Uutiset

AstraZenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan 65 vuotta täyttäneillä – aikoja rokotukseen on nyt varattavissa 65–69-vuotiaille riskiryhmään kuuluville

Piirroskuva rokottamisesta.
26.03.2021 klo 14:35

​Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt, että koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä maanantaista 29.3. alkaen. Ensimmäiseen ja toiseen riskiryhmään kuuluville 65–69-vuotiaille keravalaisille on nyt avattu rokotusaikoja varattavaksi.

HUOM! Ethän varaa aikaa riskiryhmien rokotukseen, jos olet alle 65-vuotias. Koronarokotusaika.fi-palvelussa ajan varaaminen alle 65-vuotiaalle riskiryhmään kuuluvalle on teknisesti mahdollista, mutta rokotteen voimme tällä hetkellä antaa vain 65–69-vuotiaille. Jos alle 65-vuotias riskiryhmään kuuluva varaa ajan rokotukseen, joudumme valitettavasti käännyttämään hänet pois rokotuspisteellä.

THL:n mukaan 65 vuotta täyttäneillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden mahdollista yhteyttä AstraZenecan koronarokotteeseen selvitetään parhaillaan. Yli 65-vuotiaiden rokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan siis jatkaa normaalisti.
AstraZenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan 65 vuotta täyttäneillä – haittavaikutusten mahdollisuutta nuoremmilla selvitetään edelleen (THL)

Ajanvaraus perusterveiden 65–69-vuotiaiden rokotuksiin aukeaa viikolla 13

HUSin linjauksen mukaan AstraZenecan rokotteella aloitetaan rokottamaan myös 65–69-vuotiaita perusterveitä henkilöitä. Ajanvaraus tälle ryhmälle aukeaa keskiviikon 31.3.2021 aikana.

AstraZenecan rokotetta saapuu tällä hetkellä runsaasti suhteessa 65–69-vuotiaiden ikäryhmän kokoon nähden, minkä vuoksi rokottamista voidaan laajentaa myös perusterveiden joukkoon.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan koronarokotetta ei toistaiseksi anneta alle 65-vuotiaille, sillä mahdollisia haittavaikutuksia alle 65-vuotiaille vielä selvitetään. Alle 65-vuotiaiden koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella jatketaan aikaisintaan pääsiäisen jälkeen.

Ikääntyneiden, vuonna 1951 ja sitä aiemmin syntyneiden, rokotuksia jatketaan BioNTech-Pfizerin rokotteella.

 

Riskiryhmien koronarokotusten järjestys (THL)

Lue lisää ajan varaamisesta ja rokotuspisteestä Koronarokotus-sivultamme

------

THL päätti keskeyttää AstraZenecan koronarokotteen käytön varotoimenpiteenä perjantaina 19.3., kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle oli ilmoitettu kaksi harvinaislaatuista aivolaskimotukostapausta. Oireet olivat ilmaantuneet 4–10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Toisin kuin Norjassa ja Saksassa havaituilla tapauksilla, molemmilla Suomessa sairastuneilla todettiin useita verisuonitukoksiin liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä.

Kaikkiaan AstraZenecan rokotteen on saanut Suomessa yli 180 000 ihmistä ja koko maailmassa 47 miljoonaa ihmistä. Rokotteen suojateho on tehotutkimuksissa ja laajassa myyntiluvan jälkeisessä käytössä ollut oireista koronavirustautia vastaan 60–80 prosenttia, ja vakavaa tautia vastaan lähes 100 prosenttia.

Päivitetty 26.03.2021 klo 14:34