Uutiset

Vuoden 2020 keravalainen on Paasikiven Nuorisokylä

14.06.2020 klo 16:20
Vuoden keravalaiseksi valittiin tänä vuonna Paasikiven Nuorisokylä. Päätöstä perusteltiin sillä, että palkinnon saaja tekee tärkeää työtä vaikeassa asemassa olevien lasten, nuorten sekä perheiden hyväksi.

‒ Paasikiven nuorisokylä on pitkäjänteistä ja ansiokasta sosiaalityötä tekevä laitos, jonka rahoitus on kiven alla. Siksi tunnettuus, jota toivottavasti tämä tunnustus heille tuo, on Nuorisokylälle tärkeä, perusteli Kerava-seuran puheenjohtaja Satu Saaristo puheessaan.

Paasikiven nuorisokylän johtaja Anne Arkko oli liikuttunut johtamansa laitoksen saamasta huomiosta. Hän kutsuikin kaksi pitkäaikaista työntekijäänsä, Jaana Silfverin ja Iiro Rastaan, vastaanottamaan kunnianosoitukset hänen kanssaan Aurinkomäellä.

‒ Tämä oli suuri yllätys. Tuntuu todella hienolta, että meidän pitkä historiamme lastensuojelutyössä on tällä tavoin huomioitu. Viimeiset 10–15 vuotta ovat olleet haastavia. Lastensuojelun kenttä on muuttunut todella paljon. Perinteinen lastenkotityö miltei hävisi meiltä toimintojen siirryttyä suurille palvelun tuottajille. Näin meidän piti nopeasti muuttua uuden tilanteen edessä. Me aloimme tuottaa perinteisen lasten sijaishuoltotyön rinnalla uusia palveluita ja selvisimme murroksesta, sanoo Arkko.

Uusilla palveluilla Arkko viittaa perhekuntoutuksen, väkivaltatyön avopalvelujen ja ympärivuorokautisen turvakotitoiminnan aloittamiseen.

‒ Siksi tämä palkitseminen tuntuu niin hienolta. Tämä kannustaa meitä todella paljon ja antaa uskoa tulevaan sen suhteen, että meidän kannattaa jatkaa samalla linjalla. Resurssimme ovat rajalliset: olemme pieni organisaatio, joten välillä on vaikeaa yrittää pärjätä isoille toimijoille, joilla resursseja on enemmän. Kannustus tuntuu hienolta myös näistä syistä.

Arkko kiittelee vuolaasti henkilöstään ja kehuu heidän sitoutumistaan tärkeään lastensuojelutyöhön.

‒ Henkilökunnan työpanos on aidosti sitoutunutta ja välittävää. Täällä arki on lapsille ja nuorille turvallinen, kodinomainen ja lämminhenkinen, ja se on henkilökunnan ansiota. Meillä on pitkäaikaisia työntekijöitä, ja työilmapiiri on hyvä.

Mikä on Paasikiven Nuorisokylä?


Paasikartano. Kuva: Paasikiven Nuorisokylä

Paasikiven Nuorisokylän historia ulottuu 1940-luvulle, jolloin Puistolassa perustettiin sotaorvoille tarkoitettu lastenkoti nimeltään Päivölän lastenkoti. Myöhemmin se toimi Mäntsälässä ja nykyisellä paikallaan Keravalla se on toiminut vuodesta 1954 alkaen.

Alue, jossa nykyinen Nuorisokylä toimii, on alun perin nimeltään Jukolan tila. Presidentti J.K. Paasikivi osti tilan kesänviettopaikakseen vuonna 1917. Hän hallinnoi sitä aina vuoteen 1953, jolloin hän myi sen silloiselle Keravan kauppalalle. Paasikiven Nuorisokylän Säätiö aloitti lastenkotitoiminnan Jukolan tilalla seuraavana vuonna. Alueella on edelleen tilan vanhoja rakennuksia, kuten Paasikartano. Sieltä löytyy myös muun muassa Suomen pienin kirkko, Valkean karitsan kappeli, joka rakennettiin tilan perunakellariin. Paasikartanon ulkoasu sekä siellä sijaitseva Paasikiven työhuone on säilytetty alkuperäisessä asussaan.

Arkko kertoo historiallisesti arvokkaalla miljööllä olevan suuri merkitys kasvatustyölle.

‒ Tällainen historia ja perinne tuovat arvokkuutta toimintaamme. Lisäksi lapset oppivat täällä arvostamaan ja kunnioittamaan vanhaa ja historiallisesti arvokasta ympäristöä.

Hänen sanojansa on helppo uskoa, kun katsoo Paasikiven Nuorisokylän viehättävää ja historiaa huokuvaa miljöötä.

Teksti: Taina Tervo
Kuvat: Taina Tervo, Paasikiven nuorisokylä
Päivitetty 14.06.2020 klo 16:45