Uutiset

Kyläkoulun tuntua suuren koulun sisällä – uusi Keravanjoen koulu avaa ovensa elokuussa

29.03.2021 klo 00:00

Keravanjoen uusi koulu avaa ovensa ensimmäisille oppilailleen elokuussa 2021. Peruskoulun ja esiopetuksen lisäksi rakennuksessa tulee toimimaan myös kaupunkilaisia laajasti palveleva monitoimitalo ja sen pihapiirissä oleva ulkoliikuntatarjonta on mittaluokassaan Keravalla ainutlaatuinen.

12 000 neliöinen Keravanjoen koulu tarjoaa uudenlaiset opiskelupuitteet parhaimmillaan 1000 oppilaalle esikoulusta yläkoulun yhdeksänteen luokkaan asti. Koulun rehtorin Minna Liljan opastuksella pääsimme kurkistamaan, miltä lähes valmis rakennus tällä hetkellä näyttää.

Ihan ensimmäisenä sisälle tultaessa on riisuttava kengät, sillä kyseessä on kengätön koulu. Pehmeät ja värityksellään luonnosta muistuttavat tekstiilimatot peittävät uusia avaria tiloja. Puuta on käytetty paljon. Terveellisyys ja turvallisuus ovatkin olleet hankkeen päälähtökohtia kaikissa sen vaiheissa suunnittelusta toteutukseen. Keravanjoen koulu on toteutettu Terve talo -konseptin mukaisesti. Se tarkoittaa sitä, että kaikki rakentamisen vaiheet, toimenpiteet ja materiaalivalinnat tähtäävät edistämään rakennuksen sisäilman hyvää laatua. Koulu on myös esteetön. Erityisesti on satsattu pihoihin ja liikuntatiloihin.

- Täältä uuden koulun ja monitoimitalon pihalta tulee löytymään muun muassa tekonurmi, juoksurata, kiipeilyseinä, monitoimiareena, parkour- ja skeittialueet, boccia- ja beachvolley-pelikentät, kiipeilyseinä sekä mini frisbeegolf-rata. Koulussa on sisällä myös kolmelohkoinen liikuntasali, peilisali sekä pieni kuntosali oppilaskäyttöön. Vaihtoehtoja liikkumiseen siis riittää. Iltaisin ja viikonloppuisin ne ovat kaikkien kaupunkilaisten käytössä, Keravanjoen koulun rehtori Minna Lilja esittelee ylpeänä.

Keravanjoen koulu-2.jpg

Kuva: Keravanjoen koulun piha-alue, johon tulee monipuoliset liikkumismahdollisuudet koululaisten sekä kaupunkilaisten käyttöön.

Myös tulevat Keravanjoen koululaiset ovat selvästi innoissaan uudesta koulusta. He kertovat odottavansa erityisesti skeittausmahdollisuutta ja muita harrastustiloja, uusia rentoja luokkatiloja, raikasta sisäilmaa sekä koulun mahdollistamaa uudenlaista yhteisöllisyyttä.

- Ihan yleisesti odotan uuteen kouluun pääsyä, koska se on upouusi ja paljon isompi kuin vanha koulu. Odotan uudessa koulussa myös sen isoa pihaa ja kaikkea, mitä piha sisältää. Koska koulu on täysin uusi, odotan myös ihan uusia tarvikkeita, tiloja ja huonekaluja. Lisäksi olen innoissani kouluun tulevista kaapeista, koska ne helpottaisivat todella paljon, kun ei tarvitsisi esimerkiksi kantaa liikuntavarusteita koko päivää mukana, kertoo 7.-luokkalainen tyttö Jaakkolan koulusta.

- Odotan uudelta koululta nykyaikaisia ja isoja luokkahuoneita sekä tiloja. Odotan koululta myös hyviä harrastustiloja, jossa voisi treenata iltaisin. Olen varma, että uusi koulu on mahtava, vastaa 9.-luokkalainen tyttö Jaakkolan koulusta.

Muunneltavat pisaratilat mahdollistavat monipuolisen opetuksen

Uudenlaisen Keravanjoen koulusta tekevät muun muassa sen tilat, jotka ovat perinteisten käytävämallisten sijasta pisaran muotoiset. Ne ovat kuin pieniä kyläkouluja ison koulun sisällä. Pisaroissa on soluaulat ja niistä löytyy paikkoja ja pienryhmätiloja rauhalliseen työskentelyyn. Pisaroista löytyy siis sekä perinteisiä luokkatiloja, että pienryhmätiloja, jotka mahdollistavat muunneltavuuden. Muunneltavuuden etuna sekä oppilaille että henkilökunnalle on, että opetusta voidaan järjestää monipuolisesti erilaisissa uutta opetussuunnitelmaa tukevissa oppimisympäristöissä, perinteisenä luokkaopetuksena tai avoimissa tiloissa tapahtuvana opetuksena. Koulun rakenteen vuoksi opettajat pääsevät tekemään yhteistyötä uudella tavalla ja jakamaan vastuuta ja tietotaitoa yli luokkarajojen. Rakennuksen materiaalivalinnoilla ja kalustuksella on pyritty vaikuttamaan akustiikkaan.

Alakoulun pisarat koostuvat esikoululaisista, ykkösistä ja kakkosista sekä kolmos-nelosista ja vitos-kuutosista. Lisäksi esiopetus – 2. luokilla. ja 3-4. luokilla on omat, ikätasoisensa pihat erilaisine leikkivälineineen käytössään. Yläkoulun pisarat muodostuvat oppiaineittain.

Lisäksi koulusta löytyy tilavat ja monipuoliset taito- ja taideainetilat, kotitalousluokat sekä erityisluokkia muun muassa fysiikalle ja kemialle, luonnontieteille ja musiikille. Talosta löytyy myös ovia, joissa lukee esimerkiksi "höntsäsali" ja "värkkäämö".

- Keskellä koulua oleva Höntsäsali on tarkoitettu monenlaiseen liikkumiseen ja Värkkäämö on monipuolinen askartelutila. Aika ihania nämäkin, Lilja sanoo aidosti innoissaan.

Keravanjoen koulu järjestää keväällä oppilaille virtuaalisia tutustumiskäyntejä uuteen kouluun. Tutustumiskäyntejä järjestetään erikseen omille nykyisille oppilaille, Päivölänlaaksossa väistössä oleville oppilaille, sekä monista eri alakouluista Keravanjoen yläkouluun siirtyville tuleville seiskaluokkalaisille.

IMG_6847.jpg

KUVA: Osa yhdestä pisarasta. Keltainen sävy kuvastaa viljaa. Muita käytettyjä päävärejä rakennukessa ovat kanervan viininpunainen, sammalen ja havun vihreä sekä veden siniturkoosi.

Koulu toimii monitoimitalona kaupunkilaisille

Uusi koulu luo hyvät puitteet myös kaupunkilaisten harrastustoiminnalle ilta-aikaan. Tilat on alusta asti suunniteltu laadukkaiksi ja toimiviksi niin, että ne palvelevat monenlaisia käyttäjiä mahdollisimman monipuolisesti. Tavoitteena on, että rakennukseen on jokaisen helppo tulla ja kaikki kaupunkilaiset voivat kokea sen omakseen.

- Tilat tarjoavat hienot puitteet iltatoiminnalle. Tilojen suunnittelussa ovat olleet mukana myös ne tahot, jotka järjestävät iltatoimintaa järjestävät. Liikunnan lisäksi iltakäyttöä tulee olemaan ainakin kuvataiteen, kotitalouden ja musiikin tiloissa. Myös oppilaiden harrastusmahdollisuudet ovat tilojen suhteen huippuluokkaa, Lilja kertoo.  

----

Hankkeelle varattu kokonaisinvestointimääräraha on 37m€, jossa tämänhetkisen ennusteen mukaan ollaan pysymässä. Muutoksena alkuperäiseen on laatutason nostamiseksi tilattu tekonurmikentän bioflex-pinnoite sekä lisätty kameravalvontaa.


Päivitetty 29.03.2021 klo 14:25