Uutiset

Aune Laaksosen Taidesäätiön ulkoteokset värittävät Keravan kaupunkiympäristöä

20.05.2021 klo 12:25

​Kuvassa: Assi Madekivi (s. 1945), Korkealle arvostettu, 1999. Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelma, Keravan museopalvelut.

Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmaan kuuluvat ulkoveistokset ovat palanneet taidelahjoituksen myötä Keravalle ja niiden sijoittelu on nyt loppusuoralla. Sijoittamalla taidetta kaupunkiympäristöön Keravan kaupunki ja Taide- ja museokeskus  Sinkka haluavat lisätä viihtyisyyttä sekä tuoda taiteen lähelle keravalaisten ja Keravalla vierailevien arkea.  

Pitkään Tuusulassa majailleita julkisia veistoksia palaa Keravalle kaikkiaan 12 kappaletta. Niiden lisäksi Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmateoksia on sijoitettu kaupungin eri kiinteistöihin, kuten terveyskeskukselle ja kirjastolle. Vuonna 2018 Taidesäätiö lahjoitti 2000 teoksen kokoelmansa Keravan kaupungille sillä ehdolla, että sitä sijoitettaisiin julkisille paikoille ja tiloihin kaikkien keravalaisten iloksi.  

ERILAISIA VEISTOKSIA YMPÄRI KAUPUNKIA

Veistoksia voi bongata eri puolilla Keravaa. Viime vuonna Keravalle siirtyi Antti Maasalon veistos Bauhausin kunniaksi (1991, teräs), joka ilahduttaa nyt ohiajelijoita nurmialueella Asemantien ja Saviontien välissä. Tänä keväänä Kaupinpuistoon, kivenheiton päähän Sinkasta, sijoitettiin useita veistoksia, kuten Assi Madekiven korkean pylvään nokassa istuva pieni koiraveristos Korkealle arvostettu (1999, pronssi ja vuolukivi). Lisäksi esimerkiksi Norsupuistoon asennettiin taiteilija Pekka Pitkäsen valvonnassa hänen teoksensa Masuunin henki (1999, pronssi). Lapilan kartanon puistossa on myös useita veistoksia. Eino Ruutsalon Tuulineliöitä (1978-1991, ruostumaton teräs) löysi uuden kotinsa viheralueelta Alikeravanraitin varrelta.

Pekka Kaikkosen Auringon kehrä (Korona, 2000, graniitti, Kurun harmaa ja Varpaisjärven diabaasi) asettuu terveyskeskuksen pihalle tänään. Antti Maasalon Luonnonvoimat (1991, teräs) saapuu Maasalon Bauhaus-koulun kunniaksi -teoksen kaveriksi, kunhan teoksen kunnostus valmistuu.

Veistosten sijoituspaikkojen valmistelu on tehty monialaisena yhteistyönä, jossa mukana ovat olleet museopalveluiden ja kaupunkitekniikan asiantuntijat sekä Keravan kaupunkikuvasta vastaavat tahot. Sijoituspaikat on päätetty kaupungin vapaa-ajan ja hyvinvoinnin lautakunnan sekä teknisen lautakunnan toimesta ja kaupunginhallitus on hyväksynyt ne. Paikoilleen asettaminen käynnistyi varsinaisesti tänä keväänä. Kaikkien ulkotiloihin sijoitettujen teosten sijaintitiedot ja taustatarinat lisätään aikanaan kaupungin julkisia teoksia esittelevälle Taiderastit-sivustolle.

Veistosten paluu on pantu Keravalla jo merkille. Sosiaalisessa mediassa on keskusteltu esimerkiksi Pekka Kaikkosen teoksesta Purjehtiva muuri (1997, punainen graniitti)joka sijoitettiin keravalaisten rakastaman kivisillan kupeeseen. Kivisillan lähettyvillä veistos toistaa kauniin sillan materiaalia eikä asetu sille vastakohdaksi. Sillan ihaileminen ja valokuvaaminen on mahdollista jatkossakin niin, että taideteos ei näy kuvassa tai näkymässä. Veistoksen myötä Keravanjoen ranta saatiin siistittyä mukavaksi oleskelualueeksi penkkeineen ja kukkaistutuksineen. Tarkoituksena oli luoda taiteella maustettu paikka, josta sekä kaupunkilaiset että tulevaisuudessa myös asuntomessujen vieraat voivat ihailla komeaa ja keravalaisille niin rakasta siltaa. Paikasta toivotaan perinnemaisemaa kunnioittavaa, elävän ja ekologisen asuinalueen intiimiä kohtauspaikkaa.

Nyt sijoitettavien ulkoteosten lisäksi muita julkisia taideteoksia laitetaan entistä parempaan kuntoon. Esimerkiksi Taru Mäntysen pronssiveistos Oi neitoperho on kunnostettavana ja palaa tänään takaisin paikalleen Keravan Hallintopuistoon.

Monimuotoisen taiteen toivotaan tulevaisuudessa olevan keskeinen osa keravalaista katukuvaa ja kaupunkimiljöötä.


Päivitetty 20.05.2021 klo 13:42