Mediataitoviikko

Kirjastossa järjestetään Mediataitoviikko 6.–12.2.2023. Osa ohjelmasta jatkuu myös mediataitoviikon jälkeen. Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Keravan kirjastossa on viikon aikana monipuolista ohjelmaa sekä lapsille että aikuisille. Mediataitoviikon järjestää Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI).

Kaikkiin Mediataitoviikon tapahtumiin on vapaa pääsy!

Sukella kuviin -kuvitusnäyttely 1.–28.2. kirjaston aulassa

Kuvat voivat avata uusia maailmoja, kuvat voivat kertoa, kuvia voidaan tulkita, lukea ja kokea. Tule mukaan tutkimaan, ratkomaan, lukemaan ja tekemään omia tulkintoja näyttelyn kuvista. Avuksesi on koottu ajatuksia herätteleviä kysymyksiä ja hauskoja tehtäviä. Näyttelyn toteuttaa Otava ja All thing Content. Tervetuloa kuvien pariin!

I-love-8-bit -näyttely 4.2-18.2.2023 kirjaston eri tiloissa

Muistat ehkä Commodoren, Spectrumin ja Amigan varmaan, mutta muistatko Atarin ja Amstradin harmaan? Nyt ei tarvitse enää muistella, sillä I love 8-bit -näyttely® tuo 1970- ja 1980-luvun legendaariset tietokoneet esille ja käyttöön Keravan kirjastoon. Kokemukset digitaalisen kulttuurin varhaisista ajoista ovat käsin kosketeltavissa.

Miten tietokoneet toimivat ja millaisia ne olivat ennen PC- ja internet-aikakautta? I-love-8-bit- tapahtumassa tämä selviää! Tule katsomaan, kun legendaariset tietokoneet menneisyydestä palaavat tulevaisuuteen!

Miten meitä huijataan? Avoin luento to 9.2. klo 15 – 16.30 Pentinkulma-salissa

Mistä tietää, onko verkkokauppa luotettava? Saitko oudon tekstiviestin pankin nimissä? Paikallinen kauppa lähetti viestin arvontavoitosta sähköpostiin – mitä pitäisi tehdä?

Luennolla käydään esimerkkien avulla läpi ajankohtaisia netti- ja puhelinhuijauksia ja niiden tunnusmerkkejä. Opit tunnistamaan huijauksia ja tiedät mitä tehdä, jos joudut huijarien ansaan.

Luennon asiantuntijana toimii Kuluttajaliiton projektityöntekijä Jaana Savolainen.

Kotimikrojen kronikka -luento la 11.2. klo 12 – 13 Satusiivessä

Tietokone kulkee kaikkialla mukanamme lähes tietämättämme ja siitä on tullut välttämätön osa meidän arkipäiväämme. Toimittaja Antti Melkon Kotimikrojen Kronikka -luento on läpileikkaus 50-vuoden ajalta, jolloin monet tunnetut tietokonemerkit, kuten Commodore, Atari ja Sinclair, petasivat paikkaansa osaksi ihmisten arkielämää. Luennossa tarkastellaan näiden koneiden alle kätkettyjä tarinoita, mitä niille kävi ja kuinka tietokonemerkit Apple ja Microsoft vakiinnuttivat asemansa tietokonemarkkinoilla.

Tapahtuma suoratoistetaan Keravan kaupunginkirjaston Youtube-kanavalle. Siirry YouTubeen.

Retroharrastajien kokoontuminen la 11.2. klo 10 – 16 Kerava-parvella

I Love 8 Bit -näyttelyn yhteydessä tarjotaan tilat ja infrastruktuuri retroharrastajien kokoontumiselle, jonne kaikki tietokoneharrastajat ovat tervetulleita arvostamansa koneen merkistä ja iästä huolimatta. Näyttelyn ohessa on tarjolla kattava, historiaa läpileikkaava kokoelma kotitietokoneita, jonka yhteyteen on varattu rajallinen määrä infrastruktuuria myös omille laitteille.

BlueBot-koodausta perheille la 11.2. klo 10.30 – 12.30 kirjaston aulassa

Tule tutustumaan lapsesi kanssa koodaamiseen BlueBoteilla! Kirjaston aula täyttyy Blueboteista, jotka ovat pieniä robotteja. Pääsette kokeilemaan, miten BlueBotit toimivat ja tekemään pieniä tehtäviä.

Digivisa perheille la 11.2. klo 10.30 – 12.30 kirjaston aulassa

Tule testaamaan, kuinka velho olet netin verkoissa. Testi johdattaa netin käytön äärelle ja tarjoaa avauksia lapsen ja nuoren kanssa keskusteluun, miten toimia netissä.