Uutiset

Keravan asuntomessujen projektipäällikkona on aloittanut arkkitehti Sofia Amberla

02.03.2021 klo 09:30

Keravan Kivisillan alueen Asuntomessujen 2024 projektipäällikkönä aloitti tammikuussa Sofia Amberla.

Amberla on koulutukseltaan arkkitehti, mutta on tehnyt töitä myös taiteilijana, arkkitehtisuunnittelijana sekä virkamiehenä Helsingin ja Espoon kaupungeilla. Kunta-ala ja päätöksenteko ovat siis ennestään tuttuja. Myös konkreettisen rakentamisen äärellä olemisesta Amberlalla on kokemusta, sillä hän on työskennellyt työmaa-arkkitehtina.

Keravan Asuntomessujen osalta Amberlan tehtävänä on johtaa koko hanketta kaupungilla yhdessä muiden toimialojen kanssa rakennuttajien kontaktoinnista alueen toteutukseen – siis pitää kokonaisuuden kaikki langat käsissään. 

Messujen suunnittelu on jo täydessä vauhdissa

Vaikka messuihin on vielä useampi vuosi aikaa, niin työtä niiden ympärillä riittää jo nyt.

- Tällä hetkellä projekti etenee asemakaavaehdotuksen ja kunnallisteknisen suunnittelun parissa. Messualue on tiivis ja haastavakin, mutta siinä on paljon mahdollisuuksia, Amberla kertoo.

Amberla sanoo olevansa asuntomessuhankkeesta todella innoissaan, sillä hän nauttii työstä, jolla on konkreettinen ja merkityksellinen päämäärä. Lisäksi messualue kartanomiljöineen on ainutlaatuinen sekä sijainti keskeinen. Keravan juna-asema on vain reilun kilometrin päässä ja palvelut aivan nurkan takana.

- On tosi uniikkia, että voi Uudellamaalla muuttaa tällä tavalla aivan kaupungin keskustan tuntumaan ja olla silti luonnon lähellä, joenvarressa ja juurevassa kartanomiljöössä, Amberla sanoo.

Kiertotalous, monimuotoinen asuminen ja kestävä liikkuminen

Keravan asuntomessuilla on ajankohtaiset ja tulevaisuuteen katsovat aiheet; kiertotalous, monimuotoinen asuminen ja kestävä liikkuminen. Käytännössä ne tarkoittavat muun muassa vähähiilistä rakentamista, resurssien järkevää käyttöä ja sitä, että kaikkea ei tarvitse jokaisen itse omistaa. Tavoitteena on tehdä asuinalue, joka on messujen jälkeenkin kestävä ja kulttuuriympäristöä kunnioittava. Sofian rooli onkin yhdessä koko muun asuntomessutiimin kanssa osaltaan tehdä nämä teemat todeksi, tuoda ne konkreettisesti osaksi ihmisten arkea.

- Toivon, että alueen asukkaat ottavat teemat omakseen ja kehittävät niitä eteenpäin aktiivisesti. He voivat vaikuttaa siihen, millainen elämä halutaan, millaiset puitteet ja kehykset tälle hienolle alueelle luodaan. Toivon, että teemat muuttuvat todeksi ja hyväksi elämäksi alueen ihmisille, Amberla sanoo.

Entä voisiko Helsingissä pitkään asunut Sofia itse rakentaa kodin Keravan messualueelle?

- No kyllä! Messualue on poikkeuksellisen hieno ja historiallinen. Historia ja juurevuus ovat tärkeitä juttuja, kun luodaan uusia alueita. Uudet alueet, joilla on vahva identiteetti ovat kutsuvia, ja niihin voi syntyä helpommin yhteisöllisyyttä. Kivisillan messualueella yhteisöllisyys onkin tosi isossa roolissa ja se houkuttaa lisäkseni varmasti monia muitakin. Lisäksi Kerava on konstailematon kaupunki. Se on hahmotettavan kokoinen ja hyvällä tavalla arkinen, Amberla kehuu.

- -

Asuntomessuvuonna 2024 juhlitaan myös satavuotiasta Keravaa ja samana vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta Keravan edellisistä 1974 Jaakkolassa järjestetyistä Asuntomessuista.  Eli Kerava nojaa messuvuonna historiaan ja samalla kurkottaa kaupunkina rohkeasti uusien ajatusten kera tulevaisuuteen. Samalla tavalla Asuntomessualueellakin Keravan kartano antaa asumiselle juuret, ja uudisrakentamisen rohkeat teemat nostavat asumisen uudet unelmat lentoon.

Asuntomessuvuosi tarjoaa Keravalle valtavasti näkyvyyttä ja messukävijöitä: kyse ei olekaan siten vain Asuntomessuista vaan koko kaupungin näkyvyydestä - siitä mitä Kerava on ja ketä haluamme tänne houkutella.  Messualue ainakin tulee tarjoamaan hyvät liikenneyhteydet, tasokasta puuarkkitehtuuria, uusia älykkäitä energiaratkaisuja ja elämisen tapaa, joka on samanaikaisesti helppoa, laadukasta ja kestävää.


Päivitetty 13.04.2021 klo 10:59