Uutiset

Järjestä espanjansiruetanatalkoot: kaupunki tarjoaa hanskat ja etanaroskiksen

27.05.2021 klo 09:55

​Kaupunki kannustaa asukkaita järjestämään talkoita espanjansiruetanan torjumiseksi, ja tarjoaa talkooapuna hanskat ja etanaroskiksen. Paras tapa torjua espanjansiruetanoita on etanoiden kerääminen ja sen jälkeen etanoiden tuhoaminen mahdollisimman inhimillisin keinoin.


Espanjansiruetana on vieraslaji, joka on viime vuosina levinnyt ja lisääntynyt voimakkaasti. Keravalla etanoiden torjunta perustuu tällä hetkellä asukkaiden omaan aktiivisuuteen, sillä kaupungilla ei ole torjuntaan vaadittavia lisäresursseja.


"Kaupunki kannustaa asukkaita järjestämään talkoita espanjansiruetanan torjumiseksi ja tarjoaa talkooapuna hanskat ja tarvittaessa etanaroskiksen", kertoo viheraluemestari Milja Kosonen. "Paras tapa torjua etanoita on niiden kerääminen. Mikäli espanjansiruetanoita innostuu keräämään ilman talkoita, voi pienen määrän kuolleita etanoita laittaa aivan tavalliseen roska-astiaan suljettuna esimerkiksi maitopurkkiin."


Paras tapa tappaa etana on hiukan epämiellyttävä.


"Etanan kannalta nopein ja inhimillisin tapa on pään leikkaaminen pitkittäin hermorenkaan katkaisemiseksi", Kosonen kertoo. "Etanoiden tappamiseksi on käytetty myös kiehuvaa vettä ja etikkaa, mutta ainakin nykytietämyksen mukaan etikan käyttö on hieman kyseenalaista. Kiehuva vesi toimii mutta veden pitää kiehua voimakkaasti nopean lopun takaamiseksi."


Asukkaiden pyynnöistä huolimatta kaupunki ei voi käyttää etanoiden torjumiseksi ferramolia eli rautafosfaattia laajoilla alueilla.


"Ferramolin levittäminen koko kaupungin tai edes koko kaupunginosan laajuisesti samaan aikaan ei ole ympäristöystävällistä, koska rautafosfaatti tappaa espanjansiruetanoiden lisäksi myös kaikki muut nilviäiset", Kosonen selventää. "Ferramolia tulisi käyttää ainoastaan paikallisesti suurempien etanakeskittymien alueilla."


Ennen etanatalkoita on hyvä opetella tunnistamaan espanjansiruetana, joka on haitallinen vieraslaji, ukkoetanasta, joka ei ole vieraslaji. Ukkoetanan erottaa espanjansiruetanasta hengitysaukon sijainnin perusteella, joka ukkoetanalla sijaitsee kilven puolivälin takapuolella ja kauempana päästä kuin espanjansiruetanalla. Lisäksi ukkoetanalla on selässään pitkittäinen harjanne, joka päättyy häntäpäässä terävään kärkeen. Espanjansiruetanoiden selkäpuoli sen sijaan on tasaisen kupera.


Jos järjestät etanatalkoot ja haluat saada talkoita varten hanskat ja etanaroskiksen, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen kuntateknisetpalvelut@kerava.fi.


Vinkkejä espanjansiruetanan tunnistamiseen ja torjuntaan


Kuva: vieraslajit.fi

Päivitetty 27.05.2021 klo 09:59