Koulut ja päiväkodit

Palvelut päiväkodeille ja kouluille


Uusi kouluyh
teistyösuunnitelma 

Olemme tehneet kirjaston ohjatusta tarjonnasta suunnitelman, jotta voisimme toteuttaa kouluyhteistyötä tasapuolisemmin, kattavammin, kehittävämmin ja tavoitteellisemmin. 

Kaikki ohjatut käynnit varataan lomakkeella: tinyurl.com/kirjastovaraus. Huomioithan, että käynnit tulee varata vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua vierailua, jotta valmisteluihin jää riittävästi aikaa.


Suunnitelman mukaisesti tarjoamme ohjattuja ryhmäkäyntejä seuraavasti: 

1.lk Tervetuloa kirjastoon! - kirjastovierailu

Otamme yhteyttä kaikkiin 1. luokan opettajiin. Luokka voi tulla kirjastoon vierailulle tai kirjasto voi vierailla luokassa. Vierailulla kerrotaan, miten kirjastokortin voi saada sekä muita perusasioita kirjastonkäytöstä. Lisäksi esitellään kirjaston aineistoa ja kerrotaan lapsille suunnatuista kirjaston tapahtumista.

2.lk Lukudiplomi innostaa lukemaan - Lukudiplomiesittely ja –vinkkaus (toteutettavissa kirjastolla tai etänä)

Kirjasto kutsuu lukuvuoden aikana kaikki 2. luokat suorittamaan lukudiplomia. Lukudiplomi on lukemiseen innostamisen menetelmä, johon liittyy kirjaesittelyä ja kirjavinkkausta. Monen vuoden kokemuksella olemme kirjastossa huomanneet, että kakkosluokkalaiset innostuvat helposti lukudiplomista. Luokka voi tulla kirjastoon vierailulle tai kirjasto voi vierailla luokassa. Esittelemme ja vinkkaamme kirjoja, autamme kirjojen valinnassa ja etsimisessä. 

Olemme räätälöineet Netlibriksen lukudiplomista koosteen omaa kokoelmaamme silmälläpitäen. 1.-2. -luokkalaisten diplomi on nimeltään Tapiiri ja se sisältää paljon kuvakirjoja sekä helppolukuisia kirjoja. Erityisoppilaiden kohdalla opettaja voi määritellä diplomin laajuuden ja sisällön itse.Kutsusta käy ilmi sopivat ajankohdat, ja aikoja on myös kevätkaudelle.

4.lk Vinkkaus 

4.-luokkalaisten kohdalla keskitymme lukemaan innostavaan kirjaesittelyyn.

5.lk Sanataidetyöpaja

5.-luokille tarjoamme sanataidetyöpajan.


8.lk Genrevinkkaus (toteutettavissa kirjastolla tai etänä) 

8.luokkalaiset tarjoamme genrevinkkauksen. Vinkkauksen yhteydessä voidaan myös katsoa korttiasiat kuntoon (täytetty lomake mukaan). Yläkouluvinkkaus onnistuu myös etänä (teams tai discord).
 

Kirjastokortit

Jos luokallasi tai ryhmässäsi on oppilaita, joilla ei vielä ole Kirkes-kirjastokorttia, se kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen ryhmäkäyntiä. Lomakkeen voi tulostaa täältä ja antaa lapselle kotiin mukaan täytettäväksi.

Aineistopaketit 

Autamme opettajia ja ryhmiä sopivan lukemisen löytämisessä ja annamme mielellämme kirjavinkkejä. Kokoamme kouluille eri ikäluokille sopivia aineistopaketteja kirjastolta noudettavaksi esimerkiksi diplomikirjoista, suosikeista tai eri teemoista. Aineistokassipyynnöt: kirjasto.lapset@kerava.fi

Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma 

Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma tuo kotimaiset lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjat kaikkien saataville. Se tarjoaa myös kouluille paremmat mahdollisuudet toteuttaa opetussuunnitelmaa, kun kokonaiset koululuokat voivat yhtä aikaa lainata saman teoksen. 

Kokoelma löytyy Ellibs-palvelusta, johon kirjaudutaan omalla kirjastokortilla. 

E- ja äänikirjat toimivat älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Android-, Huawei- ja iOS-laitteisiin voi maksutta ladata sovelluskaupoista Ellibs-sovelluksen, jonka kautta aineistoihin pääsee käsiksi omalla kirjastokortilla kirjautumalla. Aineisto on selattavissa, lainattavissa, varattavissa ja ladattavissa myös Ellibsin verkkokirjastossa.  

Päivitetty 26.04.2022 klo 14:00