Uutiset

Kalevan luonto- ja liikuntaleikkikoulussa leikitellään luonnossa

31.08.2017 klo 15:00
On aurinkoinen kevätpäivä metsässä. Linnut laulavat. Tuuli humisee puissa. Muuten on hiljaista. Vai onko sittenkään?

Jostain kuuluu lasten naurua. Keltaiset huomioliivit vilkahtavat puiden lomasta. On Kalevan luonto- ja liikuntaleikkikoulun toiminta-aika metsässä. Kaksitoista lasta ja kaksi aikuista leikkivät, tutkivat, ihmettelevät, katsovat ja kuuntelevat ympäristöä. 

Kuusen alla on menossa kotileikki. ”Jooko tää äiti lähtee nyt töihin.” Työpaikka löytyy parinkymmenen metrin päästä kahden kiven juurelta. Lapset vielä nukkuvat kotona. Sitten nälkä yllättää. Nuotion rakennus alkaa, sitten äiti tulee töistä kotiin, ja kaikki laittavat yhdessä ruokaa. 

Hieman sivummalla siirretään isoa puunrunkoa. Siirtotyössä on mukana kuusi lasta ja yksi aikuinen. Yhdessä puu saadaan liikkeelle. Tähän majaan etsitään lähistöltä kaikki mahdolliset irronneet oksat. Puista ei revitä mitään. 

Motoriikka kehittyy huomaamatta metsäympäristössä liikkuessa. Kiveltä toiselle hypätään, kuljetaan kaatunutta puunrunkoa pitkin, kannetaan keppejä ja kiviä paikasta toiseen, kuljetaan epätasaisessa maastossa. 

Tunnelma on rauhallinen. Välillä ryhmä juosta viilettää pitkin metsää, välillä alkaa jossain piiloleikki, välillä piirretään tai maalataan vesiväreillä. Kiikarit ja luupit ovat käytössä päivittäin. 

Sitten kello kilisee. On aika kokoontua loruilemaan ja laulamaan. Ennen eväiden syöntiä pestään vielä kädet vedellä. Ulkoilmassa eväät maistuvat. Läheisessä puussa leikkii kaksi oravaa. 

Kalevan luonto- ja liikuntaleikkikoulu on aloittanut toimintansa elokuussa 2016. Leikkikoulun tavoitteena on tukea lasten kokonaisvaltaista kehitystä liikunnan ja ympäristökasvatuksen avulla, sekä pyrkiä luomaan lapsille edellytyksiä omaksua liikunnallisesti aktiivinen ja ympäristöä arvostava elämäntapa. Vaikka tämä leikkikoulu toimii lähes koko ajan ulkona, se toteuttaa samaa varhaiskasvatussuunnitelmaa kuin muutkin varhaiskasvatusta tarjoavat yksiköt. 

Leikkikoulu on toiminut maanantaista torstaihin klo 9-12 välisenä aikana. Metsässä olemme olleet pääsääntöisesti kolmena päivänä viikossa. Lisäksi olemme vierailleet kirjastossa, museossa, teatteriesityksissä, jäähallilla sekä lähialueiden puistoissa. Muutamana kylmimpänä pakkaspäivänä olimme sisätiloissa. Sadesäällä olemme rakentaneet pressujen avulla majan metsään. Siellä on ollut mukava syödä eväitä.

Lisätietoja Keravan avoimista varhaiskasvatuspalveluista löydät Keravan internetsivuilta.
Avoimia leikkikoulupaikkoja voi tiedustella Virrenkulman päiväkodin johtajalta arja.ranta@kerava.fi.

Juttu ja kuva: Jenni Järvinen, lastentarhaopettaja

Keravan kasvatuksen ja opetuksen toimiala

Päivitetty 31.08.2017 klo 15:19