E-kirjat

E-kirjan lataaminen koneelle

Selainlukeminen

Epub- ja MP3-muotoisen kirjan varaaminen


Kirkes-kirjastojen e-kirjat

Kirkes-kirjastoista voi lainata e-kirjoja. E-kirjoina on tarjolla aikuisten tieto- ja kaunokirjoja sekä lastenkirjoja.

Ellibs

Ellibsin kokoelmaan voit tutustua osoitteessa https://www.ellibslibrary.com/kirkes. 

Voit lukea ja kuunnella mobiililaitteella e-kirjoja ja e-äänikirjoja Ellibs-sovelluksella, joka on saatavissa Android-laitteelle Play Kaupasta ja Applen laitteelle AppStoresta. Kun avaat sovelluksen ensimmäisen kerran, valitse omaksi kirjastoksi KIRKES-kirjastot ja kirjaudu sisään kirjastokortin numerolla ja kirjastosta saamallasi PIN-koodilla.

Valtakunnallinen e-kirjasto 
Yleisten kirjastojen e-kirjat ja muu verkkoaineisto on koottu yhteen osoitteeseen ekirjasto.kirjastot.fi. Osa e-kirjaston aineistosta on vapaata verkkoaineistoa ja osa sellaista, jonka lukemiseen tarvitset aineiston hankkineen kirjaston kirjastokortin ja tunnuksen. Kirjastovalinnan kautta voit rajata haun kohdistumaan vain Kirkes-kirjastojen e-aineistoon.

E-kirjan haku 

Tiettyä kirjaa voi hakea myös tavalliseen tapaan esim. teoksen nimellä, tekijällä tai asiasanalla. Hakutulokseen voi vaikuttaa Suodata tuloksia lisärajausten kautta, se löytyy hakuriviltä ja on merkitty kolmella pisteellä.

E-kirjoja pääsee lukemaan kahdella tavalla: lataamalla kirjan laina-ajaksi omalle laitteellesi tai lukemalla kirjaa suoraan selaimen kautta. Kirjautumiseen tarvitset vain kirjastokorttisi numeron ja pin-koodin. Pin-koodi on sama, jolla kirjaudutaan Kirkes-verkkokirjastoon. Saat sen neuvonnasta.

Samaan aikaan voi olla lainassa 5 teosta ja 7 varattuna.

E-kirjan lataaminen koneelle

Voit ladata e-kirjan omalle koneellesi, jolla se on käytettävissä kirjan laina-ajan. Kun kirja on ladattu koneelle, sitä voi lukea ilman internet-yhteyttä.

E-kirjan lataamiseksi tarvitset ilmaisen Adobe Digital Editions -ohjelman asentamisen. Ohjeet Adobe Digital Editionsin asentamiseen löydät täältä.

Lukeminen iPadilla, iPhonella sekä Android-laitteilla toimii ilmaisella Bluefire Reader-ohjelmalla.

Kirja lainataan klikkaamalla kirjastotietokannan saatavuus-kentästä tekstiä Linkki e-kirjaan.

Seuraavaksi avautuu sivu, joka vaatii kirjautumista asiakastunnuksella (kirjastokortin numero). Kirjautumisen jälkeen avautuu Ellibs-palvelu, josta näkyy, montako kappaletta kirjaa on saatavilla. E-kirja voi olla lainassa yhdellä asiakkaalla kerrallaan. Valitse laina-aika ja Lainaa, minkä jälkeen voit avata kirjan lukuohjelmallasi.

E-kirjan laina-ajaksi voi valita 2 tai 14 vuorokautta. Kirja palautuu laina-ajan päätyttyä automaattisesti. Kirjan voi myös palauttaa ennen laina-ajan päättymistä joko lukuohjelman tai Oman kirjahyllyn kautta.

Selainlukeminen

Kirkes-kirjastojen e-kirjat ovat joko ePub- tai pdf-tiedostomuodossa.  Selainlukeminen koskee uudempia ePub-muotoisia aineistoja.

E-kirjojen selainlukemisessa sinun ei tarvitse ladata laitteelle erillistä lukuohjelmaa, vaan laitteen ollessa internet-yhteydessä e-kirjan lukemiseen riittää pelkkä omalla kirjastokorttinumerolla tunnistautuminen.

Aineistohaun Suodata tuloksia -valintaa voi käyttää kun haluaa nähdä vain selaimessa luettavat teokset. Tällöin valittuna pitää olla vain EPUB ja DRM.


Epub- ja MP3-muotoisen (ääni)kirjan varaaminen

Lainassa olevan e-kirjan voi varata ilman varausmaksua. Kun varattu e-kirja vapautuu, asiakas saa ilmoituksen sähköpostiinsa, jonka jälkeen e-kirja siirtyy luettavaksi asiakkaan omaan sähköiseen kirjahyllyyn. Pdf-muotoisia e-kirjoja ei voi varata.

E-kirjoista ei kerry myöhästymismaksuja, sillä ne palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä. Kokoelmaa voi selata ja esikatsella myös ilman kirjautumista. 

Kuva: Flickr.com/Maria Elena CC by 2.0


Päivitetty 18.01.2022 klo 15:40