Uutiset

Uudenmaan alueella käynnistetty kehitysvammaisten terveydenhoitopalvelujen selvitys etenee

14.10.2020 klo 10:30

Uudenmaan alueen kuntien edustajat käynnistivät selvityksen kehitysvammaisten hoitopolkujen ja hoidon porrastuksen määrittämiseksi helmikuussa 2020. Selvitystyö nimettiin Kehitysvammaisten hoitopolut -projektiksi. Projektin keskeisiä tavoitteita ovat hoidon ja osaamisen saatavuus tulevaisuudessa.
Kehitysvammaisten hoitopolut -projektin päämääränä on tunnistaa hoitotilanteet, joissa kyseeseen tulevat yleiset terveyspalvelut ja toisaalta erityistä osaamista vaativat terveyspalvelut tarpeen mukaan.

– Olemme yhteydessä alueen kuntiin, yhteistyökumppaneihin ja asiakkaisiin projektin tiimoilta syksyn aikana. Tiedotamme hankekokonaisuuden etenemisestä muun muassa kuukausittaisella uutiskirjeellä”, sanoo projektipäällikkönä syyskuussa aloittanut Tiina Hannikainen.

Alueen kunnille ja kuntayhtymille on lokakuun alussa lähetetty kysely kehitysvammaisten terveydenhoitopalvelujen nykyisistä järjestämistavoista. Seuraavaksi kartoitetaan asiakkaiden ja heidän läheistensä kokemuksia ja toiveita.

Tavoitteena sujuva ja tarpeenmukainen hoitopolku


Projektissa ovat jo valmistuneet alustavat luonnokset hoidon porrastuksesta, kehitysvammapsykiatrisen palvelun mallista ja kehitysvammapoliklinikkatoiminnasta.

– Kyselyistä saatua tietoa ja toimintamalliluonnoksia pohditaan ja käsitellään yhdessä työpajoissa, joita järjestetään myöhemmin. Tavoitteena on tehdä sujuvat ja tarpeenmukaiset hoitopolut yhdessä kaikkien asianosaisten kanssa. Hoidon ja osaamisen saatavuus tulevaisuudessa ovat projektin keskeisiä tavoitteita”, toteaa Hannikainen.

Projektiin nimettiin alueen kuntien ja kuntayhtymien (Espoo, Helsinki, Karviainen, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava, Keusote, Porvoo, Sipoo, Vantaa), HUS:in, Eteva kuntayhtymän ja Kårkulla samkommunin edustajista koostuva työryhmä. Ryhmän puheenjohtajana toimii Espoon terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn. 

Keravalta työryhmässä mukana on terveyspalveluiden johtaja Markus Paananen, joka on osallistunut kehitysvammaisten psykiatrisen hoidon järjestämistä suunnittelevan alatyöryhmän työskentelyyn.

Lisätietoa
projektipäällikkö Tiina Hannikainen,
p. 040 505 9727,
tiina.hannikainen@espoo.fi

Päivitetty 14.10.2020 klo 10:37