Uutiset

Tupu Hultin tekstiilitaidenäyttely vie metsäpuron pyörteistä sirkusväen kerrostaloon

05.03.2019 klo 14:55

Tekstiilitaiteilija Tupu Hultin näyttely "Tuulten sylissä" johdattaa katsojan sydäntalven pakkasista ja kevättulvien pärskeistä pohtimaan, seurataanko meitä, ja mihin tarvitsemme jatkuvasti lisää tekeviä käsiä. Näyttely on esillä Keravan opiston käsityötilassa maaliskuun loppuun asti.

Näyttelyn nimi viittaa paikkaan ja vuodenaikaan, jossa teokset ovat syntyneet. "Kesäisin viljelen kaiken, mitä meillä syödään, ja rakennan Noitapuistoa. Talvella taas teen taidetta ja työtilani on yläkerrassa, mistä näkyy kauas, kun on lunta, pyryä ja pakkasta", Hult kuvailee.

"Teen etupäässä kolmenlaisia töitä", Hult kertoo. "Osa liittyy jollain tavalla luontoon, kuten Savisen pellon elämää, joka on kuin reilusti suurennettu kuva maan sisältä, jota viljelen. Osa on, jos nyt ei yhteiskunnallisia, niin vähän kantaaottavampia, ja osa on ihmismielen ajatuksia." Monissa töissä ihmiselämään liittyviä teemoja käsitellään luonto-aiheiden kautta, kuten Sipuli-nimisessä teoksessa, joka kuvastaa ihmisten avautumista toisiinsa tutustuessa kerros kerrokselta.

"Jokainen saa katsoa teoksia niin kuin itse haluaa. Onhan niillä kaikilla nimi ja tarina, mutta ne ovat vain minun ajatuksiani, eikä niistä tarvitse välittää", Hult huomauttaa. "Sipoossa näyttelyässäni kävi lapsiryhmiä. Lapset ovat ihania, kun he sanovat suoraan mitä näkevät, ja näkevät teokset juuri omanlaisenaan."

Hult on tehnyt tekstiilitaidetta 70-luvun alusta lähtien. Mikä juuri tekstiilissä ilmaisun välineenä kiehtoo? "Tykkään materiaaleista, jotka ovat käsin kosketeltavia ja muovailtavia. Minulle värit ovat todella tärkeitä", taiteilija kertoo. Lähes kaikki näyttelyn teosten materiaalit ovat kierrätettyjä tai hankittu kirpputoreilta.

Tekstiilitaideteoksen valmistus alkaa ideasta ja luonnoksesta, jatkuu pohjan kutomisella ja lopuksi yksityiskohtien rakentamisella. "Ideat pumpsahtavat usein yöllä, ja suttaan luonnoksen johonkin muistilehtiöön, jotten unohda sitä", Hult kuvailee. "Teknistä puolta pitää miettiä enemmän, että miten teoksen pystyy toteuttamaan niin, että se pysyy kasassa. Minulla on yleensä muutama teos samaan aikaan tekeillä – yhden pohja voi olla kangaspuissa ja toiseen voin tehdä käsin tehtäviä pintajuttuja."

Tupu Hult ohjaa tänä keväänä Keravan opistossa taidekudontakurssin. "Vähän ennen kuin näyttely loppuu, alkaa taidetekstiilikurssi, jossa ihmiset voi tehdä itselleen jonkun tällaisen teoksen", Hult kertoo. "Aluksi suunnitellaan, mitä aiotaan tehdä, piirretään ja hahmotellaan teknistä ajatusta ja materiaaleja. Sitten oppilaat kerivät langat ja kutovat pohjat. Lopuksi tehdään kuvioita ja viimeistellään työtä."

Kurssille voi ilmoittautua osoitteessa opistopalvelu.fi/kerava kurssitunnuksella 110759. Kurssi kokoontuu 21.3.–14.5.2019 viitenä iltana klo 18–20:30 Keravan opiston kudonta-asemalla.

 

Tuulten sylissä -tekstiilitaidenäyttely 31.3.2019 asti
Avoinna ma-ke klo 8:45-20, to klo 11-20 ja viikonloppuisin klo 10-16
Keravan opiston käsityötila, Kauppakaari 11


Päivitetty 05.03.2019 klo 14:59