Uutiset

Koulujen ylijäämäruuan myynti alkaa Keravan lukiossa ma 14.1.

08.01.2019 klo 10:00

​Koulujen ylijäämäruuan myynti alkaa viikolla 3 ja kestää aina toukokuun loppupuolelle asti. Ylijäämäruokaa ei jää myytäväksi joka päivä, sillä koulujen keittiöt pyrkivät ympäristöystävällisyyteen kiinnittämällä huomiota ruuanvalmistuksen kaikkiin vaiheisiin ruokahävikin vähentämiseksi. 


"Tuotantoprosessien hiominen on tuottanut tuloksia, sillä viime syksynä ruokaa ei jäänyt myytäväksi joka viikko", kertoo Keravan kaupungin ruokapalvelupäällikkö Liisa Eloranta. "Pienet teotkin ovat siis pitkällä tähtäimellä merkittäviä."


Koulujen ruokailusta ylijäänyttä lounasruokaa tarjoillaan Keravan lukion ruokalassa klo 12.15-12.45 maanantaista 14.1. alkaen aina perjantaihin 24.5.2019 asti. Ylijäämäruoka maksetaan ruokalipukkeilla, joita voi ostaa kymmenen kappaleen sarjoissa Sampolan asiointipisteestä. Yhden ruokalipukkeen hinta on 2,20 euroa, ja liput ovat voimassa 24.5.2019 asti.


Ylijäämäruuan myyminen on yksi ateriapalveluiden kestävän kehityksen toimintatavoista. Sen lisäksi ruokalistojen suunnittelussa huomioidaan aina tarjolla olevat kauden raaka-aineet ja ruokahävikkiä on pienennetty yhteistyössä asiakkaiden ja alihankkijoiden kanssa.

 

Kaupungin päiväkotien keittiöt ovat yhden tähden Luomua ravintoloita

Viime syksynä kaupungin päiväkotien keittiöt ylsivät Portaat luomuun -ohjelman 2. portaalle eli yhden tähden Luomua ravintoloiksi ja koulujen keittiöt ohjelman 1. portaalle. Vuonna 2017 käyttöönotettu vapaaehtoinen ohjelma tukee kestävien valintojen tekemistä ja kannustaa luomutuotteiden säännöllisen käytön lisäämiseen.


"Olen ylpeä yhden tähden Luomua ravintoloiksi yltäneistä päiväkotien keittiöistä sekä myös muista ateriapalveluiden keittiöistä, jotka ovat innolla ottaneet Portaat luomuun -ohjelman omakseen ja lähteneet kehittämään keittiöiden toimintaa ympäristöystävällisemmäksi", kertoo Eloranta.


Kaupungin ateriapalveluiden kaikissa keittiöissä käytetään ainakin yhtä luomutuotetta päivittäin. Yhden tähden ravintoloiksi yltäneissä päiväkotien keittiöissä käytetään yhden päivittäisen luomutuotteen sijasta kahta luomutuotetta – luomumaitoa ja luomuhiutaleita – sekä harvemmin luomuleipää.


Portaat luomuun -ohjelman 1. portaille yltäneissä koulujen keittiöissä taas käytetään päivittäin luomumaitoa ja jonkin verran luomuleipää ja luomuhiutaleita. Myös hoitolaitosten ja kotihoidon aterioissa pyritään luomuun: luomuhiutaleita käytetään päivittäin ja luomuleipää harvemmin. Luomumaidon sijasta joudutaan kuitenkin käyttämään kotimaista täysmaitoa, koska luomumaitoa ei ole D-vitaminoituna. 

Päivitetty 08.01.2019 klo 10:35