Uutiset

Sompion koulun oppilaat suunnittelevat koulun aulatiloja viihtyisämmiksi

11.11.2019 klo 08:30

​Viherkasveja, tekstiilejä, sohvia, mattoja, valotauluja, säkkituoleja. Ideat sinkoilevat, kun Sompion koulun yhdeksäsluokkaiset suunnittelevat koulun aulatiloja viihtyisämmiksi. Stressittömien ja aistiystävällisten tilojen suunnitteluun erikoistunut Margit Sjöroos opastaa työpajoissa oppilaita miettimään, miten aulat saataisiin viihtyisämmäksi.

Sjöroos ohjaa oppilaita kiinnittämään huomiota esimerkiksi valaistuksen sävyyn, akustiikkaan ja rakennuksen arkkitehtuuriin. Osa oppilasryhmistä haluaa kahvilamaista sisustusta ja tunnelmaa, osa rauhallista käpertymistilaa, osa suunnittelee koko sisustuksen uusiksi, ja osa toivoo, että vanhan koulurakennuksen tunnelmaa kunnioitettaisiin. Oppilaat pohtivat esimerkiksi, millaiset värit, materiaalit ja valaistus toisivat toivottua tunnelmaa. Toiveita on monenlaisia, mutta monessa suunnitelmassa toivotaan tiloihin ainakin viherkasveja ja mukavia kalusteita.

8.- ja 9.-luokkalaiset leikkaavat ja liimaavat suunnitelmiinsa kuvia ja materiaalinäytteitä sekä kirjoittavat ja piirtävät toiveitaan. Seitsemäsluokkalaiset tekevät omia suunnitelmiaan kuvataidetunneilla piirtämällä ja maalaamalla unelmiensa koulua. Seuraavaksi osa oppilaista ohjataan tarkkailemaan, miten aulatiloja käytetään: kuinka paljon aulassa liikkuu ihmisiä ja miten määrät ja esimerkiksi melu vaihtelevat eri aikoina.

Keravalla kasvatuksen ja opetuksen erityisenä kehittämisen painopisteenä on hyvinvointi. Sompion koulu valikoitui kohdekouluksi hyvinvoinnin yhteiskehittämisen projektiin, jossa kouluviihtyvyyteen, ilmapiiriin ja hyvinvointiin etsitään koulutilojen kautta ratkaisuja. Yhteiskehittäminen on merkittävä yhteisöllisyyttä ja osallisuutta tukeva toimintatapa, ja samalla projektissa lisääntyy sekä oppilaiden että henkilöstön tietoisuus hyvinvointiin liittyvistä tekijöistä. Oppilaiden suunnitelmien ja havaintojen pohjalta valmistuu esitys Sompion koulun aulatilojen sisustuksen uudistamisesta. Uudistuksia toteutetaan vaiheittain kevään 2020 aikana.

Päivitetty 11.11.2019 klo 08:31