Uutiset

Kolmannen koronarokotuksen voivat hakea immuunipuutteiset henkilöt, sekä henkilöt, jotka ovat saaneet ensimmäisen ja toisen rokotuksen alle 6 viikon rokotusvälillä

Piirroskuva rokottamisesta.
08.10.2021 klo 14:40

Kolmas koronarokoteannos annetaan immuunipuutteisille henkilöille, sekä niille, jotka ovat saaneet ensimmäisen ja toisen koronarokotteen alle 6 viikon rokotusvälillä.

Lue lisää kolmannesta koronarokoteannoksesta THL:n verkkosivuilta

Kolmas rokotus henkilöille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt

Kolmas koronarokote voidaan antaa 12 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille, joiden elimistön immuunivasta on sairauden tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut. Kolmas rokoteannos annetaan immuunipuutteisille siksi, että heidän rokotesuojansa heikkenee nopeammin kuin muilla.

Huomioithan, että voimakkaan immuunipuutoksen vuoksi rokotettavat ryhmät eivät ole samat kuin keväällä määritellyt riskiryhmät 1 ja 2.

Kolmas koronarokoteannos voidaan antaa immuunipuutteiselle henkilölle, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

Voimakkaan immuunipuutteiseksi THL määrittelee henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista:

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto 
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito 
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Katso ryhmään kuuluvien sairauksien ja tilojen tarkempi kuvaus tästä linkistä

Asiakkaan on rokotuspisteellä osoitettava, että hän kuuluu voimakkaasti immuunipuutteisiin henkilöihin. Tämän voi osoittaa sairaskertomuksen kopiolla tai Omakanta-palvelusta.

Kolmas rokotus henkilöille, jotka ovat saaneet ensimmäisen ja toisen koronarokotuksen alle 6 viikon rokotusvälillä

Kolmannella annoksella vahvistetaan ja pidennetään kahden annoksen antamaa suojaa niillä, joiden rokotuksesta on kulunut pitkä aika, ja jotka ovat saaneet rokotteensa nykyistä lyhyemmällä annosvälillä.

Tähän ryhmään kuuluu koronapotilaiden parissa toimivaa terveydenhuoltohenkilöstöä sekä muun muassa hoivakotien iäkkäitä asukkaita ja heitä hoitavia työntekijöitä.

Lyhyellä annosvälillä tarkoitetaan alle 6 viikon aikaväliä kahden koronarokoteannoksen välillä. Useimmille lyhyellä annosvälillä rokotetuille annokset on annettu 3–4 viikon annosvälillä.

Varotoimena kolmatta annosta ei kuitenkaan vielä rokotusten alkaessa suositella tarjottavaksi alle 30-vuotiaille miehille. THL odottaa vielä lisää tutkimustietoa harvinaisen sydänlihastulehduksen eli myokardiitin riskistä kolmannen annoksen saaneilla. Suositusta tarkastellaan uudelleen, kun tutkimustietoa on kertynyt riittävästi. Ikärajasuositus ei koske niitä, jotka ovat voimakkaasti immuunipuutteisia, sillä heillä vakavan koronavirustaudin riski on huomattavasti suurempi kuin muilla saman ikäisillä.

THL ohjeistanut kuntia lyhyellä annosvälillä rokotettujen 3. koronarokoteannoksista – kolmatta annosta ei vielä alle 30-vuotiaille miehille

Kolmas rokoteannos voidaan antaa lyhyellä annosvälillä rokotetulle, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.


------------


Voit varata ajan kolmanteen koronarokotukseen sähköisesti osoitteessa koronarokotusaika.fi tai saapua ilman ajanvarausta Anttilan walk in -koronarokotuspisteelle. Koronarokotuspisteellä tarkastetaan toisesta koronarokotusannoksesta kulunut aika sekä immuunipuutteisen oikeus kolmanten koronarokotukseen.

Varaa aika rokotukseen sähköisesti – koronarokotusaika.fi

Anttilan rokotuspiste (Kauppakaari 1) palvelee 11.10.2021 alkavalla viikolla ilman ajanvarausta seuraavasti:

 • tiistaisin: klo 9.00–11.30 ja 12.30–15.45
 • keskiviikkoisin: klo 9–11.30 ja 12.30–19.45
 • torstaisin: klo 9–11.30 ja 12.30–15.45

Lue lisää Keravan koronarokotuksista

Päivitetty 08.10.2021 klo 14:40