Hakeminen asumisoikeusasuntoon

Asumisoikeusasuntoa haetaan suoraan asunnon rakennuttajalta, mutta ennen hakemuksen jättämistä hakijalla on oltava kunnan myöntämä järjestysnumero.

Asumisoikeuden markkina-aluetta on laajennettu 1.1.2015 alkaen koko Helsingin seutua koskevaksi. KUUMA-kunnat, joihin kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula, Pornainen ja Vihti, liittyivät Helsingin, Espoon ja Vantaan kanssa yhteiseen markkina-alueeseen. 
Kerava on liittynyt yhteiseen alueeseen 1.1.2016 ja Porvoo on liittynyt 1.7.2017.

Hakijoiden tulee itse toimittaa järjestysnumerohakemukset suoraan Helsingin kaupungille. Keravan kaupunki / Sampolan asiointipiste ei vastaanota eikä myöskään jatkolähetä hakemuksia Helsinkiin mutta Keravan asuntopalvelut antaa vastaisuudessakin lisätietoa asumisoikeusjärjestelmästä ja Keravan kaupungin Sampolan Palvelukeskuksen Asiointipisteen lomaketelineestä voi noutaa järjestysnumerohakemuslomakkeita.

Helsingin seudulla on yksi yhteinen asumisoikeuden järjestysnumerojärjestelmä. Uusilla numeroilla voi hakea asumisoikeutta mistä tahansa markkina-alueeseen kuuluvasta kunnasta.

Kunnista aiemmin haetuilla numeroilla on kuitenkin etusija siinä kunnassa, josta se on haettu. Näin vanhat numerot pysyvät voimassa uudistusta edeltävillä, vanhoilla markkina-alueilla.

 • Asunto-osaston puhelinpalvelu asumisoikeusasunnon hakijoille sekä ajanvaraukset henkilökohtaiselle asiakaspalvelulle puh. 09 310 13032
  ma–pe klo 9–11.
 • Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristö - Asuntopalvelut
  PL 58231, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI
  Käyntiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
 • Sähköpostiosoite: asuntoas@hel.fi
 • Lisätietoja: Asumisoikeusasunnot


  Järjestysnumeroa voi hakea kolmella eri tavalla

  • e-asiointipalvelun kautta. Asiointiin tarvitaan pankkitunnukset. Palvelussa voi hakea uutta järjestysnumeroa sekä tarkastaa voimassa olevan järjestysnumeron. Hakija saa tiedon asiointikansion tapahtumista ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. 

  • Verkkolomakkeella järjestysnumerohausta. Tällöin ei tarvita pankkitunnuksia, mutta sinun ei ole mahdollista seurata hakemuksesi tilannetta. Järjestysnumero lähetetään verkkolomakkeessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

  • Täyttämällä tulostettavan järjestysnumerohakemuksen ja postittamalla sen lomakkeessa alareunassa mainittuun osoitteeseen.

Tulostettava Word pohjainen  Asumisoikeusjärjestysnumerohakemus.doc mikäli teillä ei ole pdf tiedostoihin soveltuvaa ohjelmaa käytössänne.

Asumisoikeusasunnon hakijan on oltava hakemusta jättäessään täyttänyt 18 vuotta.

Asumisoikeuden haltijan hyväksymisen edellytyksenä on hakijan/hakijoiden asumisoikeusasunnon tarve. Hakijalla ei katsota olevan tarvetta, jos hänellä on:

1) hakualueella omistusasunto, joka sijainniltaan, kooltaan, varustetasoltaan, asumiskustannuksiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan kohtuudella vastaa haettua asumisoikeusasuntoa; tai

2) varallisuutta siinä määrin, että hän voi rahoittaa vähintään 50% hakemansa tai hakemaansa vastaavan asunnon käyvästä vapaasta hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasuntonsa hakemaansa asuntoa vastaavaksi.
Asumisoikeusasunnosta toiseen asumisoikeusasuntoon vaihtajalta eikä 55 vuotta täyttäneeltä hakijalta selvitetä varallisuutta.

Asumisoikeusasunnon vaihtoa hakevalla tulee olla sellainen järjestysnumero, jolla hän ei ole aiemmin saanut asumisoikeutta (käyttämätön järjestysnumero).​

 

Asumisoikeusjärjestelmästä lisätietoja saa Ritva Rainiolta, puh. 040 318 2336

Päivitetty 15.06.2020 klo 14:29