Uutiset

Vegaaniruuan voi valita omalla ilmoituksella kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa

21.09.2021 klo 16:10

​Eettisistä syistä vegaanista ruokavaliota noudattavien lasten ja nuorten on jatkossa helpompi saada kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa vegaaninen ateria osana päiväkodin tai koulun ruokailua. Vegaaniruuan on voinut elokuusta lähtien valita omalla ilmoituksella, koska kaupunki on luopunut linjauksesta, jonka mukaan vegaaniruoka on lääkärintodistuksella saatava erikoisruokavalio.


"Kaupunki haluaa tarjota eettisistä syistä vegaanista ruokavaliota noudattaville samanlaisen kokemuksen yhteisestä ruokailutapahtumasta kuin seka- ja kasvissyöjille sekä erikoisruokavalioita noudattaville", Keravan kaupungin kasvatuksen ja opetuksen toimialajohtaja Tiina Larsson kertoo. "Elokuusta lähtien eettisistä syistä vegaanista ruokavaliota noudattavat saavat valmiiksi tehdyn lämpimän ja täysipainoisen vegaanisen kouluruuan seka- ja kasvissyöjien tapaan."


Erikoisruokavaliota varten vaadittavan lääkärintodistuksen saaminen on vaikeaa, jos kyseessä on allergian sijasta eettiset syyt. Kaupungin uuden linjauksen mukaan kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa vegaaniruokavalion voi jatkossa valita vanhemman ilmoituksella ja lukiossa 18-vuotta täyttäneet omalla ilmoituksella.


"Päätös omalla ilmoituksella tehtävästä vegaaniruuan valinnasta yhdenmukaistaa käytäntöjä monen muun Uudenmaan kunnan kanssa sekä samalla parantaa eettisistä syistä vegaaniruokavaliota noudattavien lasten ja nuorten yhdenvertaista kohtelua päiväkodeissa ja kouluissa", Larsson kertoo.


Päiväkodeissa ja kouluissa tarjottava vegaaniruoka noudattaa vegaanista ruokapyramidia ja lautasmallia, joiden avulla varmistetaan aterioiden riittävä energia- ja proteiinisisältö. Lisäksi vegaanien tulee täydentää ruokavaliotaan ravintolisillä ja tarvittaessa muilla ravintoaineilla.


"Kaupunki suosittelee, että vegaaniruokavaliota noudattava oppilas käy ravitsemusterapeutin vastaanotolla", Larsson jatkaa. "Tällä kaupunki haluaa varmistaa, että vegaaninen ruokavalio ravintoainetäydennyksineen kokonaisuutena täyttää riittävän ravintoainesaannin. Lähetteen ravitsemusterapeutille saa tarvittaessa kouluterveydenhoitajalta tai koululääkäriltä."


Tee ilmoitus vegaaniruuan valinnasta.

Päivitetty 21.09.2021 klo 16:12