Uutiset

Sinkka aukeaa rajoitetusti ennakkovarauksella

Lilli Haapalan installaatio, jossa on kasveja, esineitä ja seinälle heijastettu video.
04.05.2021 klo 11:00

Sininen planeetta -näyttely ja Sinkka aukeaa vihdoinkin yleisölle 6.–16.5. ennakkovarauksella. 


Sinkka on avoinna 6.5.–16.5.2021 välisenä aikana viikottain to–su. Näyttelykäynnit tulee varata etukäteen ja kävijöiden määrä on rajattu. Museovierailun voi varata soittamalla Sinkan asiakaspalveluun: puh. 040 318 4300. Soittoajat ovat: ti–pe klo 10–16 ja la–su klo 11–16. Jos puhelin on ruuhkautunut, voit myös jättää vastaajaan soittopyynnön. 

Lisätietoa varattavista museokäynneistä voi lukea Sinkan nettisivuilta:
Sinkka aukeaa rajoitetusti 6.5.–16.5.2021


SININEN PLANEETTA
26.9.2021 asti!


KIMMO KAIVANTO | Lilli Haapala | Laura Könönen | Antti Laitinen | Maija Närhinen | Kim Somervuori


Sininen planeetta -näyttely ei voisi olla ajankohtaisempi aiheeltaan. Oudon koronavuoden aikana monet ovat kysyneet, miten voisimme elää entistä kestävämmin yhdessä luonnon kanssa. Kimmo Kaivanto (1932–2012) oli yksi ensimmäisistä suomalaisista kuvataiteilijoista, joka pohti tätä teoksissaan. Kaivannon maalauksissa, veistoksissa ja grafiikan vedoksissa huoli planeetan tilasta nousee näkyvästi esille.

Luontoyhteys syntyy oppien, altistuen, kokien ja havainnoiden. Se kehittyy koko elämän ajan ja voi muuttua merkittävästikin elämäntilanteiden, kokemusten ja selitysmallien muuttuessa. Niin kävi Kaivannonkin kohdalla. Ruoveden maisemissa sijaitsevan Arkkusaaren hankkiminen perheen kesänviettopaikaksi ja kesäateljeeksi antoi mahdollisuuden luonnon ilmiöiden havainnoinnille ja suomalaisen maisemataiteen uudistamiselle. Ekologisten teemojen lisäksi haluamme esitellä uusille katsojasukupolville myös sen vaikuttavan visuaalisuuden, josta taiteilija tunnetaan ja jonka vuoksi hänen teoksiaan rakastetaan.

Taiteella on tärkeä rooli uusien näkökulmien herättelijänä. Lähiluonnon tavoin näyttelyt ovat kuitenkin myös toivon, rentoutumisen ja rauhoittumisen paikkoja. Kaivannon rinnalle nostettujen nykytaiteilijoiden videoissa ja tilateoksissa etualalle nousee ihmetys ihmisen, luonnon ja universumin edessä.

Kaivannon tavoin Antti Laitinen on edustanut Suomea Venetsian biennaalissa ja löytänyt itselleen saaren – olkoonkin, että on joutunut rakentamaan sen itse. Vesi on tärkeässä roolissa myös Lilli Haapalan installaatiossa ja Maija Närhisen paperikollaasissa, jossa maailman Atlakseen painetut joet yhtyvät yhdeksi virraksi.

Kaivannon teosten yksi tavaramerkki on niin kutsuttu ”Kaivannon sininen”. Erilaiset sinisen sävyt toistuvat myös mukana olevien nykytaiteilijoiden teoksissa. Materiaaliromantikkona tunnettu Kim Somervuori kumartaa Kaivannon suuntaan, mutta hänen oma bluesinsa soi urbaanein sävelin. Laura Könösen materiaalina on aineista ikiaikaisin: kivi. Könösen veistosten siniseksi maalattu pinta vie ajatukset kuitenkin taivaankanteen ja sen taa.

Sininen planeetta
on toteutettu yhteistyössä Kimmo Kaivanto säätiön kanssa.

Tervetuloa Sinkkaan!


VIDEO-OPASTUKSET


Näyttelyyn pääsee kurkistamaan myös etänä. Kuraattori Veikko Halmetoja esittelee näyttelyä kahdella lyhyellä video-opastuksella. Ensimmäisellä opastuksella tutustutaan Kimmo Kaivannon teoksiin ja toisella näyttelyn nykytaiteilijoiden töihin.


 Kuvataiteilija Lilli Haapala kertoo Taiteeni tarina -videolla Sininen planeetta -näyttelyssä esillä olevasta installaatiostaan.

Lilli Haapalan Taiteeni tarina Vimeossa


TAIDE- JA MUSEOKESKUS SINKKA
Kultasepänkatu 2, Kerava
www.sinkka.fi


Kuva: Lilli Haapala, Tutkimusmatkoja (paikkoihin joita ei ole), 2020, video- ja esineinstallaatio, kuva Pekka Elomaa / Sinkka.

 


Päivitetty 04.05.2021 klo 10:59