E-kirjat

E-kirjan lataaminen koneelle

Selainlukeminen

Epub-muotoisen kirjan voi varata


Kirkes-kirjastojen e-kirjat
Kirkes-kirjastoista voi lainata e-kirjoja. E-kirjoina on tarjolla aikuisten tieto- ja kaunokirjoja sekä lastenkirjoja.

Ellibs ja Biblio

E-kirjoja löytyy kahdesta eri palvelusta: Ellibs-palvelusta sekä Bibliosta. Ellibsin kokoelmaan voit tutustua osoitteessa https://www.ellibslibrary.com/kirkes. Biblion kokoelma puolestaan löytyy osoitteesta https://kerava.bibliolibrary.fi.

Voit lukea ja kuunnella mobiililaitteella e-kirjoja ja e-äänikirjoja Ellibs- tai Biblio-sovelluksella, joka on saatavissa Play Kaupasta ja AppStoresta. Kun avaat sovelluksen ensimmäisen kerran, valitse omaksi kirjastoksi KIRKES-kirjastot (Ellibs) tai Keravan kaupunginkirjasto (Biblio) ja kirjaudu sisään kirjastokortin numerolla ja kirjastosta saamallasi PIN-koodilla.

Valtakunnallinen e-kirjasto 
Yleisten kirjastojen e-kirjat ja muu verkkoaineisto on koottu yhteen osoitteeseen ekirjasto.kirjastot.fi. Osa e-kirjaston aineistosta on vapaata verkkoaineistoa ja osa sellaista, jonka lukemiseen tarvitset aineiston hankkineen kirjaston kirjastokorttitunnukset. Kirjastovalinnan kautta voit rajata haun kohdistumaan vain Kirkes-kirjastojen e-aineistoon.

 

E-kirjan haku 
Tiettyä kirjaa voi hakea myös tavalliseen tapaan esim. teoksen nimellä, tekijällä tai asiasanalla. Hakutulokseen voi vaikuttaa Suodata tuloksia lisärajausten kautta, se löytyy hakuriviltä ja on merkitty kolmella pisteellä.

E-kirjoja pääsee lukemaan kahdella tavalla: lataamalla kirjan laina-ajaksi omalle laitteellesi tai lukemalla kirjaa suoraan selaimen kautta. Kirjautumiseen tarvitset vain kirjastokorttisi numeron ja pin-koodin. Pin-koodi on sama, jolla kirjaudutaan Kirkes-verkkokirjastoon. Saat sen neuvonnasta.

Samaan aikaan voi olla lainassa 5 teosta ja 7 varattuna.

E-kirjan lataaminen koneelle

Voit ladata e-kirjan omalle koneellesi, jolla se on käytettävissä kirjan laina-ajan. Kun kirja on ladattu koneelle, sitä voi lukea ilman internet-yhteyttä.

E-kirjan lataamiseksi tarvitset ilmaisen Adobe Digital Editions -ohjelman asentamisen. Ohjeet Adobe Digital Editionsin asentamiseen löydät  täältä.

Lukeminen iPadilla, iPhonella sekä Android-laitteilla toimii ilmaisella Bluefire Reader-ohjelmalla.

Kirja lainataan klikkaamalla kirjastotietokannan saatavuus-kentästä tekstiä "Linkki e-kirjaan."

Seuraavaksi avautuu sivu, joka vaatii kirjautumista asiakastunnuksella (kirjastokortin numero). Kirjautumisen jälkeen avautuu Ellibs-palvelu, josta näkyy, montako kappaletta kirjaa on saatavilla. E-kirja voi olla lainassa yhdellä asiakkaalla kerrallaan. Valitse laina-aika ja Lainaa, minkä jälkeen voit avata kirjan lukuohjelmallasi.

E-kirjan laina-ajaksi voi valita 2 tai 14 vuorokautta. Kirja palautuu laina-ajan päätyttyä automaattisesti. Kirjan voi myös palauttaa ennen laina-ajan päättymistä joko lukuohjelman tai Oman kirjahyllyn kautta.

Selainlukeminen

Kirkes-kirjastojen e-kirjat ovat joko ePub- tai pdf-tiedostomuodossa.  Selainlukeminen koskee uudempia ePub-muotoisia aineistoja.

E-kirjojen selainlukemisessa sinun ei tarvitse ladata laitteelle erillistä lukuohjelmaa, vaan laitteen ollessa internet-yhteydessä e-kirjan lukemiseen riittää pelkkä omalla kirjastokorttinumerolla tunnistautuminen.

Tiedonhaun Suodata tuloksia-valintaa voi käyttää kun haluaa nähdä vain selaimessa luettavat teokset. Tällöin valittuna pitää olla vain EPUB ja DRM.


Mobiilisovellus
Android ja OS-laitteille on saatavilla mobiilisovellus, jolla voi lainata ja lukea kirjaston e-kirjoja. Sovellus löytyy App Storesta tai Google Play-kaupasta ainakin hakusanalla ellibs ja se on ilmainen. Sovelluksella ei voi (ainakaan toistaiseksi) lukea kirjoja ilman verkkoyhteyttä eikä ladata kirjoja omalle laitteelle. Sovellus on kuitenkin helppo tapa lukea e-kirjoja puhelimella. Sillä voi lukea myös pdf-muotoisia kirjoja, toisin kuin selaimella.


 

Epub-muotoisen kirjan voi varata

Lainassa olevan e-kirjan voi nyt myös varata ilman varausmaksua. Kun varattu e-kirja vapautuu, asiakas saa ilmoituksen sähköpostiinsa, jonka jälkeen e-kirja siirtyy luettavaksi asiakkaan omaan sähköiseen kirjahyllyyn. Pdf-muotoisia e-kirjoja ei voi varata.

E-kirjoista ei kerry myöhästymismaksuja, sillä ne palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä. Ellibs-kokoelmaa voi selata ja esikatsella myös ilman kirjautumista. 

Kirkes-kirjastot käyttävät Ellibs-e-kirjapalvelua. Kaikki e-kirjat löytyvät kirjastotietokannasta asiasanalla "ellibs". Tiettyä kirjaa voi hakea myös tavalliseen tapaan kirjan tai tekijän nimellä tai asiasanalla.

Kuva: Flickr.com/Maria Elena CC by 2.0


 


 

Päivitetty 26.10.2020 klo 09:11