Uutiset

Perusterveet 65–69-vuotiaat pystyvät nyt varaamaan ajan koronarokotukseen – AstraZenecan rokotetta ei tällä hetkellä anneta alle 65-vuotiaille

Piirroskuva rokottamisesta.
31.03.2021 klo 10:00

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt, että koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä maanantaista 29.3. alkaen. Rokotetta ei tällä hetkellä anneta alle 65-vuotiaille.

HUSin linjauksen mukaan AstraZenecan rokotteella aloitetaan rokottamaan myös 65–69-vuotiaita perusterveitä henkilöitä (henkilöt, jotka ovat syntyneet vuonna 1952-1956). Ajanvaraus tälle ryhmälle on auennut.

AstraZenecan rokotetta saapuu tällä hetkellä runsaasti suhteessa 65–69-vuotiaiden ikäryhmän kokoon nähden, minkä vuoksi rokottamista voidaan laajentaa myös perusterveiden joukkoon.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan koronarokotetta ei toistaiseksi anneta alle 65-vuotiaille, sillä mahdollisia haittavaikutuksia alle 65-vuotiaille vielä selvitetään. Alle 65-vuotiaiden koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella jatketaan aikaisintaan pääsiäisen jälkeen.

Ikääntyneiden, vuonna 1951 ja sitä aiemmin syntyneiden, rokotuksia jatketaan BioNTech-Pfizerin rokotteella. Aikoja ikääntyneiden rokotuksiin on varattavissa sähköisen ajanvarauspalvelun kautta.

Ensimmäiseen ja toiseen riskiryhmään kuuluvia 65–69-vuotiaita rokotetaan AstraZenecan rokotteella. 

HUOM! Ethän varaa aikaa riskiryhmien rokotukseen, jos olet alle 65-vuotias. Koronarokotusaika.fi-palvelussa ajan varaaminen alle 65-vuotiaalle riskiryhmään kuuluvalle on teknisesti mahdollista, mutta rokotteen voimme tällä hetkellä antaa vain 65–69-vuotiaille. Jos alle 65-vuotias riskiryhmään kuuluva varaa ajan rokotukseen, joudumme perumaan ajan.

Lue lisää ajan varaamisesta ja rokotuspisteestä koronarokotus-sivultamme


---

THL:n mukaan 65 vuotta täyttäneillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden mahdollista yhteyttä AstraZenecan koronarokotteeseen selvitetään parhaillaan. Yli 65-vuotiaiden rokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan siis jatkaa normaalisti.

AstraZenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan 65 vuotta täyttäneillä – haittavaikutusten mahdollisuutta nuoremmilla selvitetään edelleen (THL)


Päivitetty 31.03.2021 klo 13:45