Uutiset

Osallistu Kinkkutemppuun ja kierrätä jouluherkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi

24.12.2020 klo 09:50

​Kaupunki kannustaa kaikkia keravalaisia osallistumaan jo viidettä kertaa järjestettävään Kinkkutemppuun, jossa kinkun, kalkkunan, kalan ja muiden jouluherkkujen paistinrasvat kerätään kartonkitölkkiin ja viedään tempauksessa mukana oleviin keräyspisteisiin, minkä jälkeen rasva kierrätetään uusiutuvaksi dieseliksi.


Kinkkutemppuun osallistuminen on helppoa: paistinrasva kaadetaan varovasti huuhdeltuun kartonkitölkkiin ja tölkki suljetaan teipillä. Tämän jälkeen rasvan annetaan hyytyä viileässä ennen kuin se kiikutetaan lähimpään keräyspisteeseen 18.12.-8.1.2021 välisenä aikana.


Keravalla on neljä keräyspistettä ja ne sijaitsevat ruokakauppojen läheisyydessä, joten keräysastian voi palauttaa kauppareissun yhteydessä. Lähimmän keräyspisteen voi etsiä Kinkkutempun verkkosivuilta www.kinkkutemppu.com.


Suomessa syödään jouluna noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Viime vuonna Kinkkutemppuun osallistuneet 200 000 kotitaloutta keräsivät 58,5 tonnia paistinrasvaa, josta valmistetulla uusiutuvalla dieselillä pystyi ajamaan noin 19 kertaa maailman ympäri.


Paistinrasva ei kuuluu viemäriin

Uusiutuvan polttoaineen valmistuksen lisäksi Kinkkutemppu auttaa pitämään huolta omasta viemäristä, kun tippaakaan paistinrasvaa ei päädy tukkimaan viemäriä.


"Jähmettyvä rasva aiheuttaa helposti tukoksia viemäriputkissa ja -verkostoissa ja tukosten aukaisusta voi langeta iso lasku," neuvoo Keravan kaupungin vesihuoltoinsinööri Sophia Zolas. "Paistinrasvoja ei tietenkään saa kaataa viemäriin joulun jälkeenkään. Paistinrasvat voi ympäri vuoden esimerkiksi joko kaataa suoraan kompostoriin tai sitten imeyttää pienemmät määrät talouspaperiin ja hävittää tämän jälkeen biojätteen joukossa."

Päivitetty 24.12.2020 klo 09:51