Uutiset

Millainen on unelmien päiväkoti?

13.04.2017 klo 11:00

Lasten unelmien päiväkodissa pompitaan trampoliinilla, uidaan ja syödään karkkia. Vanhemmat arvostavat lasten huomioimista, pieniä ryhmäkokoja ja laadukkaista raaka-aineista valmistettua ruokaa.

Opetushallitus on julkaissut uudet varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, joiden pohjalta Keravan varhaiskasvatussuunnitelma tullaan päivittämään. Tätä päivitystyötä on tehty Keravalla toimintakauden 2016-2017 aikana. Uusi varhaiskasvatussuunnitelma otetaan käyttöön elokuussa 2017.

Päivitysprosessin aikana on kuultu lasten ja heidän huoltajiensa näkemyksiä varhaiskasvatuksen sisällön kehittämiseksi. Lapset ja huoltajat on haastettu ideoimaan unelmiensa päiväkotia. Mielipiteitä kerättiin myös maaliskuussa 2017 toteutetun asiakaskyselyn avulla.

Lasten unelmien päiväkodissa liikutaan, touhutaan ja leikitään yhdessä kavereiden kanssa

Keravan päiväkotien lapsille ja heidän vanhemmilleen annettiin tehtäväksi ideoida unelmiensa päiväkotia tammikuussa 2017. Jokainen päiväkoti sai itse valita toteutustavan kuinka dokumentoida ideat. Päiväkodeissa maalattiin, askarreltiin, näyteltiin, kuvattiin ja tehtiin videoita unelmista.

Lasten unelmissa päiväkodissa opitaan, liikutaan ja touhutaan. Lapset toivovat paljon askartelua, piirtämistä, pelejä, leipomista, tanssia, laulamista ja musiikkia. Unelmien päiväkodissa leikitään yhdessä kaikennäköisten kavereiden kanssa ja kaikilla olisi kivat hoitajat. Leluista nousi esille perinteisteisten legojen ja barbien lisäksi roolivaatteet, trampoliini ja Ryhmä Hau–lelut. Joskus siellä voisi käyttää myös tablettia ja tietokonetta.

Lapsien unelmien päiväkodissa syötäisiin karkkia, jäätelöä, nakkikeittoa, pinaattilettuja, puuroa ja ranskalaisia. Myös omatekoinen ruoka ja pizzakone ovat toivelistalla. Unelmien päiväkodissa ei lasten mielestä tarvita kuravaatteita.

Unelmien päiväkodin piha saisi lasten mielestä olla iso ja monipuolinen. Siellä tulisi olla huvipuisto, karuselli, autorata, jalkapallokenttä, motocross-rata, uima-allas ja eläimiä. Siellä saisi kiivetä ja liukua, niin kesäkuumalla kuin talven liukkailla. Rakennus voisi olla linna, jossa olisi hissi, millä pääsisi linnan torniin. Rakennus olisi värikäs ja kodikas.

Vanhemmat toivovat yhdessä tekemistä ja terveellistä ruokaa

Vanhemmat pitivät tärkeänä lasten huomioimista kaikessa tekemisessä, pieniä ryhmäkokoja sekä järjestettyjä aktiviteetteja. Heidän unelmansa mukailivat lasten unelmia, päiväkodissa harrastettaisiin roolileikkejä, liikuntaa ja retkeilyä. Päiväkodissa olisi mukavat hoitajat ja yhteistyö päiväkodin henkilökunnan kanssa sujuisi mutkattomasti. Vanhempien unelmien päiväkodissa olisi iso piha ja rakennusten kunnosta huolehdittaisiin hyvin.

Ruokailuun kiinnitettiin paljon huomiota vanhempien unelmien päiväkodissa. Ruoan tulisi olla terveellistä ja monipuolista, luomuruokaa ja alusta saakka itsetehtyä. Välipaloissa tulisi välttää makeita herkkuja.


Asiakaskyselyn vastauksissa kehitettäisiin sähköistä tiedottamista ja yhteistyötä

Maaliskuussa 2017 toteutetun asiakaskyselyn vastaukset olivat samansuuntaisia Unelmien päiväkoti–tehtävässä esille tulleiden toiveiden kanssa. Kyselyyn vastasi 181 huoltajaa.

Lapsen hyvinvointia tukee turvallinen ja rauhallinen päiväkoti, jonne lapsi jää mielellään. Tärkeää päiväkodissa on ystävät, vuorovaikutus ja lapsen kohtaaminen. Toiminta päiväkodissa on monipuolista, siihen sisältyy leikkiä, liikuntaa, ulkoilua, musiikkia, tanssia, leipomista ja lepoa. Yhteistyö huoltajien ja työntekijöiden välillä sujuu hyvin ja päiväkodin henkilökunta on sitoutunutta ja ammattimaista.

Vanhemmat toivovat, että Keravan varhaiskasvatuksessa kehitettäisiin lapsilähtöisyyttä, sähköistä tiedottamista ja yhteistyötä huoltajien kanssa. Vanhemmat toivoivat myös hoitoaikajoustoa. Lapset huomioidaan yksilöinä ja heistä välitetään aidosti. Vanhemmat haluaisivat lukea lasten päiväkotiarjesta blogista sekä saada nähtäville kuvia ja videoita lasten touhuista. Toivomuksissa on enemmän toimintaa, johon vanhemmat voisivat osallistua, esimerkiksi iltapäivän liikuntatapahtumat tai vanhempainillat, joissa lapset olisivat mukana. Lapsi näkisi vanhemmat osana päiväkotiympäristöä ja vanhemmat tutustuisivat toisiin lapsiin ja heidän vanhempiinsa.

Päivitetty 13.04.2017 klo 11:27