Uutiset

Kesäterveiset nuorisotyöstä 6-9. luokkalaisten nuorten huoltajille

31.05.2021 klo 14:00
Lauantaina 5.6. koulujen kevätlukukausi päättyy ja nuoret pääsevät päättäjäisviikonlopun, eli päättäreiden ja kesäloman viettoon. Tällöin niin nuorisotyö, kuin poliisi valvovat tehostetusti nuorison menoa paikoissa, joissa nuoret kokoontuvat, kuten koulujen pihoilla, uimarannoilla ja päiväkotien pihoilla. Nuorisolle päättäreiden juhliminen on vuodesta toiseen ollut tärkeää ja juhlintaan usein kuuluu päihteiden käyttö. Tässä nuorisopalveluiden yleinen tervehdys huoltajille ja toiveita liittyen nuorison kesälomaan.

Muutama vinkki, joita kannattaa oman nuoren kanssa käydä läpi, mikäli hän päättäreinä aikoo lähteä juhlimaan kavereiden kanssa. 

  1. Kysy rohkeasti missä nuoresi on ja kenen kanssa. 
  2. Sopikaa kellonaika, jolloin tulee olla kotona. 
  3. Juttele nuoresi kanssa/havainnoi minkälaisella fiiliksellä nuoresi on lähdössä ulos. 
  4. Korosta nuorellesi, että oli tilanne mikä tahansa, aina voi tulla kotiin. Nuoret pelkäävät tulla kotiin, mikäli ovat nauttineet alkoholia. Tämän vuoksi alkoholinkäyttö saattaa tapahtua päiväsaikaan ennen kotiintuloaikaa. Myös lastensuojeluilmoituksen pelko on kova. On hyvä keskustella, että jos sellaisia joudutaan nuorista tekemään, niin kyse on nimenomaan lasten suojelusta, hätä ei ole niin suuri kuin nuoret kuvittelevat. Nuoret pelkäävät myös ”tuomitsemista” eivätkä sen myötä aina kerro kaikkea huoltajilleen. 
  5.  Estä alle 18-vuotiaan alkoholinkäyttö, käy keskustelua aiheesta nuoresi kanssa. Päättäreinä monet alaikäiset nuoret käyttävät alkoholia usein ensimmäisiä kertoja elämässään. Nuori kokeilee rajojansa eikä välttämättä ajattele syy,- ja seuraussuhteita sen pidemmälle. 
  6. Varmista, että nuorellasi on puhelin päällä ja ladattuna. Soita illan aikana nuorellesi muutamaan otteeseen ja tarkista, mikä on oman nuoresi tilanne. 
  7. Pidä oma puhelimesi päällä ja vastaa myös tuntemattomiin numeroihin. Viranomainen soittaa usein tuntemattomasta ja Keravalla nuorisotyöntekijöiden puhelinnumerot ovat 040 318 alkuisia. Puhelu saattaa koskea omaan nuortasi ja mahdollisesti tilannetta, jossa nuori tarvitsee hakea kotiin päihtymystason takia. 

Nuorisotyö kesän aikana Keravalla


Kesällä nuorisotyö jalkautuu viikoittain tiistaista lauantaihin klo 17-23 aikavälillä Keravalla ja kohtaa nuoria kaduilla ja puistoissa.  Havaitsemme usein nuoria illan aikana 300-400 ja alueenamme on koko Kerava. Tämä tarkoittaa, ettemme aina pysähdy jokaisen nuoren kohdalle juttelemaan. Nuoretkin kaipaavat omaa tilaa, joten joskus me vain havainnoimme, että nuorisolla on kaikki hyvin. Heilutamme kuitenkin vähintään nuorille ”moikat” ja usein, jos nuori kaipaa keskusteluapua niin viittoo meidät luoksensa. 

Puheluita nuorisotyöntekijöiltä huoltajille saattaa tulla myös muulloin kuin päättäreinä. Yllä mainitut asiat on hyvä pitää mielessä koko kesän. Mikäli huoltajana haluat keskustella nuorestasi tai nuorisosta, voit aina soittaa nuorisotyöntekijöille. Vastaamme mielellämme kysymyksiin ja keskustelemme nuorisosta. Yhteystiedot ja nuorisopalveluiden kesätoiminnot löydätte osoitteesta www.keravannuorisopalvelut.fi. Parhaiten meidät tavoittaa klo 12-
21 aikavälillä. 

Kirjoitamme nuorille oman samankaltaisen kesäkirjeen, jonka he saavat Wilma-viestinä itsellensä. 

Ystävällisin terveisin, 

Tara 

tara-louise.kauppinen@kerava.fi 
Erityisnuorisotyöntekijä 
p. 040 318 2567 
Keravan nuorisopalvelut 
---Päivitetty 31.05.2021 klo 13:56