.

Heti alkuohjeistuksen jälkeen oppilaat ryhtyvä töihin. "Me tehdään perunamuusia, ja noi tekee lihapullia", kertoo kuudesluokkalainen Ronja. "Jos me ehditään, tehdään myös kastike."


Luokanopettajaksi opiskeleva kerho-ohjaaja Maija Harenko valvoo kakkoskeittiön lihapullataikinan tekoa. Eri ikäiset lapset tekevät kerhossa yhteistyötä.
 

Kerhon teemat, reseptit ja toteutus tulevat Carrot Revolution -nimiseltä startup-yritykseltä, jonka missio on perustajäsenen Olli Freesen mukaan avata kaikille lapsille ovi keittiöön. "Tavoitteemme on tehdä kokkaamisesta innostava ja katu-uskottava harrastus ja sytyttää kokkauskipinä jo alakoululaisissa, joilla ei vielä ole kotitaloustunteja. Haluamme tarjota kaikille lapsille mahdollisuuden päästä keittiöön, vaikka kotona omat vanhemmat eivät ehtisi tai osaisi ohjata lapsia", Freese kertoo.

Keravan kaupunginhallituksen myöntämän kokeilurahan ansiosta Sompion ja Keskuskoulun oppilaat saavat osallistua yleensä maksulliseen kerhoon ilmaiseksi. "Carrot Revolution oli yhteydessä rehtori Risto Kilvelään juuri sillä hetkellä, kun mietimme, mitä kerhoja kouluumme tulee", kertoo apulaisrehtori Juha Loman.  "Kotitalouden valinnaistunnit myyvät jatkuvasti eioota, joten aloimme miettiä, että voisimme vastata kysyntään kerhon muodossa."


Kerholaiset pyöritävät lihapullia täsmällisesti kuin ammattikokit. Aiemmlla kerroilla on opeteltu myös kasvisruokien tekoa.
 

Ronjan, Elsan, Eevin ja Vivianin keittiössä ollaan siirrytty seuraavaan työvaiheeseen, kuningaskastikkeen tekoon. "Mä tykkään sekoittaa kaikkea. Viimeksi me tehtiin halloumipataa, jossa oli kaikkia vihanneksia. Sitä oli kanssa hauska sekoittaa", kertoo kastiketta hämmentävä neljäsluokkalainen Eevi.

Eri ikäisistä oppilaista koostuvissa ryhmissä yhteistyö sujuu mallikkaasti ja ruokia maistellaan ja maustetaan yhdessä. "Jaamme ryhmät niin, että samassa keittiössä on pienempiä lapsia ja isompia, jotka voivat auttaa", kertoo kerhon toinen ohjaaja Maija Harenko. Eevi ja Elsa pohtivat kastikkeen makua ja päätyvät lisäämään hieman paprikajauhetta. "Kato, nyt tähän tuli lisää väriäkin!" toteaa Elsa tyytyväisenä.

"Oppilaat ovat intoa täynnä ja palaute ollut tosi hyvää", kertoo Loman. Kerhon jatkoa keväällä selvitetään parhaillaan. Oppilaat saavat kerhon reseptit itselleen kotona kokeiltavaksi. Syksyn viiden kerhoiltapäivän aikana on ehtinyt oppia paljon: "Eri tapoja tehdä ruokia ja erilaisia ruokia", Elsa summaa. Lähes yksimielisesti kerholaisten mielestä parasta on ollut muffinssien teko.


Salaattipisteellä jokainen kerholainen saa koota mieleisensä salaatin.
 

Kun ruoka on valmis, kokoonnutaan syömään saman pöydän ääreen. "Ei pitkää pöytää, että ei tarvitse huudella päästä toiseen", ohjeistaa Viljaala ruokailutilaa järjesteleviä oppilaita. Lihapullien ja perunamuusin lisäksi oppilaat keräävät itselleen salaatin salaattipisteeltä – jotain ilmavaa, jotain rouskuvaa, jotain punaista ja jotain hedelmäistä. Eksoottisempiakin raaka-aineita, kuten retiisiä ja fenkolia, maistellaan ainakin yksi pieni pala.

"Mikä oli paras työvaihe tänään?" Viljaala kysyy ruokailun lomassa. "Lihapullataikinan sekoittaminen", Elsa huikkaa.

"Entä mitä antaisitte arvosanaksi kerholle?"

"Kuus kautta viis!" kuuluu monesta suusta. 


Herkullinen ateria on valmis. Yhteistyökumppaneina toimivat ruokakaupat mahdollistavat kulujen ja kerhon hinnan pitämisen kohtuullisina, kertoo Carrot Revolutionin perustajajäsen Olli Freese.

Päivitetty 12.11.2018 klo 13:40