Uutiset

Osallistu Kinkkutemppuun ja kierrätä jouluherkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi

16.12.2021 klo 13:00

Kaupunki kannustaa kaikkia keravalaisia osallistumaan jo kuudetta kertaa järjestettävään Kinkkutemppuun. Kinkkutempussa kinkun, kalkkunan, kalan ja muiden jouluherkkujen paistinrasvat kerätään kartonkitölkkiin ja viedään tempauksessa mukana oleviin keräyspisteisiin, minkä jälkeen rasva kierrätetään uusiutuvaksi dieseliksi.


Kinkkutemppuun osallistuminen on helppoa: paistinrasva kaadetaan varovasti huuhdeltuun kartonkitölkkiin ja tölkki suljetaan teipillä. Tämän jälkeen rasvan annetaan hyytyä viileässä ennen kuin se kiikutetaan lähimpään keräyspisteeseen 17.12.2021-7.1.2022 välisenä aikana.


Keravalla on neljä keräyspistettä ja ne sijaitsevat ruokakauppojen läheisyydessä, joten keräysastian voi palauttaa kauppareissun yhteydessä. Lähimmän keräyspisteen voi etsiä Kinkkutempun verkkosivuilta www.kinkkutemppu.com.


Suomessa syödään jouluna noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Viime vuonna Kinkkutemppuun osallistui 240 000 kotitaloutta, joiden keräämästä paistinrasvasta valmistetulla uusiutuvalla dieselillä pystyi ajamaan noin 17 kertaa maapallon ympäri.

 

Paistinrasva ei kuuluu viemäriin

Uusiutuvan polttoaineen valmistuksen lisäksi Kinkkutemppu auttaa pitämään huolta omasta viemäristä, kun tippaakaan paistinrasvaa ei päädy tukkimaan viemäriä. Paistinrasvoja ei tietenkään saa kaataa viemäriin joulun jälkeenkään.


"Kylmän veden kohdatessaan tiskialtaaseen tai wc-pönttöön kaadettu paistinrasva hyytyy ja aiheuttaa helposti tukoksia viemäriputkissa ja -verkostoissa. Tämän jälkeen rasvatukosten aukaisusta voi kiinteistön omistajalle tai taloyhtiölle langeta iso lasku," kertoo Keravan kaupungin vesihuoltoassistentti Miitta Vaittinen. "Paistinrasvat voi ympäri vuoden esimerkiksi joko jäähdyttää tai pienemmät määrät imeyttää talouspaperiin, ja sen jälkeen laittaa kompostoriin tai biojäteastiaan."

Päivitetty 16.12.2021 klo 13:10