Uutiset

​Keski-Uudenmaan ympäristökeskus: Jätelaki kieltää roskien ja muiden jätteiden polttamisen

22.04.2021 klo 13:15

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen tiedote 22.04.2021

Roskia ei saa polttaa!

Jätelaki kieltää roskien ja muiden jätteiden polttamisen. Kielto on ehdoton, ja se koskee kaikenlaista jätettä maitotölkeistä purku- ja puutarhajätteeseen. Tulisijassa puun sytykkeenä saa tarvittaessa käyttää pieniä määriä paperia tai pahvia. Jos polttopuu on kuivaa ja puhdasta, ei tätäkään tarvita.

Taaja-asutusalueen ulkopuolella voi polttaa vähäisiä määriä myrkyttömiä ja kuivia puutarhajätteitä, mutta silloinkaan poltosta ei saa aiheutua haittaa naapureille tai ympäristölle. Polttopaikka tulee valita harkiten ja tuulen voimakkuus ja suunta huomioiden. Muista myös tarkistaa, ettei Uudellemaalle ole asetettu ruohikko- tai metsäpalovaaraa.

Ympäristökeskus haluaa lisäksi muistuttaa, että jätteiden hautaaminen maahan on kiellettyä.

Lajittelu on ekoteko

Vakituisen ja vapaa-ajan kiinteistöillä syntyvästä yhdyskuntajätteestä on lajiteltava erikseen hyötyjätteet. Lajittelemalla jätteet ja viemällä ne niille kuuluviin vastaanottopaikkoihin roska saa uuden elämän, kun lajitelluista jätteistä tehdään uusia tuotteita. Samalla tarve neitseellisille raaka-aineille vähenee ja arvokkaat luonnonvarat pysyvät kierrossa.

 

Hyödynnä puutarhajätteet oman pihan tarpeisiin

Paras tapa käsitellä puutarhajätettä on hyödyntää jäte omalla kiinteistöllä. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus suosittelee, että risut ja haravointijätteet kompostoidaan tai haketetaan omalla kiinteistöllä aina, kun se on mahdollista. Puutarhajätteistä saa kompostoimalla multaa ja risuista hakettamalla kompostissa seosaineena tai katteena hyödynnettävää haketta. Puiden lehdet voi ajaa ruohonleikkurilla silpuksi, jolloin niistä saa lisäravinteita nurmikolle ja istutuksille. 

 

Jätteiden vastaanottopaikkoja Keski-Uudellamaalla

Kiertokapulalla on viisi jätteidenkäsittelyaluetta, joista Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen alueella toimivat Järvenpäässä sijaitseva Puolmatkan jätteidenkäsittelyalue sekä Nurmijärvellä sijaitseva Metsä-Tuomelan jätteidenkäsittelyalue.

 

Jätehuoltomääräykset

Alueellisilla jätehuoltomääräyksillä varmistetaan toimiva jätehuolto, josta ei aiheudu ympäristöhaittoja. Tutustu täällä Jätelautakunta Kolmenkierron alueellisiin jätehuoltomääräyksiin.

Lisätietoja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa antavat ympäristötarkastaja Katja Koli, 040 314 4874, katja.koli@tuusula.fi, ympäristötarkastaja Tanja Rajamäki, 040 314 4875, tanja.rajamaki@tuusula.fi ja ympäristövalvontapäällikkö Katariina Serenius, 040 314 4732, katariina.serenius@tuusula.fi


Päivitetty 22.04.2021 klo 15:14