Uutiset

Annamme Keravalla koronarokotteita kansallisen ohjeistuksen mukaan – asiakkaat eivät itse voi valita annettavaa koronarokotetta

Keravan koronarokotuspiste, Anttilan vanha kiinteistö.
13.04.2021 klo 08:25

Haluamme painottaa, että rokotuspisteellä voi saada vain sen rokotevalmisteen, jolle rokotusaika on varattuna. Tällä hetkellä asiakkaat eivät pysty itse valitsemaan, minkä valmistajan rokotteen haluavat.

Annamme Keravalla koronarokotteita Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR:in ohjeiden mukaan. Tällä hetkellä rokotamme AstraZenecan koronarokotteella 65–69-vuotiaita (vuonna 1952–1956 syntyneet) riskiryhmään kuuluvia ja perusterveitä. Yli 70-vuotiaiden ikääntyneiden (mukaanlukien tänä vuonna 70 täyttävät) ja alle 65-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokotuksissa käytetään BioNTech-Pfizerin rokotetta.

AstraZenecan rokotteen mahdollista yhteyttä verisuonitukoksiin tutkitaan tällä hetkellä. THL:n ohjeiden mukaan AstraZenecan rokotteen käyttöä jatketaan 65-vuotiailla, ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä verisuonitukoksia ei ole todettu. 

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT). Kyse on todella harvinaisista sairauksista, ja keravalaisista tämä varovaisuusperiaate AstraZenecan rokotteen suhteen koskee alle 10 henkilöä.

AstraZenecan rokotetta ei anneta ainoastaan niille 65-69-vuotialle henkilöille, jotka ovat sairastaneet jonkin ylempänä mainitun sairauden. Puolestaan aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.

Toivomme, että asiakkaamme ovat tehneet päätöksen rokottamisesta ennen rokotuspisteelle saapumista, sillä tällä hetkellä asiakkaat eivät pysty itse valitsemaan, minkä valmistajan rokotteen haluavat. Rokoteannokset lasketaan tarkasti päiväkohtaisesti, eikä rokotusvalmistetta pystytä vaihtamaan toiseen rokotuspisteelle saapuessasi. 

Jos sinulla on este tietyn rokotusvalmisteen ottamiselle, pyydämme sinua varaamaan rokotusaikasi Keravan koronarokotusten ajanvarausnumeron kautta, jolloin voimme varmistaa sinulle sopivan rokotusvalmisteen. Painotamme, että ainoastaan THL:n erittelemät sairaudet ovat syy vaihtaa AstraZenecan rokote toisen valmistajan rokotteeseen. Jos olet aiemmin sairastanut aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT), varauduthan todistamaan tämän esimerkiksi potilastietojärjestelmässä olevan merkinnän tai paperisen hoitokertomuksen avulla.

---

Ajanvaraus ja koronarokotukset Keravalla

Lue lisää THL:n uutisesta - THL päättää AstraZenecan koronarokotteen käytöstä Suomessa, kun Euroonpan lääkeviraston arvio on valmistunut

Päivitetty 15.04.2021 klo 13:38