Koulut ja päiväkodit

Palvelut päiväkodeille ja kouluille


Kouluyhteistyösuunnitelma 

Olemme tehneet kirjaston ohjatusta tarjonnasta suunnitelman, jotta voisimme toteuttaa kouluyhteistyötä tasapuolisemmin, kattavammin, kehittävämmin ja tavoitteellisemmin. 

Kirjasto tarjoaa myös koko koululle lukemaan innostamisen -pakettia. Kysy lisää sähköpostitse: aino.koivula(a)kerava.fi.

Kerkko-sivulta löydät kirjaston tarjoamat palvelut kouluille ja päiväkodeille: KERKKO - Keravan kaupunginkirjasto koulu- ja päiväkotiyhteistyö

Kaikki ohjatut käynnit varataan lomakkeella: tinyurl.com/kirjastovaraus. Huomioithan, että käynnit tulee varata vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua vierailua, jotta valmisteluihin jää riittävästi aikaa.

Ryhmäkäynnit

Kirjasto tarjoaa ohjattuja ryhmäkäyntejä seuraavasti: 

1.lk Tervetuloa kirjastoon! - kirjastoseikkailu

Kaikki keravalaiset ekaluokkalaiset kutsutaan kirjastoseikkailulle! Seikkailun aikana tutustutaan kirjaston tiloihin, aineistoon ja käyttöön. Lisäksi opetellaan kirjastokortin käyttöä ja saadaan kirjavinkkejä.

2.lk Lukudiplomi innostaa lukemaan! - Lukudiplomiesittely ja -vinkkaus

Kirjasto kutsuu lukuvuoden aikana kaikki 2. luokat osallistumaan kirjavinkkaukseen ja suorittamaan lukudiplomia. Lukudiplomi on lukemiseen innostamisen menetelmä, johon liittyy kirjaesittelyä ja kirjavinkkausta. Toteutettavissa kirjastolla tai etänä.

4.lk Vinkkaus 

4.-luokkalaisille vinkataan lukemaan innostavaa aineistoa. Vinkkauksessa tarjotaan eri lukutaidolle ja kielitaidolle soveltuvaa kirjallisuutta.

5.lk Sanataidetyöpaja

5.-luokille järjestetään sanataidetyöpaja. Työpajassa oppilas pääsee osallistumaan ja luomaan oman sanataidetekstin. Samalla opitaan myös tiedonhakua! 

8.lk Genrevinkkaus 

8.luokkalaisille järjestetään genrevinkkausta esimerkiksi kauhu-, scifi-, fantasia-, romantiikka- ja jännityskirjallisuudesta. Vinkkauksen yhteydessä voidaan myös katsoa korttiasiat kuntoon, täytetty lomake mukaan. Toteutettavissa kirjastolla tai etänä.

9.lk Kirjamaistiaiset

Kirjamaistiaiset tarjoaa kirjallisen kattauksen luettavaa. Kattauksen aikana nuori pääsee maistelemaan erilaisia kirjoja ja äänestämään parhaat palat. 

Kirjastokortit

Jos luokallasi tai ryhmässäsi on oppilaita, joilla ei vielä ole Kirkes-kirjastokorttia, se kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen ryhmäkäyntiä. Lomakkeen voi tulostaa täältä ja antaa lapselle kotiin mukaan täytettäväksi.


Aineistopaketit 

Autamme opettajia ja ryhmiä sopivan lukemisen löytämisessä ja annamme mielellämme kirjavinkkejä. Kokoamme kouluille eri ikäluokille sopivia aineistopaketteja kirjastolta noudettavaksi esimerkiksi diplomikirjoista, suosikeista tai eri teemoista. Aineistokassipyynnöt: kirjasto.lapset@kerava.fi


Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma 

Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma tuo kotimaiset lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjat kaikkien saataville. Se tarjoaa myös kouluille paremmat mahdollisuudet toteuttaa opetussuunnitelmaa, kun kokonaiset koululuokat voivat yhtä aikaa lainata saman teoksen. 

Kokoelma löytyy Ellibs-palvelusta, johon kirjaudutaan omalla kirjastokortilla. 

E- ja äänikirjat toimivat älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Android-, Huawei- ja iOS-laitteisiin voi maksutta ladata sovelluskaupoista Ellibs-sovelluksen, jonka kautta aineistoihin pääsee käsiksi omalla kirjastokortilla kirjautumalla. Aineisto on selattavissa, lainattavissa, varattavissa ja ladattavissa myös Ellibsin verkkokirjastossa.  

Päivitetty 28.09.2022 klo 16:48