Uutiset

Siitepöly on täällä taas! Hae apua allergiaoireisiin ensisijaisesti apteekista

Käsi, joka pitää keltaista kukkaa.
25.05.2021 klo 16:45

Pitkän talven jälkeen toiset toivottavat kevään avosylin tervetulleeksi – toiset tervehtivät kevättä silmät kutisten aivastuksien säestämänä. Suomalaisista noin 20 % kärsii siitepölyn aiheuttamista allergiaoireista. Vain hyvin harvoin siitepölyallergia tarvitsee vahvistaa lääkärin vastaanotolla. Jos kärsit oireista ainoastaan siitepölykauden ajan, voit hyvin käyttää apteekin itsehoitovalmisteita oireittesi helpottamiseen.

Allergialääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä, ja siitepölyn aiheuttamia allergiaoireita olisikin hyvä ensisijaisesti pyrkiä lievittämään apteekin käsikauppalääkkeillä. Siitepölyallergian oireisiin suositellaan ensisijaisesti antihistamiinivalmistetta, joita on reseptivapaana saatavilla laaja valikoima. Reseptillä ei ole saatavilla apteekin käsikauppavalmisteita vahvempaa antihistamiinia siitepölyallergian hoitoon. Apteekin henkilökunta osaa auttaa sopivan valmisteen löytämisessä.

Jos tarvitset antihistamiinia useamman kuukauden ajan vuodessa, voit jättää sopivaksi kokemastasi valmisteesta reseptipyynnön hoitajan kautta lääkärille, sillä isompi määrä tuotetta on usein edullisempaa ostaa reseptillä.

Jos antihistamiinivalmiste ei ole riittävä ja nuha- tai silmäoireet jatkuvat säännöllisestä käytöstä huolimatta, voi käyttöön ottaa lisäksi kortisoninenäsuihkeen tai allergian hoitoon tarkoitetut silmätipat. Myös näiden tuotteiden osalta Apteekin henkilökunta osaa neuvoa sopivien valmisteiden löytämisessä.

Jos kärsit kolmoislääkityksestä huolimatta voimakkaista oireista, ota yhteyttä terveyskeskukseen

Ole yhteydessä terveyskeskukseen, jos kärsit voimakkaista oireista kolmoislääkityksestä (antihistamiini + kortisoninenäsuihke + allergiasilmätipat) huolimatta. Voimakkaita oireita ovat esimerkiksi hengenahdistus.

Allergiaoireita vai koronavirustartunta?

Huomioi koronavirustartunnan mahdollisuus, jos allergiaoireesi eivät lievity allergialääkkeillä tai sinulle tulee allergialle epätyypillisiä oireita. Tällaisia ovat esimerkiksi kuumeilu, poikkeava väsymys, päänsärky, oksentelu, pahoinvointi ja ripuli, sekä muut mahdolliset oireet. Tällöin sinun on hakeuduttava koronatestiin.

Psst! Vinkkejä allergiakaudesta selviämiseen

Siitepölykauden aikana ei kannata kuivata pyykkejä ulkona ja kannattaa välttää kodin tuulettamista, jotta siitepölyä ei kulkeutuisi sisälle. Huuhdo suihkussa siitepölyt pois iholta ja hiuksista pidemmän ulkoilun jälkeen ja vaihda puhtaat vaatteet. Myös nenäkannun säännöllinen käyttö tukee nenän limakalvojen hyvinvointia allergiakauden aikana!

Päivitetty 25.05.2021 klo 16:45